Cluj: VIDEO Se ridică primii stâlpi ai celui mai mare stadion din Transilvania - Fotogalerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: VIDEO Se ridică primii stâlpi ai celui mai mare stadion din Transilvania - Fotogalerie
Cluj: VIDEO Se ridică primii stâlpi ai celui mai mare stadion din Transilvania - Fotogalerie

adevarul.ro prezintă în exclusivitate un reportaj multimedia de pe şantierul stadionului „Ion Moina” din Cluj-Napoca. Săpăturile pentru turnarea fundaţie s-au încheiat, iar muncitorii au început să lucreze deja la fixarea stâlpilor de susţinere a colosului de 45 de milioane de euro, care urmează să fie finalizat peste doi ani.

Ultimul pilon al vechiului stadion municipal s-a prăbuşit în 18 decembrie 2008. Ieri, după nouă luni, au început lucrările de ridicare a primilor stâlpi de susţinere a noii arene.

Vezi aici stadiul actual al lucrărilor. Mai jos, puteţi urmări un filmuleţ realizat ieri pe şantierul stadionului clujean

Un consorţiu format din trei mari companii de construcţii transilvănene, până nu demult concurente, lucrează cot la cot pentru a clădi un stadion nou-nouţ, la standarde europene. Fiecare constructor lucrează la partea sa de stadion: 50% ACI, 25% Transilvania Construcţii şi 25% CON-A.

„Prietenia” acestora nu reprezintă singura excepţie de la regulă: pe şantier lucrează atât fani ai CFR Cluj, cât şi ai rivalei Universitatea Cluj, echipă ce va beneficia de viitoarea arenă. Mai mult decât atât, se lucrează cu suflet, pe bani puţini şi peste normă.

Se va lucra şi la iarnă

Accesul pe şantier este interzis, motiv pentru care majoritatea persoanelor intervievate nu au dorit să îşi dezvăluie identitatea.

În ce priveşte responsabilii de proiect, aceştia au fost de acord să discute cu reporterii „Adevărul”, însă doar sub protecţia anonimatului, deoarece contractul semnat cu autorităţile clujene este confidenţial.

Muncitorii lucrează peste normă, circa 10-12 ore pe zi, iar şeful acestora au ţinut să le transmită că se va lucra şi la iarnă. „Atâta timp cât temperatura nu scade la minus zece grade nu va fi o problemă. Oricum, de mult nu am mai avut o iarnă geroasă”, ne-au spus reprezentanţii uneia din cele trei companii constructoare.

Oamenii sunt, însă, liniştiţi. Abia întorcându-se din pauza de masă, doi dintre aceştia, care s-au mai oprit câteva momente pentru a sparge nişte nuci, făceau glume pe seama unuia dintre colegii mai în vârstă. „Cornele, povesteşte-ne tu cum e pe şantier, că tu oricum ieşi la pensie”, glumeau aceştia.

image

   

image



Zona s-a umplut de îndată. Muncitorii se întorceau la treabă, după ce şi-au umplut burţile. „N-am mai mâncat de azi-noapte”, a exclamat unul dintre aceştia. Amplasamentul, marcat de la distanţă de patru macarale, vibrează. Peste 30 de excavatoare, buldozere şi tăvălugi străbat zilnic şantierul.

Mulţumiţi şi nemulţumiţi

image

Singurul buldozerist aflat ieri pe platou era un bărbat de vârsta a treia. „Eu sunt în pensie, dar am venit să lucrez şi aici pentru un ban în plus, dar mai ales pentru că tinerii nu mai fac asta. Lucrez la nivelarea terenului unde va fi amplasat gazonul. Îmi ia să fac asta cam jumătate de zi”, ne-a spus acesta, care manevra un buldozer nemţesc, cu aer condiţionat şi încălzire, acestea fiind, însă, nefuncţionale.

Despre bani, pensionarul ne-a spus că nu e neapărat mulţumit. „Lucrez 12 ore pe zi. Nu mă plâng, am mai făcut asta”, a adăugat acesta.

Maistrul Gheorghe Pleşu are o experienţă de peste 40 de ani în construcţii. Programul său începe dis-de-dimineaţă, în jur de 6.30 şi se termină seara, după 19.00. „N-aş schimba ce fac pentru nimic în lume. Deşi ţin cu CFR Cluj, voi fi mândru după ce stadionul va fi gata”, ne-a spus acesta.

Acoperiş transparent


Săpătura generală s-a încheiat, tranşeele în care vor fi ridicate tribunele ajungând la o adâncime cu mult sub nivelul râului Someşul Mic, aflat la doi paşi de şantierul din inima oraşului. „În cazul primului stadion, săpătura nu a ajuns atât de adânc. S-a săpat până la adâncimea de patru metri, iar în zona vestică, în care tribuna va avea opt etaje, s-au săpat şase metri. Până acum s-a turnat fundaţia, iar în prezent se lucrează la fixarea stâlpilor”, ne-au explicat specialiştii prezenţi pe şantier.

image

   

image



Urmează, apoi, construirea parcării subterane, care va beneficia de doar două sute de locuri. Structura stadionului va fi realizată din elemente unicat. „La fundaţie lucrăm cu elemente prefabricate, dar la partea metalică se va lucra cu elemente care nu se vor mai repeta în altă parte a structurii”, ne-au mai spus proiectanţii.

Se discută ca prima treime a acoperişului să fie transparentă, pentru ca arena să fie cât mai luminoasă, iar pe părţile laterale se va aplica o tablă perforată. Gazonul va dispune de sisteme de încălzire şi irigaţii.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/septembrie/stadion.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false



Securitate maximă

„Postul doi, deplasează-te către postul trei”, este doar una din sutele de transmisiuni radio ce pot fi auzite în staţiile agenţilor de pază. Abia au prins, în urmă cu o săptămână, un individ ce a sărit gardul ce împrejmuieşte şantierul, pentru a face poze.


View Larger Map

Paznicii lucrează dublu faţă de muncitori: 24 de ore. În tot acest timp, ei sunt sunt nevoiţi să patruleze în jurul stadionului şi să securizeze căile de acces pe şantier. Noaptea e cea mai grea, povestesc agenţii. După o tură atât de lungă, însă, primesc trei zile libere.

Noua arenă va fi construită la standarde FIFA şi UEFA, cu o capacitate de 30.596 de locuri, din care 29.648 de locuri la gradene şi 948 în loje pentru VIP-uri. În ansamblul stadionului vor mai fi cuprinse spaţii pentru cluburile sportive, spaţii de antrenament acoperite, un muzeu al sportului, cabinete medicale, restaurante şi spaţii comerciale. Consiliul Judeţean Cluj a aprobat alocarea sumei de 35,5 milioane lei pentru lucrările din acest an, banii provenind din bugetul propriu al instituţiei.




CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite