Constanța: Bătrâna Dacie a ajuns pe șinele de cale ferată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenții de la Ovidius au conceput un hibrid rutier și feroviar care poate ușura transportul în caz de urgență. Hibridul a primit aseară „botezul drumului de fier“, fiind a doua mare lansare a proiectelor inedite din acest an a specializării Automobile și autovehicule rutiere.

O bătrână Dacie, aruncată la fier vechi a intrat în urmă cu patru ani pe mâna studenților de la specializarea Automobile din cadrul Universității Ovidius. S-au pus la loc piesele, s-a redresat motorul numai că s-a dorit un concept nou: mașina să meargă pe calea ferată.Astfel, s-a lucrat intens la roțile speciale, la tracțiune, punând în valoare creativitatea studenților. A ieșit un hibrid rutier și feroviar, botezat TrenD, cu elemente interschimbabile, cum spun specialiștii. Viteza maximă estimată a autovehicului este de 100km/h, în timp ce consumul de combustibil este de 4 litri la 100 de kilometri parcurși.

„Prin acest prototip dorim să deschidem calea ferată, să o valorificăm și în alt mod. Este un concept pe care îl dedicăm transportului de urgență, pentru a se ajunge într-un timp mai rapid la intervenții. Calea ferată este mult mai liberă și lipsită de obstacolele pe care le găsim în mod frecvent pe căile rutiere“, a declarat Laurențiu Claudiu Manea, coordonatorul specializării Automobile și autovehicule rutiere din cadrul Universității Ovidius.

Mașină care merge prin mlaștină

Proiectele nu se opresc aici. O mașină care să meargă prin mlaștină, o ala cu șinile pentru condiții de zapadă, o alta solară sunt în lucru. Și toate acestea într-un timp scurt de la lansarea, în luna mai, a hibridului Hy. Este vorba despre un triciclu cu un motor smuls de la o motocicletă veche şi cu două roţi  luate de la un Trabant.

Invenţie - Hy, hibridul care a uimit Constanţa!

Citiți mai multe în !

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite