Constanța: Jandarmii, copleşiţi de numărul mare de vânzători ambulanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii fentează forţele de ordine şi profită de vadul de pe plajele din staţiuni. Autorităţile aruncă vina dintr-o ogradă în alta, amenzile sunt modice, iar operatorii de plajă nu fac faţă fenomenului. Şi turiştii au partea lor de vină - cumpără în orice condiţii atâta timp cât produsele sunt aduse „la nas“.

Porumb fiert, mere glazurate, fructe de pădure, toate ţi se oferă pe plajă, din găleţi murdare sau direct din mână. Pufuleţii, bijuteriile din scoici, nămolul îndoit cu apă şi piatra ponce completează oferta vânzătorilor ambulanţi. „Două la 1 leu“ este şlagărul zilei pe plajele din Mamaia, iar comercianţii reuşesc să se strecoare chiar şi pe porţiunile cochete ale staţiunii.

Constanţa: Număr record de turişti pe litoral în weekend

„Nu avem loc de muncă“

„Dacă ne întrebaţi de ce vindem porumb pe plajă este pentru că nu avem un loc de muncă. Pe unde am fost, ne-au refuzat pentru că suntem ţigani“, spune o comerciantă care s-a recomandat Vasilica.Unii turişti sunt deranjaţi de prezenţa comercianţilor pe plajă.

„Sunt atât de mulţi încât poate dacă am alerga cu toţii de pe plajă după ei i-am putea alunga“, spune Ion Vasile, un turist din  Bucureşti.În apropierea lui, o familie a oprit un vânzător ambulant şi a cumpărat numeroase pungi de pufuleţi, spre mulţumirea comerciantului care le-a oferit şi un mic discount. „Magazinele sunt departe, este mai comod când ni le aduce la cearşaf “, spune cumpărătoarea.

Puştii angajaţi să dea şezlonguri şi umbreluţe la închiriat gonesc grupul de comercianţi. Este primul ajutor dat pentru siguranţa turiştilor. La fel fac şi jandarmii. În momentul în care forţele de ordine apar pe plajă, comercianţii fug, dar revin imediat ce jandarmii dispar din zonă.   

Efective reduse

Pe litoral asigură liniştea peste 400 de jandarmi. Forţele de ordine sunt copleşite de numărul mare de vânzători ambulanţi de pe plajă. „Problema este că vânzătorii ambulanţi iau cu asalt plaja, iar echipajele noastre trebuie să răspundă şi celorlalte solicitări. Într-o săptămână am avut 14 procese verbale împotriva comerţului ambulant şi am aplicat amenzi în valoare de 13.500 de lei. De multe ori acţionăm la reclamaţiile operatorilor de plajă şi ei trebuie să ne sprijine“, a declarat Codrin Popoiu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi.

La Eforie și Costinești, cea mai ieftină vacanță

Operatorii de plajă spun că au solicitat autorităţilor mărirea efectivelor de patrulare pe plajă. „Ni s-a cerut anii trecuţi să ne angajăm fime private de pază pe fiecare poţiune de plajă, însă legea spune că agenţii economici solicită poliţia pentru a amenda sau a proteja spaţiile de pe plajă“, a explicat Camelia Tivichi, consultant licitaţii plajă.  Pe litoral la ora actuală funcţionează numeroase comandamente lansate cu mare tam tam, însă fenomenul comerţului ambulant nu are leac.

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite