Constanța: Discursul la care a fost huiduit președintele Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Traian Băsescu a fost huiduit la Constanța atunci când a rostit discursul pregătit pentru Ziua Marinei. Acesta este speech-ul integral susţinut de şeful statului astăzi, pe faleza de la Comandamentul Flotei.

Traian Băsescu a ținut să amintească faptul că este un obișnuit al festivităților de Ziua Marinei de la Constanța, la care participă an de an atât ca marinar și demnitar, cât și ca fiu al locului.
„Ca în fiecare an, particip cu plăcere la Ziua Marinei, zi care coincide cu Sfânta Maria, protectoarea marinarilor, zi în care ne bucurăm că suntem împreună, zi în care avem prilejul să comemorăm eroii mării, cei căzuţi la datorie, atât la bordul navelor militare, cât şi la bordul navelor civile“
, și-a început discursul președintele României.

LIVE TEXT: Preşedintele Traian Băsescu, huiduit la Ziua Marinei

Ziua Marinei, ziua bărbaților

În opinia președintelui, nu există meseria mai bărbătească decât marinăria. „Foarte mulţi încearcă, atunci când vine vorba de Ziua femeii, să impună ideea că trebuie să facem şi o zi a bărbatului. Trebuie să vă spun că, în opinia mea, Ziua Marinei este ziua bărbaţilor, este ziua acelor oameni care, la bordul navelor lor, ştiu să fie solidari, ştiu să preţuiască valoarea prieteniei, ştiu să preţuiască valorile naţionale ale simbolului, pe care îl poartă la catarg: drapelul de stat al României“, a afirmat Băsescu.


Inevitabil, despre criză

După un scurt istoric al Marinei Române, a venit rândul declarațiilor despre criză, subiect atât de sensibil pentru populația care trebuie să suporte tăierea veniturilor și așa mici.
„Ştiu că vremurile prin care trecem astăzi nu sunt vremuri uşoare, sunt vremuri generate criza economică, vremuri care, însă, nu ne vor supune, ci le vom supune noi. Semnele redresării au apărut odată cu publicarea cifrelor economice pentru trimestrul II. Reuşim să înregistrăm o uşoară creştere economică, dar încă avem un drum lung de parcurs, pentru ca România să cureţe balastul cheltuielilor bugetare excesive în raport cu veniturile, pe care economia românească le asigură“,
a explicat președintele.


Primul apel la solidaritate

El și-a exprimat credința că românii vor depăși greutățile provocate de criză. „Vom trece acest moment şi mi-aş dori mult ca dificultăţile de moment să fie trecute în solidaritate, în decenţă şi fără încercarea unora de a deveni privilegiaţi ai crizei, de a fi aceia care nu pot fi atinşi, pentru că au o meserie sau alta. La fel cum militarii Forţelor Navale Române au acceptat sacrificiile generate de criză, la fel ar trebui să o facă fiecare roman“, a sunat îndemnul președintelui Băsescu.


„Nimeni nu trebuie să ceară privilegii“

El a pedalat în discurs pe ideea de solidaritate, pe care a cerut-o tuturor românilor. Băsescu a făcut comparație cu viața pe mare, apelând la sentimental de mândrie națională.
„Aş spune că am avut onoarea să ştiu ce înseamnă solidaritatea marinarilor. În faţa pericolelor, fie că e vorba de furtună, fie că e vorba de incendiu la bord, fie că e vorba de trecerea navei prin zone de război, toţi sunt egali, toţi au sentimentul că depind unul de celălalt. Nici comandantul, nici motoristul, nici marinarul, nici ospătarul de la bord nu cere privilegii. Toţi sunt conştienţi că numai împreună pot trece de dificultăţi; toţi sunt conştienţi că numai solidaritatea este aceea care îi poate aduce înapoi acasă, la familiile lor. Toţi sunt conştienţi că au datoria solidarităţii pentru mândria Tricolorului pe care îl arborează la catarg“
, a spus Băsescu. 


Solidaritate în criză

După discursul auster, cu tentă socială și presărat cu termeni marinărești, președintele a trecut într-o notă omagială: „Aş încheia spunând că, în aceste momente de dificultate economică, România trebuie şi este solidară, în primul rând, cu ea însăşi. Permiteţi-mi să închei spunând «La mulţi ani!» tuturor marinarilor, lucrătorilor portuari, constructorilor de nave din şantierele navale româneşti, oamenilor de pe Dunăre, fie ei marinari sau operatori portuari, proiectanţilor de nave, proiectanţilor de utilaje maritime şi fluviale“.

Președintele a transmis în mesaj că se bazează pe cei pe care îi consideră „bărbații țării“. „De asemenea, permiteţi-mi să mă gândesc la familiile lor, acelea care le sunt un sprijin în misiunea extraordinar de dificilă pe care o au, dar au o misiune a bărbaţilor ţării, o misiune pe care şi-o îndeplinesc cu cinste şi onoare“.

Traian Băsescu și-a încheiat discursul pe un ton festiv: „Înainte de a vă spune urarea marinărească, daţi-mi voie să mă gândesc şi la toţi aceia care poartă numele de Maria şi Marin. Alături de marinari, le doresc şi lor «La mulţi ani!». «Cart bun înainte, marinari români!»“

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite