UPDATE: Rinichii unui băiat de 4 ani din Lugoj salvează alte două vieţi de copii la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi copii care vor primi rinichii prelevaţi azi noapte la Timişoara au fost declaraţi compatibili din punct de vedere imunologic. Este vorba despre un copil de 5 ani din Baia Mare şi de un altul de doi ani, născut la Napoli, în Italia.

UPDATE: Cel mai mic pacient care va primi un rinichi are numai doi ani. Cristian Meniş s-a născut în Italia, la Napoli, într-o familie de romi. Medicii şi-au dat seama că are probleme cu rinichii când avea un an. De atunci, trăieşte cu ajutorul dializelor. „Copilul s-a născut cu insuficienţă renală, nefroftizie“, a precizat profesorul Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj. Celălalt primitor este un băiat de cinci ani din Baia Mare. Vasile Filip are probleme cu rinichii de şase luni. Cei doi copii au fost aleşi dintr-o listă scurtă de patru cazuri de pacienţi cu insuficienţă renală. Operaţiile de transplant au loc astăzi.

A salvat patru vieţi

Rinichii aparţin unui băieţel de patru ani din Lugoj, care a murit în urma unui accident de maşină. Părinţii acestuia au fost de acord să doneze organele micuţului aflat în moarte cerebrală. Ficatul prelevat de la acesta a fost dus la Bucureşti, iar inima la Târgu Mureş.

Transplanturi similare

Primul transplant pediatric din România a avut loc la Cluj în 1994, iar până în 2010 au fost făcute 108 transplanturi renale la copii. Primul transplant din România la un copil de doi ani a fost făcut tot la Cluj, în 2002, de echipa de chirurgi condusă de profesorul Mihai Lucan. Atunci donatorul era tot un copil în vârstă de doi ani. Potrivit statisticilor, 10 copii la milionul de locuitori suferă de insuficienţă renală.

Potrivit primelor informaţii, primitorul este un copil de sub patru ani, cea mai mică vârstă la care a fost făcut vreodată un transplant renal în România. Intervenţia va avea loc astăzi. De la acelaşi donator au mai fost prelevat ficatul şi inima care au fost duse pentru transplant la Bucureşti, respectiv Târgu Mureş. Revenim cu amănunte.

Povestea copilului de patru ani care a salvat patru vieţi după ce a fost ucis de TIR

Un copil va salva viaţa altor trei: părinţii au acceptat să-i doneze inima, rinichii şi ficatul

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite