ŞOCANT Cruzimi incredibile la vânătoare (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un vânător clujean a ucis fără milă o vulpe rănită şi un maidanez rătăcit. Viaţa unei vulpi rănite a fost curmată cu bestialitate, la o partidă de vânătoare, animalul fiind lovit cu un lemn în cap de un vânător. La scurt timp aceeaşi persoană a împuşcat cu sânge rece un maidanez care nu prezenta niciun fel de pericol.

Totul s-a petrecut anul trecut, când mai mulţi angajaţi ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Cluj au ieşit la o partidă de vânătoare, pe dealul de deasupra localităţii Baciu, din imediata apropiere a municipiului Cluj-Napoca.

Ştefan Toth, un vânător care nu se află la prima sa faptă de acest gen, potrivit colegilor săi, a fost filmat în timp ce omora cu cruzime o vulpe şi, imediat mai târziu, un câine care venise spre grupul de vânători deoarece, probabil, auzise gălăgie şi îi era foame, ne-au povestit martorii prezenţi la eveniment.

Vulpea a fost împuşcată iniţial de un alt vânător, însă nu a murit pe loc, fiind doar rănită. Ştefan Toth a insistat să nu se tragă „focul de graţie”, cum îi spun vânătorii loviturii fatale, şi s-a apropiat de animal cu o bâtă în mână, începând să-l lovească în cap. După circa patru lovituri, vulpea a murit în chinuri. „Recunosc că nu e moral ce a făcut, dar vânătorul a lovit vulpea cu lemnul în cap deoarece a vrut să economisească un glonţ el”, ne-a spus directorul AJVPS Cluj, Ioan Meseşan.

ATENŢIE, IMAGINI ŞOCANTE!

A împuşcat şi un câine

Actele de violenţă gratuită nu s-au oprit aici. Glonţul pe care l-a economisit pe vulpe, vânătorul l-a folosit pe un maidanez, puţin mai târziu, în timp ce stătea la poveşti cu colegii săi. Atunci, din senin, vânătorul a ridicat arma şi a tras fără nicio reţinere într-un câine, care a căzut la pământ şi după câteva secunde de chelălăit a rămas fără suflare. După ce a tras focul de armă, din fundal se auzeau mai multe voci, care-l îndemnau pe Ştefan Toth să mai tragă o dată. „Mai trage unul, nu-l mai lăsa să se chinuie”, îl îndemnau vânătorii. Toth nu a făcut, însă, acest lucru, lăsând câinele să agonizeze.

Făptaşul spune că el nu are nicio vină, atât în cazul cruzimii faţă de vulpe, cât şi în cazul împuşcării câinelui. „Legea spune că răspunzător de ce se întâmplă pe câmp e cel care organizează vânătoarea”, ne-a declarat Ştefan Toth.

Acesta se referă tocmai la vânătorul care a filmat totul şi a făcut imaginile publice, Călin Otvoş, care pe atunci era şef de grupă. Acesta ne-a spus că e suspendat de un an din Asociaţie. „Sunt în proces cu AJVPS Cluj. M-au suspendat, deoarece mi-a umblat gura. Mă urmăresc de când a început privatizarea fondurilor de vânătoare”, a povestit Otvoş. Despre această faptă, directorul AJVPS Cluj spune că nu e nimic ilegal, deoarece câini hoinari pot fi împuşcaţi în voie, făcând referire la legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, potrivit căreia „pisicile şi câinii sălbăticiţi sau hoinari găsiţi pe suprafeţele fondurilor de vânătoare se împuşcă fără restricţii şi fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu constituie infracţiune”.

Cu toate acestea, vânătorul riscă până la trei ani de închisoare, conform legii Nr. 205/2004, modificată prin Legea Nr. 9/2008, privind protecţia animalelor.

A fost, cred, exces de zel din partea lui (a vânătorului Ştefan Toth - n.r.) când a tras în câine. Câinele nu făcuse nimic, probabil a auzit gălăgie şi a venit pentru că îi era foame”, ne-a spus Călin Otvoş, cel care a filmat scenele.

Vinovat de cruzime

Radu Ţărmure, vicepreşedintele Federaţiei Române pentru Protecţia şi Controlul Animalelor Cluj susţine că vânătorul Ştefan Toth nu are respect pentru viaţă şi nu cunoaşte nici măcar practicile vânătorii. „Câinele nu ar fi trebuit împuşcat, deoarece nu puteau fi siguri că e sălbatic, iar omorând vulpea în acel mod arată ce oameni sângeroşi sunt aceştia. Aceşti aşa zişi vânători nu au respect pentru viaţă şi nu respectă nici măcar practicile vânătorii”, a declarat Ţărmure.

Acesta susţine că va depune plângere împotriva vânătorului în cauză şi cere instituţilor abilitate să se sesizeze, pentru a-l cerceta împotriva cruzimii faţă de animale.

„Vânătorul a lovit vulpea cu lemnul în cap deoarece a vrut să economisească un glonţ” - Ioan Meseşan, director AJVPS Cluj

Citeşte şi

Cititorii cer pedepsirea vânătorului care a ucis fără milă două animale

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite