Medicul care a salvat un pacient operându-l la lumina lanternei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omer Hadi, medicul care a devenit cunoscut în toată ţara după operaţia făcută „la lanternă“ a absolvit  facultatea la Cluj, „oraşul lui de suflet“. El vine din două în două săptămâni la casa de aici.

UE, România, 2011: Operaţie făcută cu lanterna, pe întuneric

Dezvăluirile unui medic basarabean stabilit la Botoşani:" În Moldova eram plătit cu dulceaţă şi cărbuni!"


S-a născut în Palestina şi, la vârsta de 4 ani, din cauza războaielor şi a condiţiilor vitrege de trai din ţara natală, a ajuns în Kuweit. „Părinţii noştri au decis că e mai sigur dacă ne mutăm din Palestina. Aşa se face că ne-au dus, pe mine şi pe cei cinci fraţi ai mei, în Kuweit", povesteşte chirurgul. Anul 1979 a reprezentat momentul de cotitură pentru tânărul Omer Hadi. „Mi-am depus actele la Ambasada României din Kuweit şi, în scurt timp, cererea de a veni în România ca student mi-a fost aprobată", continuă medicul.

Clujul, oraşul său de suflet

A absolvit Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, după care s-a specializat, tot aici, în Urologie. A prins post, în 1991, tocmai la Baia Mare, după care s-a mutat în Satu Mare. „Din anul 1994, lucrez la Spitalul Orăşenesc din Negreşti-Oaş. Însă nu  m-am putut niciodată desprinde de oraşul meu de suflet, mi-am cumpărat în Cluj un apartament şi vin aici măcar din două în două săptămâni, împreună cu familia", mărturiseşte chirurgul.

Spune că a învăţat să vorbească româneşte foarte uşor. „După un an, vorbeam deja limba. Cred că m-a ajutat mult şi faptul că ştiam şi limba engleză", este de părere medicul palestinian. În anul 2000, şi-a legat destinul de o „oşancă get-beget", medic specialist ORL. „Ea şi-a păstrat religia, iar cei doi copii ai noştri sunt musulmani. Până la urmă, nu asta contează, ci să-ţi trăieşti viaţa fără a le face vreun rău semenilor tăi", mai spune bărbatul. Atunci când simte nevoia să se reculeagă şi să se roage, vine la Cluj. „În Satu Mare nu prea sunt musulmani, la Cluj există o întreagă comunitate. Iată încă un motiv pentru care iubesc Clujul", completează Omer Hadi.

Are la activ peste 6.000 de operaţii

Cu toate că s-au adeverit spusele unuia dintre profesorii săi din timpul facultăţii, şi anume că „chirurgia te face să îmbătrâneşti mult mai repede", Omer Hadi spune că şi acum ar alege, fără să clipească, aceeaşi specializare. „De felul meu, sunt un om foarte activ. Chirurgia este o provocare permanentă şi-mi place ceea ce fac. Desigur, de-a lungul carierei, am avut parte şi de experienţe neplăcute. Dar dincolo de stresul pe care nu-l poţi arăta ori transmite celor din echipa cu care intri în sală, satisfacţia pe care o ai, ca medic, atunci când salvezi o viaţă nu poate fi pusă în cuvinte", arată Omer Hadi.

Operaţie cu lanterna

Medicul a trecut, de-a lungul carierei sale, prin fel şi fel de peripeţii. Ultima „păţanie" a fost vinerea trecută, când, din cauza unei pene de curent şi a unui generator care nu a putut fi pornit, un pacient aflat la jumătatea operaţiei a trebuit salvat prin metode mai puţin convenţionale. „Ne-am mobilizat repede, altfel putea fi fatal. Anestezistul a asigurat manual ventilaţia vreo 45 de minute, iar eu am găsit soluţia salvatoare: am rugat infirmiera să fugă la un magazin şi să cumpere o lanternă, ca să pot duce la bun sfârşit operaţia", explică chirurgul.

Bărbatul are planuri mari pentru anii ce urmează. „Vreau să deschid o clinică de urologie. Nu banii ar fi cea mai mare problemă, ci faptul că găsesc atât de greu specialişti de nota 10. Dar sper să-mi duc la bun sfârşit acest vis", încheie Omer Hadi.

Ce-i place
Iubeşte România şi-i place să o descopere de câte ori are ocazia, puţin câte puţin, în excursiile în care merge împreună cu familia. „Îmi place să văd şi ţări străine. Se poate vedea lumea şi cu bani puţini", este de părere medicul. Îi place zăpada, fiind un împătimit al sporturilor de iarnă, la fel cum sunt şi copiii lui.

Ce nu-i place
Detestă oamenii care nu se ţin de cuvânt. „Nu suport dacă cineva întârzie la o întâlnire, fie şi 5 - 10 minute, aceasta denotă lipsă de caracter", declară Omer Hadi. În plus, îl supără mult dacă cineva nu răspunde la telefon. „Încerc să mă feresc, pe cât pot, de cei cu două feţe, care obişnuiesc să denatureze adevărul", mai spune chirurgul.

Ce-i lipseşte sistemului medical din România pentru ca lucrurile să meargă mai bine?
O.H.: În România, lipsesc condiţiile de lucru din Occident. De exemplu, eu, în 1995, am fost nevoit să-mi cumpăr din propriii mei bani aparatura endoscopică. Din păcate, cei m ai buni medici aleg să plece în străinătate, pentru salarii decente şi un trai  mai bun.

Aţi pleca din România?
O.H.: Categoric, nu! Sunt cetăţean român din 1993, aici îmi este familia, aici mi-am clădit o familie şi cariera. Pot să spun că m-am adaptat foarte bine, mi-am făcut prieteni, iar oamenii mă apreciază.

Profil
Născut: 22 ianuarie 1961, Palestina.
Studii: Facultatea de Medicină din Cluj, specializarea Urologie, doctor în Medicină.
Familie: Căsătorit, are doi copii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite