Noul stadion ar putea avea doi stâlpi care să susţină sistemul de nocturnă (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a respecta normele internaţionale FIFA şi UEFA, proiectul stadionului Cluj Arena ar putea fi refăcut. În timp ce, stadionul este finalizat în proporţie de 30%,  proiectanţii şi constructorii iau în calcul înălţarea peluzelor pe care e montată nocturna.

Citeşte şi
VIDEO Se ridică primii stâlpi ai celui mai mare stadion din Transilvania
Arena celor de la "U" Cluj, în categoria "Elite" a UEFA

Din mai multe schiţe şi foi de proiect ale arhitecţilor şi constructorilor Cluj Arena reiese că stadionul ar putea beneficia în viitor nu doar de un sistem de nocturnă integrat în tribune, ci şi de doi stâlpi de nocturnă, amplasaţi în spatele peluzelor.

Potrivit planurilor, proiectul prevede ca nocturna să fie integrată în acoperişul stadionului, însă, conform unor surse din rândul constructorilor, în zona peluzelor, acesta va fi la o înălţime prea mică faţă de ceea ce impun normele internaţionale.

„Lucrăm la modificări pentru a respecta normele internaţionale. Potrivit proiectului iniţial, sistemul de lumini ar fi prea jos în zona peluzelor, unde stadionul este mai scund, astfel încât e posibil ca lumină să intre în ochii jucătorilor”, susţin sursele citate. Cu toate acestea, sistemul de nocturnă din zona tribunelor va rămâne nemodificat.

image

Până în acest moment, nici Dorin Aşchilean, preşedintele ACI, consorţiul care realizează stadionul, nici preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, nu au putut fi contactaţi pentru a confirma informaţia. „Nu s-a luat încă o decizie în acest sens, aşteptăm să primim documentele, iar doar după ce vor fi analizate ne vom putea pronunţa”, a declarat Alin Iuga, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj.

Modificări vor mai fi operate, conform preşedintelui Consiliului Judeţean, la sistemul de supraveghere, la balustradele de siguranţă şi la tipurile de scaune, ceea ce va duce la o creştere a costului total al arenei. Noua sumă va fi comunicată autorităţilor, însă, abia peste cinci luni. Contractul semnat pentru „Cluj Arena” prevedea iniţial o valoare de circa 27,5 milioane de euro, iar până în acest moment, lucrările la stadion au costat peste 8,5 milioane de euro.

image

„Ne dorim calitate şi trebuie să anticipăm noile reglementări internaţionale pentru omologarea stadioanelor, dacă ne dorim să avem o arenă modernă care să facă faţă competiţiilor sportive de orice nivel”, a spus Tişe luna trecută, în timpul unei vizite de lucru la stadion.

Ce presupun normele internaţionale

Noul stadion va fi realizat la standardele FIFA şi UEFA. Pentru a fi inclus în clasificarea „Elite”, stadionul va trebui să respecte câteva reguli, repectiv numărul de scaune trebuie să fie de peste 30.000, din care cel puţin 22.500 acoperite, suprafaţa de joc să aibă dimensiuni specifice de 105x68 de metri, vestiarele să aibă minimum 25 de locuri, iar banca de rezerve cel puţin 13. De asemenea, arena trebuie să rezerve 1.500 de locuri de pe stadion VIP-urilor, complexul trebuie să asigure un generator care să susţină nocturna în cazul unei pene de curent, iar parcarea să asigure 150 de locuri pentru VIP-uri şi 400 pentru restul vehiculelor.

A fost finalizat 30% din stadion

Cosntructorii susţin că au fost finalizate deja 30 la sută din construcţie, iar lucrările sunt înaintea graficului. Pe Cluj Arena lucrează, astăzi, 270 de oameni, iar construcţia se desfăşoară în ritm alert. Gradenele inferioare au fost monate aproape în totalitate.De asemenea, partea de infrastructură a subsolului a fost terminată, în prezent lucrându-se la instalaţii.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite