Unde poţi să mergi în acest weekend la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfârşitul de săptămână 18-20 mai este plin de evenimente la Cluj-Napoca, de la maratonul de manifestări din Noaptea Muzeelor, cea mai mare expoziţie de lego din ţară, un festin gastronomic tradiţional în curtea Muzeului Etnografic până la Festivalul Operelor Naţionale şi jonglerii cu foc în parcul Detunata.

„Adevărul", ediţia de Transilvania, vă prezintă evenimentele din acest weekend, de la Cluj-Napoca.

Lego pentru mici şi mari

Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduieşte, până duminică, 20 mai, inclusiv, expoziţia „Lego - Decenii de istorie" care este cea mai mare expoziţie Lego realizată vreodată într-un muzeu din România. În cifre, expoziţia sună în felul următor: peste 5 milioane de piese, grele de circa o tonă, înşirate pe aproximativ 120 metri pătraţi. Expoziţia este realizată în colaborare cu Asociaţia Brickenburg şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Departamentul de Mecatronică şi Dinamica Maşinilor. Clujenii pot să viziteze muzeul de luni până vineri între orele 9:00 şi 17:00, sâmbătă între orele 16:00 şi 02:00, iar duminică în intervalul 12:00 - 17:00. Preţul unui bilet este de 3 lei.    

FOTO Lego, filme despre vrăjitorie şi olărit şi târg bio

Noaptea Muzeelor

Antrenament cu gladiatori, o vizită în balconul Palatului Banffy, jocuri strategice de pe vremea romanilor, proiecţii de filme, mămăligă cu brânză şi slănină, acestea sunt doar câteva dintre atracţiile cu care sunt momiţi clujenii sâmbătă, 19 mai, la Noaptea Muzeelor.

Evenimentele de sâmbătă, pe muzee, sunt:

Muzeul de Artă Cluj-Napoca  - „O noapte în balconul Palatului Bánffy", unde, de-a a lungul istoriei, din acest balcon, recent restaurat cu sprijinul ambasadei SUA la Bucureşti, s-au adresat clujenilor diferite personalităţi politice (program: 20.00 - 01.00).

Poveştile ascunse ale unor obiecte din muzeele clujene, promovate de francezi

Muzeul Etnografic al Transilvaniei invită publicul să viziteze, între orele 16.00-01.00, expoziţia permanentă şi expoziţiile temporare LEGO - Decenii de istorie şi Ziua Amintirii - Holocaustul romilor. Programul mai conţine şi o proiecţie de filme documentare cu tematică etno-antropologică (despre olărit la Târgu-Lăpuş, vrăjitorie, junii Braşovului, practicile culinare ect), realizate de către absolvenţii Facultăţii de Teatru şi Film din Cluj-Napoca.

VIDEO Noaptea Muzeelor la Cluj: gladiatori, securişti, mămăligă cu brânză, ţuică şi proiecţii de filme

Ca şi în 2011, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei prezintă o nouă expoziţie la Bastionul Croitorilor intitulată „Principatul şi principii transilvăneni în colecţia de acuarele a MNIT". Programul de vizitare este 20.00 - 01.00, ca şi la Colecţia de Istorie a Farmaciei.

Muzeul de Mineralogie al UBB inaugurează expoziţia temporară „Curcubeul mineral", care poate fi vizitată între orele 18.00 - 23.00. „140 de ani de tradiţie în învăţământul universitar geologic-mineralogic din Cluj" este tema expoziţiei de documente pregătite de Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie (program: 18.00 - 23.00). 

Vivariul prezintă, între orele 10.00 - 23.00,  „Viperele din România" (expoziţie foto cu ample explicaţii, inclusiv despre muşcătura de viperă şi primul ajutor).

Muzeul Zoologic prezintă animalele de la cea mai simplă structură la cea mai complexă şi, în special cu ocazia Nopţii Muzeelor, expoziţia temporară „Păsări din Bucovina" (program: 12.00-01.00).

Centrul Cultural Petre Ţuţea propune evenimentul „Ordinul Basarabilor - străjer de noapte în Bastionul Croitorilor" (21.00 - 04.00).

La Muzeul de Istorie Turda se poate vizita expoziţia permanentă (17.00-01.00), dar sunt organizate şi alte evenimente cu ocazia Nopţii Muzeelor: „Lecţia" de Eugen Ionesco - trupa de teatru „Vector in Fabula" de la Şcoala Teodor Murăşanu (ora 17.00) şi concert de muzică clasică „Four Seasons" (ora 20.30). Proiecţia de filme documentare „Vânătorul de securişti" şi „Execuţia" debutează la ora 22.00.

Muzeul "Octavian Goga" Ciucea poate fi vizitat între orele 19.00-24.00.

La Muzeul Municipal Dej - evenimentele se succed într-un ritm alert: la ora 19.30 este deschiderea oficială, 30 minute mai târziu urmează vernisajul expoziţiei de grafică (artişti: Maria Brudaşca, Adina Bogăţean, Paul Bucovesan şi Flaviu Moldovan), apoi la ora 21.00 este programat vernisajul expoziţiei de pictură „Capodopere ale artei belgiene" (reproduceri) şi, între 22.00-24.00, are loc proiecţia de filme realizate de studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca şi MAD Production Cluj-Napoca.

Jocuri romane şi lupte cu gladiatori. Asociaţia „Virtus Antiqua" îi aşteaptă pe împătimiţii de istorie la o seară de jocuri antice la Noaptea Muzeelor.  De la ora 20.00 şi până la miezul nopţii, sediul asociaţiei se va transforma într-o veritabilă scenă de luptă desprinsă din arenele romane. Gladiatori, patricieni, legionari, centurioni şi daci vor „prinde viaţă" şi le vor arăta clujenilor ce jocuri practicau strămoşii lor - „Duodecim scripta", strămoşul jocului de table şi „Rota", varianta antică a jocului „moara".

Zilele Baroce

A şaptea ediţie a Zilelor Baroce îi invită pe clujeni la observaţii astronomice şi la discuţii despre spiritualitatea lumii baroce, icoane miraculoase şi toleranţă religioasă.Programul, pe zile şi ore, este următorul:

Vineri, 18 mai 2012

-          ora 20.00 -  la Observatorul Astronomic, situat pe strada Cireşilor nr. 15, iar în caz de cer înnorat, la biserica Sfânta Treime (Piariştilor) - str. Universității nr. 5. Se va disucta despre comete, ce sunt ele, cum erau văzute în epoca modern. Prezentările de vineri vor avea loc la Observatorul astronomic. Cum numărul locurilor este limitat, e necesară înscrierea prealabilă telefonic, zilnic între orele 13.00 şi 17.00, la numărul 0726.821.297 sau prin mail la adresa barokk@kel.ro

Sâmbătă, 19 mai 2012

-          ora 19.00 - în  balconul bisericii Sfânta Treime (Piariştilor), din strada Universității nr. 5, vor avea loc discuţii despre spiritualitatea epocii baroce prin prizma celebrării liturgice, despre icoanele „înlăcrimate" ale Transilvaniei şi despre toleranţa religioasă. Seara se va încheia cu jocuri de societate istorice într-o atmosferă muzicală barocă.

Duminică, 20 mai 2012

ora 17.00 - la Biserica Franciscană din Piaţa Muzeului vor răsuna „Sonatele rozariului", „Rugăciunea rozariului" în „Sonatele" lui Heinrich Ignaz Franz Biber
Organizatorii spun că toate prezentările vor fi traduse în limba română. Participanțiisunt rugaţi să aducă, pe cât posibil, un mic radioreceptor FM cu căști (sau MP3/4 player cu radio, telefon cu radio).

Târg Bio de vin, ţuică şi bucate

În curtea Muzeului Etnografic se va desfăşura, sâmbătă, 19 mai (între orele 12.00-00.00), şi duminică, 20 mai (între orele 10.00 şi 17.00), un Târg Bio de Vin, Ţuică şi Bucate cu tema „ Bucate, vin şi ţuică - Bune pentru natură, bune pentru tine!". Pe teresa muzeului se va servi sâmbătă tochitură cu mămăliguţă şi mămăligă cu strujele (în straturi cu brânză şi slănină) şi va mai avea loc şi un recital pe viu de muzică populară transilvăneană.

Produsele oferite clujenilor în cadrul Târgului acoperă o gamă largă: panificaţie şi patiserie, lactate, mezeluri, miere si produse apicole, dulceţuri, sucuri şi siropuri, produse pe bază de cătină, uleiuri, dulciuri şi multe altele.

Festivalul Luminii

Cercetaşii României organizează sâmbătă, 19 mai, de la ora 21.30, jonglerii cu foc, muzică live şi expoziţii foto în Parcul Detunata din cartierul clujean Gheorgheni. Ziua, de la ora 14.00, sunt programate jocuri pentru copii.

Primul Festival al Operelor Naţionale

Şase spectacole de operă şi unul de balet, precum şi o proiecţie HD a producţiei de la Covent Garden „Tosca", în care Angela Gheorghiu are rolul principal, vor avea loc în cadrul primei ediţii a Festivalului Operelor Naţionale, care se va desfăşura între 20 şi 28 mai, la Cluj-Napoca. Directorul Operei Naţionale din Cluj-Napoca, Rareş Trifan, a declarat zilele trecute că Festivalul Operelor Naţionale e o manifestare care va etala elitele artei lirice şi care va reuni pe aceeaşi scenă, pentru prima dată, toate cele patru opere naţionale din România: Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj.

Programul îl puteţi găsi la linkul http://www.operacluj.ro/prog_mai12.html#20.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite