Constanţa: Astăzi este Ziua Mondială a Somnului UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În întreaga lume, astăzi este celebrată Ziua Mondială a Somnului, sub sloganul „Dormi bine, creşti sănătos". La malul mării, cei interesaţi de sindromul de apnee în somn sunt aşteptaţi în Laboratorul de Somnologie al Spitalului Clinic de Pneumpftiziologie din Palazu Mare.

La Ziua Porţilor Deschise care se desfăşoară la sediul Laboratorului de Somnologie din Palazu Mare sunteţi invitaţi să aflaţi care sunt paşii pe care trebuie să-i urmaţi pentru un somn liniştit, dar şi să dezbateţi alături de specialişti un subiect de mare actualitate - sindromul apneei în somn.

VEZI AICI CUM FUNCŢIONEAZĂ LABORATORUL DE SOMNOLOGIE DE LA MALUL MĂRII

La ora actuală, în Româia aproximativ 1 milion de pacienţi adulţi suferă de sindronul de apnee în somn, însă specialiştii nu au reuşit să adune date oficiale despre incidenţa acestei afecţiuni. Numai în ultimii 7 ani au fost diagnosticate 8.000 de persoane, dintre care doar 2.500 s-au tratat.

Constanţa are un Laborator de Somnologie, care funcţionează de la finele anului 2009. Aici, cei care au probleme cu somnul pot face investigaţii şi se pot trata.

Recunosc cu greu


Specialiştii spun că principalul pas este acela de recunoaştere a acestei afecţiuni. „De regulă, cei care se află în preajma bolnavului constată această afecţiune. Pe lângă sforăit, pacientul face şi pauze în respiraţie. Dacă sunt mai dese de 30 de pauze pe oră, atunci vorbim despre apnee obstructivă, care necesită tratament“, a declarat medicul Elena Danteş.

Diagnosticarea se face la Laboratorul de Somnologie de la Palazu Mare după două nopţi de supraveghere a pacientului în timpul somnului.

Ionel Ivan se tratează de dipnee

Într-o situaţie similară s-a aflat şi constănţeanul Ionel Ivan, de 51 de ani. „Am observat că sforăi în urmă cu 5 sau 6 ani. Nu puteam să mă odihnesc, mă trezeam cu dureri de cap dimineaţa. Mi s-a întâmplat să am senzaţia de somn la volan. Am văzut la televizor despre acest laborator, apoi am căutat şi pe Internet şi m-am decis să vin. Din prima noapte m-am odihnit cum nu o mai făcusem de mulţi ani“, mărturiseşte pacientul.

Ionel Ivan este de profesie inginer şi spune că este decis să îşi achiziţioneze şi el un astfel de aparat. Medicii spun că aparatele în cauză nu fac altceva decât să pompeze aer a o anumită intensitate, astfel încât căile respiratorii sunt ţinute deschise. Tratamentul este pe viaţă, iar încetarea lui nu face decât să faciliteze reapariţia despneei.

Preţul minim al unui astfel de aparat este de 1.000 de euro.

Pacienţi reticenţi

De la deschiderea Laboratorului de Somnologie, aproape 100 de pacienţi au cerut ajutorul. „Doar 70% au fost diagnosticaţi cu dispnee, iar dintre aceştia, numai 30% au fost de acord să utilizeze masca de oxigen. Deşi pare că ar provoca disconfort, masca nu deranjează cu nimic pe pacient“, susţine medicul coordonator al laboratorului Luiza Verescu.

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite