Reportaj: o zi la singurul crematoriu uman din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii „Adevărul“ au realizat un articol la singurul crematoriu uman din România, cel Bucureşti, din zona Vitan Bârzeşti.

Zi agitată, ieri, la singurul crematoriu uman din România, în care se mai pot face incinerări. La Vitan Bârzeşti, ajung toţi cei care au lăsat cu limbă de moarte să fie arţi. Rudele intră în capelă şi asistă la slujba religioasă. Apoi, aprind câte o lumânare pentru sufletul mortului. Până la amiază, nu mai puţin de şapte cadavre au fost incinerate, pe rând, conform programării. Lunar, aproape 75 de morţi sunt arşi. Niciodată copii, pentru că se presupune că dorinţa de a fi incinerat trebuie să fie exprimată de un om cu discernământ. Cam 10 cadavre, în fiecare lună, sunt aduse din ţară, în baza unor programări prealabile. Daca transportul este asigurat de Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, preţul incinerării se ridică la 5.600.000 lei. Sunt incluse şi sicriul, şi incinerarea propriu-zisă, pentru care se plătesc 2.130.000 lei, costul gazului folosit.

Totul durează o oră

Regulile de incinerare sunt foarte stricte: arderea se face dacă se prezintă patru acte, în original. Este vorba de certificatul de deces, adeverinţa de incinerare şi certificatul de îmbălsămare. De asemenea, mai trebuie şi un certificat de depunere la capelă, eliberat de Direcţia Sanitară. Cu aceste acte, persoana care se ocupă de mort se prezintă la ACCU şi se fac formele legale pentru ardere, emiţându-se şi facturile necesare. Fochiştii de serviciu, de ieri, Adrian Constantin şi Emilian Niculescu, lucrează de câţiva ani la Vitan. Spun că nu le mai este frică, pentru că s-au învăţat cu aceasta muncă neobişnuită.

Apropiaţii mortului pot vedea, din spatele unor geamuri, cum acesta este introdus în cuptor şi ars, pentru a li se spulbera bănuiala unor confuzii sau substituiri. Mortul este scos din sicriu în cearşaf şi pus pe un cărucior pe care se află trei bare de oţel rotunde. În momentul în care este introdus în cuptor, temperatura este de 1.200 grade Celsius. Pentru incinerarea completă, este necesară o oră. Trebuie spus că cenuşa unui decedat nu se amestecă cu a altuia, pentru că, dupa fiecare astfel de operaţiune, cuptorul este curăţat. După un timp, cenuşa este pusă în urnă, pe care se lipeşte numele incineratului, al persoanei care a asistat la incinerare şi data la care a avut loc arderea. De cele mai multe ori, oamenii vor să ia acasa cenuşa. Sunt unii care "uită" să se mai întoarcă după urnă; în aceste cazuri, urnele sunt ţinute in crematoriu. Cei care nu vor să ducă urnele cu cenuşă acasă le pot lăsa într-un loc concesionat, în columbar. Preţul este de 150.000 lei pentru o nişă, adică locul în care este aşezată urna. Se mai plăteşte o taxă de întreţinere a nişei, de 71.400 lei; preţul pentru eliberarea certificatului de concesionare a nişei este de 104.720 lei.

Străinilor li se par ieftine serviciile de la Vitan

Oameni de toate religiile, aflaţi pe teritoriul României, doresc să fie incineraţi: ortodocşi, catolici, reformaţi sau martori ai lui Iehova. Potrivit directorului Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, la serviciile crematoriului apelează în ultimul timp şi chinezi, şi italieni care locuiesc în România. Rudelor li se pare ieftin, fiindcă plătesc aceleaşi taxe ca şi românii, si nu se complică la transportul în ţara de origine cu formalităţile internaţionale.

Administratorul Crematoriului Vitan Bârzeşti, Ionel Gheorghe, lucrează aici din anul 1988; este unul dintre cei care au pus primele cărămizi la construirea acestuia. Îşi aminteşte cu durere de anul 1989; vorbeşte greu de zilele când, în decembrie, peste 700 de morţi adunaţi de pe străzile Bucureştiului au fost depozitaţi pe coridoarele de la acest crematoriu; aceştia au fost duşi apoi la "Cenuşa", din zona Tineretului, unde au fost arşi în acelaşi loc cu cei de la Timişoara. Crematoriul "Cenuşa" este închis acum din cauza unor reparaţii.

(Articolul a fost publicat în 2005 în „Adevărul“)

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite