ALEGE SIMBOLUL CONSTANŢEI. „Simbolul trebuie să poată fi încadrat într-o stemă heraldică, reprezentativă pentru un oraş-port“, este părere Banu, un cititor constanta.adevarul.ro Tu ce crezi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii de la „Adevărul“ Constanţa vă invită pe site-ul constanta.adevarul.ro la campania „Alege simbolul oraşului tău!“. Timp de două săptămâni, veţi putea vota online ce edificiu sau monument este cel mai reprezentativ pentru Constanţa.

UPDATE: Sondajul lansat de Adevărul Constanţa i-a încurajat pe cititori să-şi exprime părerea cu privire la alegerea simbolului oraşului, atât pe pagina de internet constanta.adevarul.ro, cât şi pe contul de Facebook. Chiar şi userul „Cazinoul Constanţa“ a împărtăşit părerea sa: „Cu tot respectul pentru fiecare dintre monumentele menţionate, Cazinoul rămâne monumental, maiestuos şi reprezentativ chiar şi când e în ruină. Colliseumul are 2000 de ani şi încă reprezintă Roma. Nu cred că există oraş în România care să fie legat atât de indisolulbil de imaginea unui monument ca şi Constanţa de Cazino. Mâine Cazinoul va străluci din nou şi dacă cineva nu poate încă să vadă asta cu ochii minţii va simţi ca o trădare simplul fapt că s-a îndoit de el".

Un cititor constanta.adevarul.ro - Banu - este de părere că: „Pentru că ne cereţi părerea, îndrăznesc să fac şi eu un comentariu. Consider că un cazinou, e adevărat, cu o arhitectură remarcabilă, nu poate fi simbolul niciunui oraş şi nicio statuie nu îndeplineşte condiţiile. Simbolul trebuie să fie ceva care poate fi încadrat şi într-o stemă heraldică, reprezentativă pentru un oraş-port aşa cum este municipiul Constanţa. Ţinând cont de acestea, mă gândesc că Farul Genovez este simbolul adecvat. Vă salut cu respect!“.

UPDATE: Cititorii site-ului constanta.adevarul.ro au răspuns în număr mare apelului lansat de Adevărul. Marea majoritate consideră că imaginea Constanţei este Cazinoul, în timp ce alţii au votat pentru statuia lui Ovidiu, cel mai cunoscut loc de întâlnire al constănţenilor. Nu au lipsit nici propunerile glumeţe de a-l transforma pe Radu Mazăre, primarul Constanţei, în simbolul oraşului.



„Mazarea!?“, se întreabă retoric Cătălin Baumann. „Mizeria de pe plajă sau primarul petrecăreţ“, a votat Claudiu Raul Heffner. „Cazinoul a fost şi va rămâne mult timp simbolul oraşului... deşi sunt şi alte obiective interesante...CONSTANŢA... CONSTANŢA... CONSTANŢA!!!“, ne spune Dani Mavriche
„Cazinoul se pare că este, de departe, cel mai votat“, este părerea Genţianei Andreea Bădiţă. „Cazinoul e simbolul oraşului, încă de când a fost finalizată clădirea“, completează cititorul Zetu Harry Urban

image

UPDATE:Cititorii Adevărul Constanţa sunt de părere că oraşul are de unde alege în materie de simboluri. „Simbolul Constanţei rămâne Cazinoul, în primul rând prin poziţia sa la limita dintre oraş şi mare, şi apoi prin arhitectura sa unică", este de părere Gigi, un cititor constanta.adevarul.ro.

Mircea Munteanu este însă de cu totul altă părere. „Nu cred că monumentele prezentate sunt emblema Constanţei. Pot fi imagini limitate, înşirate pe o carte poştală („vedere"). Se poate argumenta: statuia lui Ovidiu reprezintă un poet surghiunit aici, care înjura Tomis-ul în tote misivele către împărat, rugând la clemenţă şi încetarea surghiunului; cum să fie el simbolul oraşului? Constanţa este o temniţă pentru poeţi? Politicienii care au pus vedetele Securităţii la intrarea în oraş, (pentru a „veghea" şi după) ar putea gândi aşa. Dar eu nu cred. Farul genovez, poate fi un simbol. Dar el lumina drumul corăbiilor italiene, nu româneşti! Nu este al nostru. Cazinoul este o construcţie monumentală, pe care mulţi o iubesc. Dar era a protipendadei. Şi îi va reveni ei. Personal, cred că noul far poate fi simbolul oraşului. Sau statuia lui Eminescu", scrie el pe constanta.adevarul.ro

Un alt cititor, Alexandru, este de părere că şi Casa cu Lei ar trebui să fie simbolul Constanţei, în timp ce Andu Dăscălescu a lăsat un comentariu pe pagina de Facebook a ziarului Adevărul Constanţa este de părere că ar trebui să fie aleasă statuia lui Ovidiu ca simbol.

Este Cazinoul, aflat în stare deplorabilă? Statuia lui Ovidiu, similară celei din Sulmona natală a poetului latin? Muzeul de Istorie şi Arheologie Naţională, Casa cu lei, Farul genovez, Farul de aterizare, portul, litoralul sau pur şi simplu marea? Haideţi să alegem în sondajul alăturat!

Iată propunerile noastre:

1. Cazinoul, clădirea emblematică a Constanţei. Este nelipsit din vederi poştale şi fotografii de la malul mării. Este decorul perfect pentru întâlniri romantice, iar faleza sa este promenada preferată de constănţeni şi turişti în orice anotimp.
Citeşte aici mai multe despre istoria Cazinoului!



2. Statuia lui Ovidiu, ce veghează zona istorică a Constanţei. Este magnet pentru iubitorii poeziei care vin să se reculeagă la monumentul considerat mormântul poetului exilat la Pontul Euxin.
Citeşte aici când este serbat poetul Ovidiu, primul care a cântat locurile Constanţei!

3. Farul genovez străjuiește faleza Cazinoului, făcând parte din ansamblul de obiective turistice ale zonei. Citește aici câte ceva despre istoria frumosului far.

4. Farul de aterizare, situat în partea de sud a oraşului Constanţa, în zona numită Piaţa Farului, are o vechime de 50 de ani. Este lumina călăuzitoare care a adus marinarii acasă. Reprezintă cel mai sigur reper în funcţie de care navele care intră şi ies din Portul Constanţa îşi stabilesc coordonatele. Farul are o înălţime de 60 de metri, iar lumina sa poate fi zărită de la o distanţă de 24 de mile marine.

5. Edificiul rezidenţial Casa cu Lei a fost construit la începutul secolului trecut de către un membru respectat al Comunităţii Armene, Dicran Emirzian. De pe soclurile înalte, leii, fisuraţi de trecerea timpului, îşi păstrează grandoarea, chiar dacă aproape nimeni nu-şi mai ridică ochii către ei.



6. Staţiunea Mamaia sau Perla Litoralului Românesc. În anul 1906, Mamaia era o dună de nisip, fără vegetaţie, unde vântul sufla năprasnic. Ideea de a crea o staţiune i-a aparţinut primarului Constanţei din acea perioadă, Ion Bănescu. Cel care a „văzut" staţiunea şi i-a conceput planurile a fost arhitectul peisagist Emile Redont. Pentru a facilita accesul spre plajă, primarul Ion Bănescu a avut ideea de a introduce un tren cu destinaţia Mamaia. În 1925, din Constanţa plecau spre Mamaia cinci trenuri pe zi.

7. Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, inaugurat în 1977, adăpostește istoria veche și medievală a Dobrogei, istoria modernă și expoziții tematice. Prin activitatățile desfășurate sub egida sa, instituția reprezintă un adevărat centru de cercetări arheologice.

Te aşteptăm şi pe pagina de Facebook a ziarului Adevărul Constanţa pentru a-ţi argumenta opinia!

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite