Scandal şi anchetă în urma eşecului de dărâmare a turnului din Dej

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eşecul dărâmării turnului a stârnit o reacţie în lanţ: firma contractoare este acuzată de amatorism, autorităţile locale au solicitat unei firme specializate din Bucureşti să evalueze riscurile, iar un deputat cere demararea unei anchete.

Deputatul Cornel Itu va sesiza organele abilitate şi cere declanşarea unei anchete privind operaţiunea eşuată de demolare a turnului de 204 metri din Dej, care pune în pericol activitatea unor firme de pe platforma industrială a municipiului.

Itu a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că a cerut, anterior operaţiunii, mai multor instituţii ale statului verificarea avizelor privind demolarea turnului, pentru amânarea acţiunii. „Voi sesiza organele abilitate şi voi cere înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru a analiza operaţiunea de demolare a turnului din Dej, unde firmele implicate au dat dovadă de diletantism şi amatorism, fiind răspunzătoare de eşec. Firmele nu aveau asigurare pentru demolare, nu erau elaborate anterior studii de impact şi de risc. Eu am cerut, anterior operaţiunii de demolare, verificarea documentelor, atât la Garda de Mediu, cât şi la Agenţia de Mediu, ISU şi Poliţia Dej. Turnul rămas în picioare nu este sigur şi dacă se prăbuşeşte pune în pericol 15 firme care activează pe platforma industrială a Dejului, pentru că acestea se află la mai puţin de 300 de metri, cât e limita de siguranţă“, a spus Itu.

Potrivit acestuia, explozia dirijată nu s-a finalizat corespunzător, astfel încât autorităţile din Dej au apelat la o firmă specializată din Bucureşti, pentru evaluarea riscurilor.

„Acest turn nu va mai putea fi demolat prin implozie sau explozie dirijată, ci doar printr-un procedeu prin măcinare mecanică. S-a creat o degringoladă. Peste 1.000 de persoane angajate ale unor firme de pe platformă nu lucrează de câteva zile. A fost convocat şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Dej pentru analiza situaţiei", a spus deputatul PSD.

Cornel Itu a precizat că turnul de la fosta fabrică de fibre artificiale a fost un simbol al unei generaţii şi că merita să fie salvat.

"Ce s-a construit pe vremea lui Ceauşescu s-a construit trainic şi durabil. Iată că nu poate acum să fie demolat corespunzător. Merita să nu fie demolat, ci să i se dea altă destinaţie", a subliniat Itu. Primarul Dejului, Morar Costan, a declarat pentru Mediafax că în cursul zilei se va decide când va avea loc o nouă tentativă de demolare a turnului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite