Constanţa: UPDATE/Au sosit delfinii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ni-Ni, Pei-Pei şi Chen-Chen, cei trei delfini care vor popula Delfinariul din Constanţa, au aterizat pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu.

UPDATE ora 17.00

Cele trei noi vedete ale Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii au ajuns în noua lor casă. Cu o macara şi alte instalţii speciale, delfinii au ajuns în siguranţă în bazinul descoperit al complexului. Încă de la poartă, delfinii au fost aşteptaţi de grupuri numeroase de copii, curioşi să-i vadă pe Ni-Ni, Pei-Pei şi Chen-Chen.

UPDATE ora 16.00

Delfinii au fost debarcaţi în siguranţă de la bordul aeronavei.

„Ei se află încă sub efectul calmantelor, iar medicii care i-au însoţit ne-au asigurat că transportul s-a desfăşurat în condiţii normale“, a precizat Adrian Mănăstireanu. Acesta a mai spus că angajaţii Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii fac simulări de trei zile cu macarale, scări şi platforme, astfel încât delfinii să fie debarcaţi în condiţii de maximă securitatre, iar la Delfinariu să fie aduşi tot în siguranţă.

image

Ei au fost foarte atent monitorizaţi de doctori. „Pielea lor trebuie să fie în permanenţă umedă“, a completat Mănăstireanu.

UPDATE ora 15.40

După zece ore de zbor, mamiferele au ajuns în siguranţă la Constanţa. La bordul aeronavei se află şi un specialist în traumele delfinilor, plătit de statul chinez pentru a asigura buna desfăşurare a călătoriei.

Delfinii au întârziat din două motive: mai întâi au fost supuşi unei radiografii la Bucureşti, iar apoi aeronava a fost controlată din nou, deşi Consiliul Judeţean Constanţa a plătit integral cursa pe ruta Beijing- Constanţa, fără escală la Bucureşti. Cu toate acestea, autorităţile române au cerut în ultimul moment ca avionul să fie verificat.

UPDATE ora 15.25

Aşteptaţi ca nişte adevărate vipuri, cei trei delfini au ajuns în urmă cu câteva minute la aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ei au fost primiţi de o delegaţie condusă de însuşi consulul Chinei şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. 

Din ultimele informaţii oferite de directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Adrian Mănăstireanu, delfinii s-au născut în captivitate în China şi sunt obişnuiţi cu demonstraţiile în bazin. Pentru a vedea cum decurg antrenamentele şi demonstraţiile în faţa publicului, antrenorii chinezi vor rămâne timp de trei luni la Constanţa.

UPDATE ora 14.10

Avionul nu a aterizat încă la Kogălniceanu. Pe pistă este pregătit transportul, o platformă pe care vor sta cele trei bazine cu delfini.

UPDATE ora 14.00

Avionul cu care trebuiau să vină cei trei delfini la Constanţa a plecat cu întârziere de pe aeroportul Otopeni, din cauza birocraţiei. Actele pentru transport au fost depuse din cursul zilei de joi, 27 mai, însă Autoritatea Sanitar- Veterinară a cerut documente suplimentare.

Avionul trebuia să decoleze de la Otopeni la ora 12.28. Delfinii nu sunt ţinuţi în apă, ci în bureţi umezi şi înveliţi în plastic. Îngrijitorii au stat tot timpul lângă mamifere, iar până la această oră nu au fost probleme cu privire la starea lor de sănătate.

Cei trei delfini, un mascul şi două femele, numiţi Ni-Ni, Pei-Pei şi Chen-Chen, sunt aduşi de la Aquariun Beijing. Consiliul Judeţean Constanţa a plătit pentru noile vedete 372.000 de euro. Transportul se face în schimbul sumei de 200.000 de euro.

DELFINI DE 16 MILIARDE LA COMPLEXUL MUZEAL CONSTANŢA

Cinci părinţi pentru delfini

Atât pe durata zborului, cât şi în primele zile în noua locuinţă, în bazinele amenajate de la Delfinariul din Constanţa, delfinii vor fi supravegheaţi de Gao Xiaming, specialist al acvariului din China, antrenorul Zhang Qingling şi Ohashi Fumihito, cercetător în cetacee.

La Delfinariu, de cele trei vedete se vor ocupa Nicoleta Ursu, medicul veterinar specializat în mamifere marine de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa şi dresorul Alexandru Florin Mazili.

Rebotezaţi

Ni-Ni, Pei-Pei şi Chen-Chen sunt aşteptaţi la Delfinariu încă de anul trecut. Pentru ei, directorul Adrian Mînăstireanu a renovat bazinele, cu 70.000 de lei. În cele două bazine, unul descoperit de 600 de metri cubi şi altul acoperit de 500 de metri cubi, echipele de muncitori au îndepărtat stratul de vopsea şi l-au înlocuit cu un albastru nou şi au acoperit fisurile cu răşină.

Împreună cu specialiştii, delfinii au făcut antrenamente zilnice în China, iar la 1 iunie este aşteptată cu sufletul la gură prima reprezentaţie a noilor vedete în Constanţa.

image

Delfinii au fost selectaţi în funcţie de răspunsul la comenzile dresorilor români, care s-au făcut cu ajutorul fluierelor cu ultrasunete. În ţară, numele delfinilor va fi schimbat.

În 2009, după 23 de ani în care a încântat mii de copii cu giumbuşlucurile şi acrobaţiile sale, delfinul Mark a murit din cauza unei hemoragii pulmonare. Până la sfârşitul verii, spectacolele de la Delfinariu au fost ţinute de pinguini şi lei de mare.

Revenim cu amănunte!

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite