Caniculă în acest weekend! Specialiştii SMURD ne învaţă cum să facem faţă temperaturilor extrem de ridicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atenţie! Berea deshidratează pentru că este băutură alcoolică
Atenţie! Berea deshidratează pentru că este băutură alcoolică

Administraţia Naţională de Meteorologie informează ca în intervalul 20-22 iulie, în judeţul Constanţa, vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi frecvent pragul critic de 80 al disconfortului termic, iar temperaturile vor atinge 36 - 39 grade Celsius.

Pentru prevenirea efectelor negative cauzate de temperaturile ridicate, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa şi medicii SMURD recomandă să respectaţi câteva măsuri preventive.

În spaţii închise (acasă şi la birou):
Evitaţi creşterea temperaturii având grijă să limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură; menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis.
Scădeţi temperatura având grijă să:
-     aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu utilizând curenţi de aer;
-     reglaţi aerul condiţionat la 5 oC sub temperatura ambientală.                    
                           
În spaţii deschise (pe stradă şi la locul de muncă):
-     deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare);
-     purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
-     consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi (apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri), nu foarte reci, neaşteptând apariţia senzaţiei de sete;
-     mâncaţi fructe şi legume sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă), mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
-     menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi) interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;
-     evitaţi băuturile ce conţin cofeină sau zahar în cantitate mare, întrucât sunt diuretice;
-     evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi, în special de origine animală;
-     nu consumaţi alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;
-     nu lăsaţi copilul singur în maşină.    

Semnificaţia indicilor

Indicele de confort termic (ITU) coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apă care există într-un amestec gazos de aer şi apă), pentru a determina o temperatură aparentă - cea resimţită de corpul uman.

În mod normal, corpul se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta înseamna o răcire mai lentă a corpului, care reţine mai multă căldură decât ar face-o în aer uscat.

Pragul critic este de 80, iar când valoarea este egală sau mai mare, populaţia trebuie să se protejeze adecvat.

Indicele radiaţiei ultraviolete (UV) este o estimare internaţională a nivelului radiaţiei ultraviolete la suprafaţa Pământului. Se calculează cu scopul de a ajuta populaţia să se protejeze de radiaţiile ultraviolete în condiţiile în care cerul este senin.

Valoarea indicelui UV în condiţii de cer senin este estimată în funcţie de concentraţia stratului de ozon, localizarea geografică, pozitia Soarelui, albedoul suprafetei terestre, aerosoli.

Din acest motiv, indicele UV poate avea valori diferite în zile diferite în aceeaşi localitaţi sau în aceeaşi zi în localităţi diferite. La determinarea lui se ţine cont de lungimile de undă ale radiaţiei ultraviolete care sunt cele mai periculoase pentru pielea umană (100 nm - 400 nm).

Indicele UV indică relativ gradul de risc prin expunerea la radiaţia ultravioletă (UV). Scara indicelui este de la 0 la 15. Cu cât este mai mare valoarea indicelui, cu atât este mai puternic potenţialul pentru deteriorarea pielii şi a ochilor. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite