Implozie eşuată la DejVezi cum a rămas în picioare cel de-al doilea turn ca înălţime din ţară (FOTO VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima construcţie comunistă de proporţii din Dej nu a vrut să se dărâme. Lipsa profesionalismului, graba şi estimările greşite ale firmei care se ocupă de dărâmarea celui de-al doilea turn ca înălţime din ţară au contribuit la eşecul de ieri: dinamita a explodat, dar turnul a rămas în picioare.

VEZI POZE DE LA EVENIMENT

Citeşte şi Scandal şi anchetă în urma eşecului de dărâmare a turnului din Dej

„Turnul e construit de Ceauşescu, doar nu credeaţi că o să îl daţi jos aşa uşor“, strigau, ieri, la Dej, cei veniţi să asiste pe o ceaţă densă la un eveniment care, cel puţin, se anunţa impresionant: dărâmarea controlată, prin implozie, a turnului de 204 metri din incinta fostei fabrici din Dej, unde se producea lână şi bumbac.

URMĂREŞTE CE S-A ÎNTÂMPLAT LA DEJ PAS CU PAS

În jurul orei 16.00, când reprezentanţii firmei Proart Construct din Dej au terminat ultimele pregătiri, a fost apăsat declanşatorul. O explozie puternică a zguduit jumătate din Dej şi a umplut zona din jurul turnului de moloz şi praf, însă construcţia abia a fost clintită. Baza turnului a fost zdrobită, însă furnalul masiv nu a făcut decât să se înfunde în moloz, rămânând în picioare. Acum, e mai scund cu şase metri şi fără o nouă încărcătură de explozibil e foarte puţin probabil să fie dărâmat.

Înainte de explozie

Turnul, prea bine consolidat

Compania zălăuană care a contractat lucrarea dădea semne de neprofesionalism încă de la început, iar viceprimarul Dejului, Claudiu Chira, s-a arătat foarte sceptic în privinţa reuşitei. După încercare acesta a declarat: „E un eşec total pentru această firmă“ . O altă stângăcie a firmei a fost faptul că a permis accesul oamenilor în zona de siguranţă în timpul pregătirilor, punându-i astfel în pericol.  De asemenea, firma nu a reuşit să respecte programul anunţat, conform căruia detonarea urma să aibă loc la 14.00. În realitate, s-a apăsat pe declanşator abia la 16.00. De asemenea, deşi firma anunţase iniţial o încărcătură de 300 de kilograme de explozibil, au fost montate abia 170. Firma a găsit imediat vinovatul. „Turnul e prea bine consolidat“, a precizat Traian Pop, reprezentantul companiei.

O bubuitură, singurul element spectaculos

Şi artificierul Nicolae Bârlă, care a coordonat operaţiunea, susţine că nu a fost estimată bine grosimea bazei conice a construcţiei. „Baza conică a turnului a fost mai consolidată decât ne aşteptam cu fier beton, fibră şi beton armat“, a spus acesta. Nu a explicat nimeni, însă, de ce nu s-a folosit tot explozibilul. „La fel s-ar fi întâmplat şi dacă îl foloseam tot“, a precizat Bârlă.

S-au folosit 170 de kilograme de explozibil, montat în pereţii turnului

image

Veniţi să vadă spectacolul în ceaţă

Deşi ceaţa densă s-a ridicat cu greu, la eveniment au participat zeci de spectatori, care au stat la intrarea în combinat cu privirea aţintită spre turn. De asemenea, în zonă au mai fost prezenţi şi poliţişti, pompieri, jandarmi, dar şi specialişti ai firmei zălăuane. O nouă detonare va avea loc zilele următoare.

Motivul demolării turnului este acela de aduce zona la cota zero, ţinând cont de faptul că societatea nu mai funcţionează din 1995, potrivit primarului municipiului Dej, Costan Morar. În aceste condiţii, zona respectivă poate deveni în cele din urmă atractivă pentru investitori.

Al doile turn din ţară

Turnul de 204 metri înălţime, din beton şi fier-beton, este unul de evacuare a noxelor şi aparţinea fostei fabrici de fibre artificiale din Dej. Este al doilea turn din ţară la înălţime, pe locul întâi situându-se cel al combinatului siderurgic Călan, din Hunedoara, de 300 de metri, potrivit primarului Costan Morar. Diametrul turnului este de 23 de metri la bază, de 13 metri la jumătatea înălţimii şi de 7 metri în vârf.

„Turnul e prea bine consolidat“, Traian Pop, reprezentantul companiei de demolare

VIDEO Dinamitări de stânci, pe DN 10.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite