Constanţa: Cum a murit poliţistul Costel Faur?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Faur a murit sâmbătă, în postul Poliţiei Transporturi
Costel Faur a murit sâmbătă, în postul Poliţiei Transporturi

Subofiţerul Costel Liviu Faur (36 de ani) de la Poliţia Gară a fost împuşcat de la nici 30 de centimetri distanţă. Puşca „s-a descărcat accidental“, fiind lovită de fişet sau de masă, în timp ce poliţistul audia un suspect proaspăt ieşit din puşcărie.

Agentul de Poliţie Costel Liviu Faur (36 de ani) intrase sâmbătă dimineaţă în tură şi urma să plece în misiune, ce consta în supravegherea de la sol a tranzitării trenurilor de marfă pentru împiedicarea furturilor. Subofiţerul era înarmat cu pistol şi muniţie şi cu arma de vânătoare din dotarea postului de poliţie. Puşca era încărcată cu un singur cartuş calibru 12 mm cu 15 bile de cauciuc.

Un poliţist s-a împuşcat cu o armă de vânătoare în Gara Constanţa; subofiţerul a murit

Poliţistul de la Gară, împuşcat de la 30 de centimetri distanţă

După încheierea misiunii, în jurul orei 8.55, agentul Faur a fost contactat de un bodyguard aflat de serviciu în Gară, care i-a solicitat sprijinul pentru calmarea unui individ violent. Acesta băgase în sperieţi o angajată de la farmacia non-stop din Gară, care se baricadase de frică în toaletă.

Manevrare imprudentă?

Însoţit de doi colegi, Costel Faur a dus suspectul la sediul Postului de Poliţie Transporturi Feroviare Constanţa. Aici s-a întâmplat tragedia. Anchetatorii spun că „în timpul discuţiilor purtate cu persoana condusă la post, agentul de poliţie a manevrat imprudent arma de vânătoare care s-a descărcat accidental“.

Proiectilul l-a lovit în zona sternului provocându-i în scurt timp decesul. Poliţistul a mai trăit doar două minute de la împuşcătură. El a mers spre uşă să ceară ajutor, dar s-a prăbuşit în holul postului de Poliţie.

„Cel mai probabil arma s-a lovit de masă sau de fişet. În urma im pactului puşca s-a rupt“, a declarat şeful Poliţiei Constanţa, comisar-şef Dumitru Catană. Medicii ajunşi la faţa locului la scurt timp după producerea tragediei nu au mai putut face nimic pentru subofiţerul Faur.

„Bărbatul se afla în stop cardio-respirator. Avea o rană în zona sternului cu diametrul de patru centimetri. În astfel de situaţii nu avem indicaţii de resuscitare“, a declarat dr. Carla Ghengeaua, medic SMURD. Costel
Liviu Faur era căsătorit şi avea o fetiţă de 5 ani, Laura.

Victimă sau vinovat?

Criminaliştii au stat mai bine de opt ore în sediul Poliţiei de Transporturi Feroviare, timp în care singurul martor al accidentului a fost audiat de poliţiştii. Individul suspect se numeşte Constantin Voroneanu, este din Năvodari şi beneficiază de protecţia anchetatorilor.

El a fost eliberat din penitenciarul din Tulcea  în urmă cu numai şase zile, după o pedeapsă de şapte ani şi patru luni ispăşită pentru o tâlhărie comisă în oraşul său. În perioada de încarcerare, Voroneanu a fost sancţionat de nenumărate ori pentru că obişnuia să creeze probleme printre ceilalţi deţinuţi. În timp ce oamenii legii efectuau ancheta, trupul neînsufleţit al poliţistului zăcea plin de sânge în holul instituţiei. Cadavrul subofiţerului a fost scos din sediul Poliţiei abia la ora 14.35.

Alice de vânătoare sau bile de cauciuc?

Contradicţiile asupra cazului sunt adâncite şi de declaraţiile anchetatorilor, care nu se pun de acord dacă poliţistul a fost ucis de alice sau de bile de cauciuc. Procurorul de caz Andrei Bodean a afirmat că poliţistul a murit după ce 6 alice (din cele 15) ale unui cartuş de vânătoare i-au făcut praf sternul. Una dintre bile i-a perforat inima, iar o alta - ficatul. Alte două alice au fost ridicate de la faţa locului. Gelu Manolescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, a comunicat însă că subofiţerul a fost omorât de arma cu bile de cauciuc.

O femeie de serviciu de la Gară ştie însă altceva despre moartea suspectă a subofiţerului Faur. „Colegele mele din tura de noapte au auzit că poliţiştul s-a împuşcat pentru că avea mustrări de conştiinţă, după ce a snopit în bătaie un boschetar chiar în postul de poliţie“, a spus Petruţa Burdi (54 de ani). Legiştii au stabilit că arma, de o lungime apreciabilă, s-a descărcat de la distanţa de nici 30 de centimetri de pieptul poliţistului, ridicând astfel semne de întrebare asupra felului în care a fost mânuită de un trăgător experimentat.

Ce spun specialiştii

Şeful Serviciului Arme, Expozivi şi Substanţe Toxice (AEST) Constanţa crede că subofiţerul Costel Liviu Faur (36 de ani) a manevrat incorect arma de vânătoare din dotare. „Poliţistul a ţinut arma de ţeavă şi a lovit-o de birou sau de un corp dur din încăpere, din acest motiv s-a şi rupt patul armei“, a declarat comisarul-şef Mihai Toporan.

Şeful AEST crede că tragedia putea fi evitată dacă puşca de vânătoare nu ar fi fost încărcată. „Arma de timpul celei din dotarea Poliţiei Transporturi poate fi încărcată în trei secunde şi pregătită pentru misiune“, explică Toporan.

El spune că împuşcătura i-a fost fatală subofiţerului  pentru că distanţa de la care a fost tras focul de armă a fost foarte mică. „Dacă era vorba despre o distanţă mai mare, împuşcătura ar fi produs leziuni minore. De la 30 de centimetri distanţă, nu ai nicio şansă de supravieţuire“, a conchis Mihai Toporan.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite