ZADARNIC Big Brother fără folos pe străzile Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii susţin că accidente tragice de genul celor care s-au petrecut în ultimele zile pe trecerile de pietoni din oraş ar putea fi evitate dacă camerele de supraveghere din intersecţii vor fi omologate. Reprezentanţii municipalităţii susţin că nu intenţionează să facă asta.

Citeşte şi

Fiul sociologului Marius Lazăr, ucis într-un accident de beizadeaua de la Hotel Opal. UPDATE: şoferul a fost arestat
Un clujean a filmat accidentul în care două fetiţe au fost lovite grav de un BMW pe trecerea de pietoni (VIDEO)

Clujenii care încalcă legile de circulaţie în intersecţiile în care sunt montate camere de supraveghere pot dormi liniştiţi. Imaginile surprinse de cele 25 de aparate instalate  toamna trecută în intersecţiile periculoase din Cluj-Napoca nu pot fi folosite împotriva lor, deoarece camerele nu sunt omologate. Cele 25 de camere de supraveghere, care au o valoare de circa 140.000 de euro, au fost date în folosinţă Primăriei de către firma Electrogroup

Vor doar monitorizarea traficului

Mai mult, municipalitatea clujeană nici nu intenţionează să le omologheze, deoarece vor să folosească serviciul „Big Brother” doar pentru a „privi” traficul. „Noi nici nu ne-am propus să fie omologate. Camerele au fost instalate pentru monitorizarea traficului”, ne-a spus Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

În prezent, angajaţii Primăriei care monitorizează traficul din sala Serviciului pentru Siguranţa Circulaţiei pot, cel mult, să anunţe agenţii de pe teren cu privire la incidentele care se petrec. „Aceştia se deplasează la faşa locului şi constată”, a declarat Oana Buzatu.

În procese, înregistrarea nu e valabilă

„În cazul unui proces înregistrarea poate să nu fie valabilă. Sunt multe pârghii de care un avocat se poate folosi. În acest caz, el poate afirma că înregistrarea video este surprinsă de camere de luat vederi care nu sunt omologate. E exact ca în cazul în care un şofer e prins băut la volan şi e testat cu un aparat etilotest neomologat”, ne-a explicat avocatul Sergiu Bogdan, şeful Catedrei de Ştiinţe Penale din cadrul Facultăţii de Drept din Cluj.

Poliţia insistă: camerele trebuie omologate

Comisarul Florin Goia, şeful Biroului Rutier al Municipiului Cluj, susţine că a solicitat de mult omologarea camerelor video. „Nu ştiu ce se va întâmpla, noi am făcut solicitarea însă nu sunt camerele noastre ci ale Primăriei, de ei depinde ce vor face cu ele”, a declarat comisarul.

Goia ne-a mai declarat că după ce toate cele 25 de camere de supraveghere a traficului instalate toamna trecută în intersecţiile din oraş vor fi omologate vor putea fi emise amenzi pentru şoferii delincvenţi, care nu respectă regulile de circulaţie, iar numărul accidentelor ar putea fi mai scăzute.

„Deocamdată imaginile sunt utile, nu putem spune nu, însă ne ajută doar să ne dumirim ce s-a întâmplat în cauza unui accident sau a unei infracţiuni”, a completat Goia. În condiţiile în care primăria refuză să omologheze camerele, singura soluţie pentru ca traficul să fie mai sigur este montarea de semafoare în intersecţiile periculoase. 

Principalele puncte supravegheate video

Intrarea dinspre Oradea, în zona Praktiker
Intersecţia Horea cu Dacia
Sensul giratoriu Mărăşti
Intersecţia DN 1 cu drumul spre Făget
Intersecţia din zona Prefecturii
Intersecţia Calea Turzii cu Observatorului
Intersecţia Calea Mănăştur cu Câmpului
Intersecţia Calea Turzii cu strada Avram Iancu
Zona pietonală Eroilor şi Piaţa Unirii
Piaţa Muzeului

Cele 25 de camere de supraveghere, care au o valoare de circa 140.000 de euro, au fost date în folosinţă Primăriei de către firma Electrogroup.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite