Constanţa: Geamănul Piciog a fost „îngropat“ la o stână izolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Piciog este cioban la o stână din apropiere de Cumpăna
Petre Piciog este cioban la o stână din apropiere de Cumpăna

Petre Piciog este unicul membru al reţelei infracţionale conduse de Sergiu Băhăian care nu este nici mort, nici arestat, nici dispărut ca fratele său geamăn, Marin Piciog.

Deşi în acte figurează ca administrator de firmă Petre este analfabet, aproape retardat şi habar nu are că a scos sute de mii de euro din fraude. „Fraude“ este un cuvânt pe care oricum nu l-ar putea pronunţa.

Citeşte şi: Cazul Băhăian: medicul legist explică greşeala

Izolat de lume

Una dintre cheile dosarului Băhăian se află într-un loc atât de ascuns încât nici măcar anchetatorii nu au reuşit să ajungă încă la el ca să-l audieze, deşi l-au localizat. Petre Piciog, în vârstă de 43 ani a scăpat de soarta fratelui său doar printr-un noroc chior: în urmă cu patru luni, Dan Troşie, un proprietar de animale din Cumpăna aflat în căutarea unui cioban l-a luat din casa morţii, din Măgura, comuna Cerchezu.

S-au tocmit pentru masă, locuinţă, 500 de lei pe lună şi ţigări la discreţie. Petre Piciog a ajuns cioban la stâna ascunsă în câmp, la cinci kilometri de cea mai apropiată aşezare omenească, acum izolată din cauza zăpezii şi unde nu se poate ajunge decât pe jos. L-am găsit pe Piciog după mai mult de o oră de mers prin troiene, în stâna ascunsă într-un deal, făcut din tonele de pământ excavat pentru construcţia canalului Dunăre Marea Neagră.

Nu am fi reuşit niciodată să ne descurcăm fără călăuzele ce ne-au condus pe munţii de pământ: viceprimarul din Cumpăna, Florin Neagu, înarmat cu o bâtâ ca să ne apere de sălbăticiuni. Piciog, sărăcăcios îmbrăcat, înfofolit în haine mizerabile se apropie zâmbind fără dinţi în gură. Abia reuşeşte să-şi articuleze numele şi vârsta: 43 de ani. Ştie că ceva foarte rău s-a întâmplat dar nu ştie ce şi este resemnat: „ce o fi, o fi!”.

Teoretic, Piciog ar fi trebuit să-şi fi luat partea leului din fraude de sute de mii de euro derulate de grupul Băhăian. Practic doarme la stână, la câţiva metri de animalele pe care le păzeşte într-o baracă improvizată din plăci de lemn prefabricat, căptuşită cu carton ca să ţină de cald şi închisă cu o uşă. Afaceristul este echipat de muncă, în zdrenţe şi poartă pe cap o căciulă cu urechi

Casa morţii cumpărată cu 4000 de euro

Nu are noţiunea timpului. Îl întrebăm de când este la stână. „De trei” ne răspunde. Nu ştie dacă ani, luni, zile sau ore. Ne lămureşte Troşie: de trei- patru luni. Încetul cu încetul, cu ajutorul tovarăşilor săi obişnuiţi cu modul lui de a-şi exprima ideile încâlcite deducem o poveste pe care anchetatorii acum urmează să o afle. A locuit împreună cu fraţii săi, inclusiv cu geamănul Marin în casa din satul Măgura, unde au fost descoperite cadavrele lui Captalan şi Ulezu.

Nu ştia ce grozăvie se ascunde în gospodărie, însă ştie că cel care a procurat-o este fratele Marin. „Umbla cu unul gras din Dumbrăveni şi cu alţii din Constanţa. Cred că mi i-a prezentat, dar eu mai ştiu? Eu îi cunosc?”.  „Grasul” din Dumbrăveni (Ion Bojin, arestat pentru tâlhării şi asociat în mai multe firme ale grupului) i-a dat lui Marin Piciog 4000 de euro cu care au cumpărat casa morţii.

Geamănul i-a furat buletinul

Nu ştie să scrie, nu ştie să citească. Nu ar fi putut să semneze pentru înfiinţarea unei firme la un notar din cauză că nu a ţinut niciodată un pix în mână. A reuşit însă să-şi dea seama cum a ajuns să fie implicat în afacerile ilegale. „Am fost plecat odată cioban la unu cu oi din Sibiu. Am luat actele cu mine. Când m-am uitat nu mai aveam decât asta (arată cartea de alegător păstrată cu grijă într-o pungă din plastic)”.

Când a revenit acasă Marin i-a dat buletinul. „A zis că buletinu’ meu s-a lipit de buletinu’ lui. Până la urmă a zis că i-a trebuit buletinul ca să facă nişte foi şi să scoată nişte bani” povesteşte Piciog.

Piciog arată cu mândrie cartea de alegător

Ipoteza este viabilă: deşi numele lui Petre Piciog apare în dosarul Băhăian, fratele ar fi putut înfiinţa firme în numele său cu buletinul, dat fiind faptul că sunt gemeni. Incidentul despre care ne povesteşte s-a petrecut în urmă cu mult timp. Întrebăm când. Ne răspunde: „trei”. Şi numără pe degete. Deducem că e vorba de trei ani, anul 2007, atunci când locotenenţii lui Băhăian cumpărau pe bandă rulantă firme constănţene cu „cazier” curat pe care le treceau pe numele „înaintaşilor”.

A ajuns prea târziu

De fratele său, Marin, nu ştie nimic de mai bine de două luni. L-a văzut ultima dată, ne povestesc stăpânii lui Petre Piciog, la vreo lună după ce a murit mama lor. Atunci Petre a fost dus acasă, în satul Măgura, comuna Cerchezu, să îşi vadă familia şi să le dea „salariul”. „Le-a cumpărat cartofi” povestesc tovărăşii ciobanului. Mama lui trăia, însă ulterior a aflat că a murit în condiţii suspecte.

„Am auzit că i-au dat ceva să bea” se plânge el.  Fratele lui, Marin, era acasă. L-a petrecut până la poartă şi ciobanului, acum „salariat” i s-a făcut milă de el. „I-am dat bani de ţigări. Zece lei. Cred că i-a dat pe băutură” spune Petre care spre deosebire de geamănul său nu are defectul beţiei.

„Doar câte un pahar”. Ultima vizită acasă a făcut-o la o zi după ce poliţiştii trecuseră pe acolo şi dezgropaseră cadavrele. A găsit dezastru: gropi peste tot, şanţuri, fratele dispărut, de câteva zile. „Erau mai multe gropi. Din una dintre ele am auzit că s-au scos bani” spune Piciog. „Acolo erau banii lui Băhăian, mă!” râd tovarăşii lui. Petre se întristează: dacă a stat pe sute de mii de euro şi el nu avea după ce bea apă?

În aşteptarea anchetatorilor 

Poliţiştii care cercetează cazul ştiu cu exactitate unde se află în acest moment. Nu l-au audiat din cauză că drumul este impracticabil şi în plus, cu adevărat implicat în reţea a fost Marin, nu Petre.

Şi dacă ar fi audiat, Petre nu ar şti ce să spună. „Nu ştiu cu cine umbla frate-meu, nu ştiu unde e. Cine ştie?”.

Sărăcani patroni de firme 

Fraţii Marin şi Petre sunt administratori în patru societăţi comerciale din Constanţa: SC Ady Ely SRL, SC Rocco Bello SRL, SC Budim Trans SRL şi SC Protect Mode SRL. Numele lui Petre apare doar ca administrator în prima firmă, în timp ce restul de trei sunt pe numele fratelui, Marin.

Ei figurează şi ca asociaţi în alte firme din reţeaua grupului Băhăian. În plus, numele lor au apărut legate de o tranzacţie frauduloasă efectuată de Valentin Şlepac, aşa că au intrat şi în atenţia poliţiştilor.

Marin Piciog este de negăsit

Nici măcar familia nu ştie ce s-a întâmplat cu fratele geamăn, cel care, a colaborat de fapt cu reţeaua Băhăian, a cumpărat casa morţii şi a semnat actele pentru tranzacţiile frauduloase. Cert este că nu a fost dat dispărut de familie, deşi nu mai este de găsit din data de 15 ianuarie 2010.

Anchetatorii nu au confirmat şi nici nu au infirmat dacă dispărutul se află în custodia lor şi dacă cumva i se oferă protecţie, în schimbul informaţiilor incriminatoare pe care le-ar putea deţine. „Nu vă putem furniza această informaţie” a spus Laurenţiu Bratosin, procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Constanţa. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite