Şomerii Regionalei CFR Cluj în prag de disperare. Contabilă dată afară: „Îmi vine să mă urc pe pereţi. Mă simt atât de inutilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia în rândul şomerilor Regionalei CFR Cluj e cumplită. Sindicatul Libertatea Căi Ferate Cluj a accesat peste două milioane de lei printr-un proiect european, pentru a ajuta trei sute de şomeri să-şi găsească de lucru. Acesta va fi una din ultimele şanse de reangajare pe piaţa forţei de muncă pentru foştii angajaţi feroviari.

Citeşte şi 600 de angajaţi ai Regionalei CFR Cluj riscă să fie daţi afară

„Îmi vine să mă urc pe pereţi. Mă simt atât de inutilă“. Sunt cuvintele unei foste angajate a Regionalei CFR Cluj, care a fost disponibilizată în urmă cu aproape un an. Mihaela Duma, în vârstă de 52 de ani, a fost contabilă în cadrul companiei de stat, însă a rămas fără slujbă în urma disponibilizărior masive de anul trecut. În perioada următoare, CFR va disponibiliza, la nivel naţional, încă 7.000 de oameni. Dintre aceştia, aproape 600 vor fi din judeţul Cluj.

Victima disponibilizărilor

Mihaela Duma a fost contabilă, până la 51 de ani, în cadrul Regionalei CFR Cluj, însă a fost dată afară anul trecut. Are studii superioare şi un copil de întreţinut, care nici el nu îşi găseşte de muncă. „Am depus peste o sută de CV-uri. Mereu îmi spun că nu mă angajează la vârsta asta. Toţi cer forţă de muncă tânără, sub 35 de ani“, spune femeia. În cadrul proiectului „O nouă şansă pentru foştii angajaţi“, prin care sindicatul a accesat peste două milioane de lei de la Uniunea Europeană, vor fi consiliate şi ajutate să îşi găsească de lucru circa 300 de persoane. Vor fi organizate şi cursuri de ospătar, bucătar sau utilizare calculator.

Mihaela Duma spune că a optat pentru cursurile de bucătar. „Îmi place să gătesc, dar după atâ’ia ani de contabilitate, vă daţi seama că nu ştiu cât o să îmi placă să fac asta. E cumplită trecerea, dar nu am ce face“, a mai spus ea. Mai primeşte şomaj până în martie, circa o mie de lei, din care are de achitat chirie, cheltuieli, dar şi bani de buzunar fiului său.

Proiect pentru 300 de norocoşi

În ultimii ani, numai în Cluj au rămas şase mii de angajaţi în cadrul Regionalei, din 24.000 câţi erau iniţial, potrivit liderului de sindicat Grigore Mare. „Guvernul nu e preocupat de calea ferată. CFR a fost subfinanţată în ultimii ani, iar trenurile circulă ca în vremea locomotivelor cu aburi. Soluţia CFR de reducere a costurilor a fost datul oamenilor afară“, a explicat acesta.

Din cauză că există foarte mulţi şomeri care au fost strict profesionalizaţi, adică cunoşteau doar ceea ce ţine de căi ferate şi nu se pot descurca în alt domeniu, sindicatul a realizat un proiect european prin care a accesat peste două milioane de lei. Cu aceşti bani vor fi şcoliţi în alte domenii circa 300 de foşti ceferişti din tot Ardealul. „Proiectul se adresează oricărei categorii de vârstă şi se va desfăşura timp de doi ani“, a precizat Grigore Mare.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite