Constanţa: Laborator de somnologie pentru tratarea sforăitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatul folosit pentru diagnosticarea sforăitului
Aparatul folosit pentru diagnosticarea sforăitului

Persoanele care sforăie pot face investigaţii la noul laborator deschis la Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare. Pentru a se trata, pacienţii trebuie să închirieze contra cost aparatele oferite de o societate privată.

Laboratorul de somnologie funcţionează de la finele anului trecut, însă inaugurarea oficială a avut loc astăzi. „Pacienţii care se confruntă cu tulburări ale somnului, care sforăie noaptea, este indicat să facă investigaţii la laboratorul de somnologie“, a declarat medicul Erdin Borgazi, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Pot face aceste investigaţii persoanele hiperponderale cu somnolenţă diunră, care asociază alte afecţiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, afecţiuni endocrinologice sau ORL.

80 de lei, o investigaţiei

Laboratorul deschis la Spitalul de Pneumoftiziologie din cartierul Palazu Mare a fost dotat de firma Oxigen Plus, investiţia fiind de 15.000 de euro.

Investigaţiile nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Pacientul trebuie să achite pentru analiza efectuată 80 de lei. Pentru a fi investigat pacientul trebuie să stea două nopţi în spital.

În prima noapte, el este conectat la somnograf, care înregistrează saturaţia de oxigen în sânge, frecvenţa respiraţiei, pulsul, de câte ori a sforăit. În funcţie de rezultatele înregistrate, se stabileşte dacă pacientul suferă de sindromul de apnee în somn.

În a doua noapte, pacientul este conectat la un aparat care prin intermediul unei măşti împinge aerul şi ţine deschise căile respiratorii superioare, corectând dificultăţile de respiraţie şi implicit sforăitul.

Pacientul primeşte apoi o recomandare din partea medicului, după care poate închiria aparatul şi masca pentru tratament de la tehnicianul firmei Oxigen Plus. Închirierea costă între 60 şi 300 de lei pe lună, în funcţie de performanţă şi de necesităţile pacienţilor, iar tratamentul poate dura între o lună şi un an.

În judeţul Constanţa, mai funcţionează astfel de laboratoare la Spitalul Judeţean şi la un cabinet privat din oraş. În ţara noastră primul laborator de somnologie a fost înfiinţat în anul 1996, la Institutul Naţional de Pneumologie Prof. DR. Marius Nasta.


Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite