„Cartierul“ Mamaia, sub asediul lui Mazăre. Edilul-şef al Constanţei vrea autonomie în staţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Şi aşa avem o mare urâtă, lăsaţi-ne măcar să aducem investitori“, a spus primarul la întâlnirea cu hotelierii şi operatorii de pe litoral, deputaţi care au dezbătut astăzi, la Olimp, Legea Turismului.

Legea Turismului a fost dezbătută ieri, la Olimp, de Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic a Camerei Deputaţilor. Au stat la aceeaşi masă adversari politici – primarul Constanţei Radu Măzare şi Sulfina Barbu, preşedintele Comisiei din Camera Deputaţilor, fostul primar al Mangaliei, Zanfir Orguş, în prezent deputat, şi actualul primar Claudiu Tusac, alături de deputaţi, operatori din turism.

Eterna şosea de costă, adusă în discuţii
Edilul Constanţei a venit la întrunire cu lecţiile bine făcute de acasă: cu un masterplan, fotografii. „Mi-am pus şi butonieră la camaşă şi am venit să le spun că Ministerul Turismului habar nu are ce se întâmplă pe litoral, dar vine doar să ne încurce“, a spus Mazăre.

Conform unui masterplan de dezvoltare a staţiunii Mamaia, realizat de Organizaţia Mondială a Turismului, este necesară construirea unei Riviere tomitane, care să lege Portul Tomis de Mamaia, dar şi a unor complexuri rezidenţiale de locuit permanent în interiorul staţiunii.

Dacă primul punct a eşuat încă de pe vremea când Sulfina Barbu era ministru al Mediului, în privinţa complexurilor rezidenţiale proiectul este în plină dezvoltare în Mamaia. Radu Mazăre a spus că aceste locuinţe de vacanţă sunt salvarea turismului pentru capetele de sezon. Spre exemplu, în blocurile aflate în partea de nord a staţiunii, spre Năvodari, 5.000 de oameni cresc gradul de ocupare al staţiunii în fiecare vară.

„Staţiunile au făcut făcute de comunişti de sine stătătoare. Acest lucru nu mai este valabil astăzi. Mamaia este un cartier al Constanţei, care s-a unit şi cu Năvodari“, a spus edilul.

Fiecare staţiune cu specificul ei

Operatorii din turism prezenţi la discuţii au spus că staţiunile nu pot avea un cadru identic de dezvoltare, deoarece se adresează unor categorii diferite de turişti. „Nu le putem gândi uniform de la Vama Veche până la Năvodari“, a spus Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării.

În replică, edilul Constanţei a spus că în fiecare vară cei de la Ministerul Turismului reclamă poluarea fonică din Mamaia. „Sunt hotelieri care ţipă că muzica este prea tare, iar alţii se arată extrem de bucuroşi că au turişti care vin pentru cluburi. Eu am Hotelul Flora, din Mamaia, care se adresează unei pături medii. Este plin la ora actuală. În schimb, spre nordul staţiunii, este alt gen de turişti, care depind de cluburi“, a explicat Mazăre.

„Iau avize de la minister pentru orice copertină“
Totodată, acesta a spus că Ministerul Turismului nu ajută autorităţile, deoarce tot primăria asigură reabilitarea drumurilor, iluminatul public, spaţiul verde. „Credeţi că la Monte Carlo le aprobă construcţiile Ministerul Turismului? Nu văd de ce la noi ministerul trebuie să dea autorizaţii pentru o copertină într-un oraş turistic. Dacă vrem să reuşim să atragem investiţii trebuie să avem cât mai puţine reguli. Şi aşa avem o mare urâtă, trebuie să atragem turiştii în alt mod“, a spus edilul Constanţei, care a mai cerut ca fiecare hotel să aibă plaja proprie, nefiind de acord cu licitaţiile celor de la Apele Române. 

Tusac are pe cap 7 staţiuni

Primarul Mangaliei, Claudiu Tusac, a spus că administrează şapte staţiuni şi banii de la buget sunt insuficienţi pentru întreţinerea lor. În plus, acesta a spus că nu este normal ca planurile urbanistice generale şi zonale să fie realizate de Ministerul Turismului, deoarece autorităţile locale cunosc cel mai bine specificul fiecărei localităţi. 

Citeşte  în de mâine concluziile discuţiilor de marginea Legii Turismului.

Ştampilă Constanţa

Hotelierii de pe litoral cer taxe mai mici

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite