Moarte într-un campus studenţesc din Cluj: O tânără a căzut în gol opt etaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără în vârstă de 20 de ani, Luminiţa Popa, a murit azi-noapte, în jurul orei 01.00, după ce a căzut în casa liftului căminului numărul XVI, din campusul studenţesc Hasdeu. Ea se blocase între etajele opt şi nouă şi a încercat să iasă din cabina ascensorului.

CLICK AICI PENTRU O GALERIE FOTO

UPDATE 12.50: Echipele tehnice de la SC Ascenso şi de la ISCIR care au verificat liftul după incident au comunicat Universităţii „Babeş-Bolyai” că există trei posibile cauze pentru blocarea liftului:

1 - Tentativa de oprire a ascensorului în mers
2 - Oprirea curentului electric (exclusă în acest caz, dat fiind că nu a existat o pană de curent)
3 - Mişcările bruşte ale celor care se aflau în lift

UPDATE 12.35: Potrivit purtătorului de cuvânt al Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cristina Nistor, liftul din care a căzut fata fusese verificat cu doar 36 de ore înainte de tragedie, de firma care asigură service-ul, SC Ascenso SRL. Conform normativelor, un lift este verificat o dată pe an de ISCIR şi de două ori pe lună de firma care asigură service-ul. În luna aprilie, cele două verficări au fost făcute în 3 şi 12. Purtătorul de cuvânt al universităţii a precizat că tinerii nu au apelat la niciuna din cele trei opţiuni de urgenţă în caz de blocare a liftului: apelare numărului 112, a numărului pus la dispoziţie de SC Ascenso sau a butonului de urgenţă. 

UPDATE. 12.10:
Luminiţa Popa este al doilea student din judeţul Alba care moare violent la Cluj, în doar patru luni. În 13 decembrie 2009, tânărul Marius Tat din Cugir, student în anul II la Universitatea Tehnică, a murit după ce a fost izbit de un tren în Halta Clujana. El se coborâse din trenul cu care venise de acasă şi a fost lovit de o „Săgeată Albastră”. Citiţi aici întreaga poveste

UPDATE 11.55: Inspecţia de Stat pentru Controlul Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) a constatat că liftul avea revizia la zi. „Din primele verificări rezultă că firma care asigura revizia liftului şi-a făcut datoria. Vrem să identificăm şi noi acele cauze care au dus la blocarea liftului”, a declarat inspectorul-şef adjunct al ISCIR, Constantin Tomoş.

UPDATE 11.40: Tânăra era de loc din comuna Livezile, judeţul Alba. Mama sa lucrează la primăria din localitate. În această dimineaţă, părinţii Luminiţei au plecat spre Cluj. „Luminiţa era o fată foarte silitoare şi liniştită. Era o fată cuminte, mai are o soră mai mică. Fata a fost acasă în urmă cu o săptămână şi era foarte bine, sănătoasă. Familia locuieşte lângă Primărie şi mama lucrează în Primărie. Părinţii au fost anunţaţi în acestă dimineaţă despre tragedia care a avut loc şi au plecat imediat la Cluj-Napoca. Este un mare păcat ce s-a întâmplat,  să moară o tânără de 20 de ani, într-un astfel de accident absurd. E foarte greu pentru părinţi să pierzi un copil care avea un viitor frumos“, a spus Octavian Irimie, primarul comunei.

UPDATE 11.07: În holul de la parterul Căminului XVI, în faţa uşii liftului, studenţii au aprins lumânări, lângă o fotografie a Luminiţei Popa.

UPDATE: 11.05: Tânăra se dusese în vizită la băieţii care stau în camera 122 de la etajul VI al Căminului XVI, cu care era amică. Unul dintre cei cazaţi în această cameră, Mircea Iederan, coleg de facultate cu Luminiţa Popa, ne-a declarat că fata a venit în vizită în jurul orei 22.40. La un moment dat, după miezul nopţii, unul din colegii de cameră ai lui Mircea, Simion Dumitru Cosma, a ieşit să o conducă pe Luminiţa. „La scurt timp am auzit strigăte pe hol, a venit colegul şi a strigat: «vedeţi că picat», era în stare de şoc”, a povestit Mircea Iederan. Aceasta a urcat până la etajul opt, unde se blocase liftul. „Când am ajuns acolo nu am văzut decât cum se ridică praful de jos, după căzătura Luminiţei”, mai povesteşte tânărul.

După aceasta, a fugit pe scări până la parter, unde se află postul de pază şi, împreună cu paznicul de serviciu, Mihai Borhan, a coborât la subsol, încercând să o salveze pe fată. „Am încercat să o ajut, dar ea îşi dădea ultima suflare”, a încheiat Mircea Iederan.

Din cele spuse de Mircea Iederan, cei doi au luat liftul spre etajele superioare ca să meargă la una din sălile de lectură de la palierele superioare.

Liftul se blocase astfel încât în partea de jos a cabinei a rămas un spaţiu prin care se putea strecura o persoană, pentru a sări spre etajul opt. Probabil în timpul saltul, fata s-a dezechilibrat şi a căzut prin spaţiul deschis  de sub cabină.

UPDATE 10.08:  Luminiţa  Popa era o studentă de top. Deşi era înscrisă la forma de învăţământ cu taxă, ea obţinuse anul acesta bursă de studiu, în valoare de 350 de lei, cu media 9,54 pe semestrul I.

UPDATE 10.05:
Constantin Tomoş, adjunctul şefului Inspecţiei de Stat pentru Controlul Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), se află la faţa locului şi conduce ancheta din partea acestei instituţii. În curând, ISCIR va da publicităţii primele informaţii referitoare la starea tehnică a liftului.

UPDATE 9.45:
Purtătorul de cuvânt al Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cristina Nistor, a anunţat că în aproximativ o oră instituţia va da publicităţii detalii legate de starea tehnică a liftului şi de administrarea Căminului XVI. Liftul în cauză a fost sigilat imediat după tragicul incident.

UPDATE 9.30:
După tragedia de azi-noapte, măsurile de siguranţă la intrarea în cămine au fost înăsprite. O studentă din căminul II ne-a declarat că portarul legitimează fiecare persoană care intră, deşi, în mod uzual, nu îi legitima decât pe băieţi, căminul II, unde a fost cazată şi Luminiţa Popa, fiind unul de fete.

UPDATE 9.15: Victima era din judeţul Alba iar prietenele o cunoşteau ca fiind o fire foarte liniştită. „Am ieşit de câteva ori cu ea în oraş, era o fată liniştită, calmă şi sociabilă, iar ieri seară am văzut-o din nou. Pentru ultima oară”, a declarat, şocată, o cunoştinţă a Luminiţei, Ioana Nistor.

UPDATE 9.00: Colegele din Căminul II din Hasdeu, unde Luminiţa Popa era cazată, au afişat la intrarea în cămin un mesaj în amintirea acesteia, alături de fotografia ei. „Ne îndreptăm gândurile spre cea care ne-a fost prietenă şi o colegă, o tânără studentă căreia viaţa i-a fost curmată mult prea repede”, au scris colegele de cămin ale Luminiţei.

UPDATE 8.30:
Tânăra era în anul II la Facultatea de Geografia Turismului la Universitatea „Babeş-Bolyai”. Alexandru Florişteanu, un coleg al Luminiţei care locuieşte în căminul XVI, a povestit că tânăra a rămas blocată între etajele opt şi nouă şi a încercat să iasă din cabină, lucru care i-a fost fatal. „Greşeala ei a fost că a ieşit din lift, în cabină sunt scrise clar instrucţiunile de urmat în caz că te blochezi în lift. În niciun caz nu ieşi din cabină”, a adăugat alt căminist din XVI, Cosmin Coatu. Potrivit studenţilor cazaţi aici, liftul se bloca adesea, dar defecţiunile erau remediate în scurt timp.


Căminul XVI


Potrivit lui Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, la locul accidentului s-au deplasat un echipaj SMURD şi unul de descarcerare, însă tânăra nu a mai putut fi salvată. „Echipajele au ajuns repede la locul accidentului, însă tânăra decedase deja. Nu s-a mai putut face nimic”, a declarat Andrei Biriş.

Paznicul de serviciu în această dimineaţă în căminul XVI, Gheorghe Tripon, ne-a declarat că în cămin accesul vizitatorilor este permis doar până la ora 23.00, iar tânăra intrase înainte de această oră.

image

Căminul XVI este cel mai mare din campusul studenţesc Hasdeu, aici fiind cazaţi peste 1.000 de băieţi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite