VIDEO Soarta celui de-al doilea crematoriu din ţară se decide în instanţa clujeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima înfăţişare în procesul dintre RDK Cremation, firma care a vrut să construiască la Cluj cel de-al doilea crematoriu uman din ţară, şi Primăria Cluj-Napoca are loc săptămâna viitoare.

Firma cere, în instanţă, revocarea hotărârii CL prin care sunt oprite toate demersurile de se amenaja în Mănăştur un crematoriu uman. „Toate atuurile sunt de partea noastră. Acolo, în revocarea acelei hotărâri de către Consiliul local, a fost un abuz", afirmă Mircea Dunca, unul dintre cei trei clujeni (Mircea Dunca, Koos Andras Zsolt şi Racz Levente Zsolt) care vor să construiască un crematoriu uman în Cluj-Napoca.

Citeşte şi „Afacerea crematoriul": 200.000 de euro şi 1.500 de cadavre pe an

Aceştia au săptămâna viitoare prima înfăţişare în instanţă şi cred că vor câştiga. Ei solicită revocarea hotărârii de Consiliul Local de a stopa amenajarea unui crematoriu uman în capela cimitirului din cartierul clujean Mănăştur. Mircea Dunca spune că RDK Cremation are încă un contract în vigoare cu Primăria Cluj-Napoca care este încă valabil şi nu se poate rezilia unilateral.

Hotărâţi să construiască un crematoriu

„Nu vom renunţa la idee pentru că un crematoriu e un serviciu de care este nevoie.  Din statisticile Primăriei Cluj-Napoca am aflat că sunt anual 35-40 de persoane care mor anual, persoane care sunt cazuri sociale şi oameni fără adăpost. Doar pentru incinerarea unei astfel de persoane, primăria cheltuie 1.000-1.200 de lei. Noi ne-am oferim să preluăm aceste cazuri", afirmă Dunca.

Protestatarii „anti-crematoriu" nu au fost primiţi de primar

La imobilul unde urma să fie amenajat crematoriul uman s-au făcut doar lucrări de igienizare, însă proprietarii au cumpărat deja toate utilajele de care are nevoie o astfel de firmă. „Pe utilaje şi studii de specialitate s-au cheltuit în jur de 200.000 de euro", adaugă Mircea Dunca.

De ce un crematoriu uman?

Mircea Dunca, Koos Andras Zsolt şi Racz Levente Zsolt vor să amenajeze acel crematoriu întrucât cred că este nevoie de o astfel de serviciu în zona Transilvaniei. Aceştia sunt dispuşi să investească 850.000 de euro, bani din economiile lor. „Dacă nu vom câştiga în instanţă, ceea ce nu cred, nu vom renunţa la idee şi avem de gând să facem un crematoriu uman în judeţul Cluj", afirmă Mircea Dunca.

Universitarul Marius Rotar: „Preoţii nu trebuiau să participe la marşul anti-crematoriu“

El mai spune că a primit spaţiul capelei noi sub forma unui contract de asociere pe o perioadă de 49 de ani. Potrivit Hotărârii de Consiliu Local 405 din octombrie 2011, administraţia locală a semnat un contract de asociere cu S.C. RDK Cremation SRL prin care îi cedează, timp de 49 de ani, dreptul de folosinţă pentru capela nouă din cimitirul Mănăştur şi transfomarea ei într-un crematoriu. Firma trebuie să achite anual 15.000 de lei.  

Clujenii nu se lasă

În această săptămână, asociaţiile de proprietari din zona cimitirului din Mănăştur împreună cu 15-20 de ONG din ţară (de mediu, sociale, pentru îngrijirea persoanelor cu dizbilităţi etc) vor depune, la dosarul dintre RDK Cremation şi Primăria Cluj-Napoca, o intervenţie prin care arată că nu vor un crematoriu uman în acea zonă.

Nu se mai face crematoriu uman în cartierul clujean Mănăştur

„Vom solicita ca hotărârea Consiliului Local din 19 ianuarie 2012, prin care se rezilia Hotărârea de CL din octombrie 2011 prin care primăria se asocia cu această firmă, să rămână irevocabilă", afirmă Cristina Grigore, directorul Fundaţiei „Părinţi Clujeni", una dintre persoanele care au protestat în stradă la începutul anului pentru a opri amenajare aunui crematoriu uman. Cristina Grigore spune că acea intervenţie va fi semnată de peste 1.300 de oameni.

Citeşte şi Marş al tăcerii împotriva crematoriului uman

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, afirmă că în ianuarie a fost reziliată hotărârea de Consiliu Local din octombrie 2011 prin care se dispunea asocierea dintre RDK Cremation şi Primăria Cluj-Napoca. „Cum contractul este o consecinţă a acelei hotărâri din octombrie, el este nul de drept", susţine Oana Buzatu.

Transilvania va avea crematoriu!

Cercetătorul Marius Rotar din Alba Iulia, care are un site prin care militează pentru practica incinerării, spune că, peste doi ani, în Transilvania va funcţiona al doilea crematoriu din ţară. El spune că s-au început deja toate demersurile în acest sens, dar nu vrea să spună unde va fi construit crematoriul. Nu va fi în judeţele Cluj şi Alba.

„Oricum, cred că la Cluj nu se va mai face nimic", este de părere Marius Rotar. Rotar spunea, la începutul anului că în Transilvania s-ar incinera în jur de 1.200-1.500 de decedaţi pe an, cum se întâmplă deja într-o ţară europeană.

O zi la singurul crematoriu uman din ţară

Singurul crematoriu din ţară se află în Bucureşti, în cartierul Vitan.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite