Constanţa: UPDATE / Delfini de 16 miliarde de lei vechi la Delfinariul din Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa va avea trei delfini, un mascul şi două femele, de 16 miliarde lei vechi.

Citiţi şi:

Constanţa: EXCLUSIV / Delfinariul va avea trei delfini


Mamiferele sunt aduse tocmai din China, iar singura hrană care îi stimulează este mâncarea norvegiană. Animalele marine vor fi aduse la Constanţa în luna decembrie.


Calamarul - secretul perpetuării speciei în captivitate

Angajaţii Delfinariului din Constanţa au aflat secretul înmulţirii delfinilor. „Vârsta maturităţii sexuale a delfinilor este de şapte ani. Cei achiziţionaţi de noi au opt ani şi sperăm să avem şi noi pui, pentru că am aflat secretul reproducerii în captivitate“, a declarat directorul general al Delfinariului, Adrian Mînăstireanu.

Tot secretul stă într-o vitaminizare corespunzătoare bazată pe calamar, a dezvăluit secretul Mînăstireanu.

Urmaşii lui Mark

Delfinul care aîncântat generaţii întregi de copii a murit în noaptea de 1 spre 2 iulie, la 31 de ani, din care 23 de ani în captivitate. Mark nu a acceptat de-a lungul timpului companioni, aşa că era singurul exemplar de la Delfinariu. Spectacolele s-au dat, în această vară, doar cu cei doi lei de mare.

„Mark nu a avut niciun simptom. La 11.00 şi la 15.00 şi-a susţinut în condiţii optime spectacolul. Noi îl vizitam din oră în oră. La un moment dat am observat că era puţin agitat. M-am alarmat atunci când nu a mai venit la punte. Am chemat medicul şi parcă a început să îşi revină“, a declarat Elisabeta Ungureanu (58 de ani), una dintre dresoarele lui Mark. Delfinul a mâncat două kilograme de peşte, apoi a început să se plimbe prin bazin.

A făcut infarct

Mark a dat semne că se simte rău cu o seară înainte. „Plutea la suprafaţa apei şi nu se mai scufunda. Leii de mare au stat lipiţi de gratii, l-au pupat şi l-au urmărit în permanenţă. După două ore s-a dus singur în colţul bazinului şi a rămas nemişcat. Scafandrul a vrut să îl tragă în bazin, dar l-a împins cu coada. Să vezi bazinul gol, după atâta timp, este foarte dureros. Era mai mult decât copilul nostru“, a povestit dresoarea Georgeta Enciu (52 de ani).  

În urma necropsiei, medicii au concluzionat că Mark a murit din cauza unui infarct. Tratamentul administrat nu a mai avut niciun efect. Medicul veterinar Nicoleta Ursu a explicat că organele interne nu prezentau semne de infecţie. Cadavrul vedetei Delfinariului din Constanţa va fi incinerat.

Capturat alături de alte patru exemplare

În anul 1986, la 28 august, au fost capturate cinci exemplare de delfini din specia Tursiops Trucantus Ponticus, care au fost aduse la bazinul Delfinariului Constanţa.

În cei 23 de ani de captivitate, Mark a fost însă un delfin singuratic. A avut şi două partenere de viaţă, însă acomodarea acestora a fost imposibilă, deoarece Mark nu putea accepta să îşi împartă dresoarele cu alţi delfini.

Pe lângă săriturile peste bară şi prin inele, lui Mark îi plăcea foarte mult să „şuteze“ cu mingile la poartă, să cânte şi să stropească spectatorii, în semn de mulţumire, la finalul fiecărui show.

A trăit peste aşteptări

Mark făcea parte din specia Tursiops Truncatus Ponticus, din Marea Neagră, a cărei durată medie de viaţa este de 25 - 30 de ani. Ei au nevoie zilnic de aproape 11 kilograme de peşte. Mâncarea este de fapt un cocktail format din bucăţi de hering, macrou şi scrumbie.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite