Milioane de copii învaţă din manualele sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Voturile cititorilor, ale juriului de specialitate şi ale redacţiei „Adevărul" l-au clasat pe profesorul Constantin Corega, directorul uneia dintre cele mai bune şcoli din Cluj, pe locul cinci în campania „Profesorii cu care Clujul se mândreşte", iniţiată de cotidianul „Adevărul".

„Sunt bucuros că sunt milioane de copii din ţară ce învaţă din manuale pe care apare numele meu", afirmă Constantin Corega, directorul Colegiului Naţional „Emil Racoviţă" din Cluj-Napoca.

Activitatea sa didactică de peste trei decenii şi performanţele obţinute de elevii săi vorbesc de la sine. CV-ul clujeanului este unul impresionant. Predă fizică de 34 de ani la „Emil Racoviţă", perioadă în care a scris manuale, în care a văzut cum arată învăţământul clujean din fotoliul de inspector şcolar general, în care a fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, dar şi directorul uneia dintre cele mai bune şcoli din judeţ.

„Jumătate din perioada didactică am petrecut-o în administraţia şcolară. Am fost inspector şcolar general şi secretar de stat în Ministerul Educaţiei. În toamnă voi împlini 34 de ani de când am intrat în sistemul de învăţământ", afirmă directorul Corega. Tot el a iniţiat înfiinţarea Centrului de Excelenţă, iar, la anul, se vor împlini 20 de ani de când este membru în Comisia Naţională de Fizică, fiind responsabil cu programele şcolare prin care se stabilesc lecţiile ce trebuie studiate în şcoli, la orele de fizică.

 A patra generaţie de dascăli

S-a născut în urmă cu 57 de ani într-un sat din Satu Mare, într-o familie de cadre didactice. Spune că face parte din a patra generaţie de dascăli a familiei şi că s-ar putea face o şcoală cu toţi membrii familiei sale, profesori de diverse discipline.

Citeşte şi Predau ştiinţele prin joc şi experiment

„Am venit la Colegiul Naţional Emil Racoviţă direct de pe băncile universităţii. Nu intenţionam să stau prea mult. Vroiam să mă întorc la universitate, în domeniul cercetării", afirmă Constantin Corega.

Însă, în timp, lucrurile au mers într-o altă direcţie. Încet-încet, a prins drag de meseria de profesor mai ales că, prin elevii săi, a obţinut rapid rezultate foarte bune şi foarte multe la competiţiile naţionale şi, prin munca de la clasă, a reuşit să-i ajute pe şcolari să ajungă acolo unde şi-au dorit. „Pe listele de la admitere la facultatea de fizică, absolvenţii de la Emil Racoviţă sunt pe primele locuri ale clasamentului", spune Constantin Corega.

Lacrima din colţul ochilor

Crede că materia pe care o predă e cea mai frumoasă dintre toate şi că nimic nu ar fi existat fără fizică. „Nu e cea mai frumoasă? Fizica mă învaţă cum reuşesc să devin parte conştientă a ceea ce există. Nimic nu ar fi fost fără fizică. Internetul, telefonul mobil, toate au, la bază, fizica", este de părere profesorul.

Pe lângă pasiunea cu care vorbeşte despre materia sa, acum, după peste trei decenii, acestuia îi place la meseria de dascăl faptul că e pus zilnic faţă în faţă cu tinereţea. „Unde, în ce profesie te mai întâlneşti zilnic cu tinereţea, care te lasă să visezi alături? Iar, la final, la absolvire, vezi lacrimi în colţul ochilor elevilor. E ca un fel de mulţumesc pentru tot", mărturiseşte Constantin Corega. Pentru el, dăscălia e o lume cu frumosul ei, cu farmecul ei.

Regretă că trăim vremuri în care societatea e una ce respectă banul. „Nu am văzut niciodată, în lume, dascăli mulţumiţi. Cei din sistemul universitar din Germania sunt mai bine plătiţi", adaugă clujeanul. Consideră că cea mai mare reuşită profesională este faptul că pe manualele de fizică de clasele a VI-a, a VIII-a, a X-a şi a XII-a apare şi numele său. Milioane de copii din toată ţara au învăţat din ele.

Dascălul clujean spune că în manuale a reuşit să scrie ce a gândit despre fizică. Întrebat dacă, pe viitor, se gândeşte să facă muncă de cercetare, Constantin Corega, unul dintre „Profesorii cu care Clujul se mândreşte", spune că: „Sunt rezultatul unei decizii luate acum câţiva ani. Drumurile îşi au rosturile lor".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite