Constanţa: Diana Simineanu alungă infractorii cu sfaturi şi amenzile cu poveţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diana Simineanu este „imaginea" Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Constanţa în cadrul campaniilor de prevenire a infracţiunilor iar misiunea ei este de a-i convinge pe constănţeni să stea departe de probleme.

Diana s-a angajat în Poliţia constănţeană în anul 2002, când instituţia era încă „populată", în majoritate, de bărbaţi, cu excepţia secretarelor. „Colegii nu m-au nedreptăţit în nici un fel, dimpotrivă, au avut grijă să mă acomodez şi să învăţ tot de ce era de învăţat ca să pot munci cot la cot cu ei", îşi aminteşte Diana.

„Gustul" pentru uniformă l-a prins de la fratele ei, de asemenea poliţist. „Mi-a plăcut ce făcea el şi oricum el este un model pentru mine. Aşa că l-am urmat", zâmbeşte Diana.

Cum se pregăteşte o campanie

Poliţista lucrează acum la Compartimentul de Analiză a Criminalităţii şi este unul dintre „motoraşele" principale ale campaniilor de prevenire ale Poliţiei. „Aparent, este uşor; împărţim nişte pliante pe stradă, discutăm cu oamenii, le spunem cum să nu cadă victime infracţiunilor. De fapt în spatele acestei activităţi, care nu este decât ultima fază, stă o muncă destul de complexă", ne-a explicat ea.

Pregătirea unei campanii începe de la consultarea unei statistici cu indicatorii criminalităţii şi unde este nevoie de prevenire. Apoi sunt cooptaţi partenerii, de regulă reprezentaţii unor organizaţii neguvernamentale, se elaborează materialul de campanie, un slogan care să atragă atenţia şi abia după aceea se începe acţiunea propriu zisă.

„Principalele noastre priorităţi sunt furturile, atât din locuinţe cât şi din societăţi comerciale dar şi din camerele de hotel. Facem tot posibilul să atragem atenţia şi să-i facem pe oameni să ne înţeleagă mesajul, acela de a fi responsabili cu bunurile lor. Încercăm să aducem lângă noi şi vedete, pentru că au menirea de a atrage şi mai mult atenţia asupra a ceea ce facem. Ultima vedetă care ne-a ajutat a fost Cătălin Botezatu, care a venit cu noi la împărţirea pliantelor şi a stat de vorbă cu oamenii. A fost un gest frumos şi îi mulţumim", a spus Diana.

Munca cu oamenii

Meseria ei şi mai ales compartimentul în care lucrează presupune în primul rând abilităţi de comunicare şi contact permanent cu oamenii. „Mi-aş dori să fac mai mult pentru oameni. Probabil unii nu înţeleg munca de prevenire şi nu toţi pricep mesajul şi de ce anume ne străduim atât de mult ca să facem această muncă. Unul dintre motive ar fi acela că munca de prevenire implică costuri reduse şi este mai uşor să prevenim decât să combatem după aceea, când faptul este deja consumat şi nu avem garanţia că îi mai putem ajuta", ne-a explicat poliţista.

În publicul-ţintă al Dianei se află şi copii. Este greu de crezut că aceştia ar putea comite fapte penale însă uneori le fac fără să conştientizeze cât de grav este gestul lor.

„Mergem la şcoli şi vorbim cu elevii, le spunem ce este bine să facă pentru a nu cădea victimele unor infractori sau, dimpotrivă, să devină ei autori. În primul rând încerc să mă apropii de ei pentru că atunci mesajul este mai uşor de primit. Le oferim sfaturi şi exemple: să nu discute cu necunoscuţi, să nu cedeze şantajelor cu bani, iar dacă sunt ameninţaţi să nu îşi rezolve problemele împreună cu alţi copii, să nu îi lovească pe alţi elevi ci pentru orice să ia legătura cu dirigintele sau cu profesorul preferat dacă le este ruşine să apeleze la părinţi", a declarat Diana.

Citiţi mai multe în  !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite