Măşti, arme, statuete şi covoare africane, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe pereţii sălii de expoziţii temporare a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj pot fi văzute, până la sfârşitul lunii martie obiecte din patrimoniul cultural african. Acestea fac parte din colecţia personală a unui călător prin lume, amator de artă africană.

Daniel Homorodean a fost, de trei ani încoace, în diferite locuri din Africa. „Primul lucru pe care-l afli despre acest continent este că poţi contacta o grămadă de boli. Eu m-am ales cu <<mal d’Afique>>, cu dor de Africa, de aceea mă tot întorc acolo“, spune colecţionarul. Acesta a adus din periplurile sale, majoritatea realizate cu buget foarte redus, o mulţime de obiecte care acum pot fi văzute la Muzeul Etnografic. De exemplu, măşti, statui, textile ale triburilor din Africa de Vest şi din Africa Centrală, arme etc. „De obicei, mergeam cu un rucsac plin pe un sfert şi veneam cu el plin de astfel de obiecte“, povesteşte Daniel Homorodean. Exponatele sunt însoţite de fotografii realizate de colecţionar în Africa, precum şi de fişe explicative privind aria culturală, etnică şi religioasă ilustrată prin obiecte.

VEZI AICI GALERIE FOTO

Arme şi textile

„Acum armele nu mai sunt folosite pentru a lupta cu ele, ci au mai degrabă au un uz ceremonial, sunt un simbol al statutului social“, a explicat colecţionarul celor care au participat, ieri, la verinisajul expoziţiei. Pe lângă măştile de tot felul, majoritatea folosite în ritualurile de trecere, printre exponate se află şi un gong, un fel de talangă de dimensiuni mari, folosit pentru a chema lumea la adunările tribului. „Gongul acesta din fier era folosit şi pentru a tezauriza metalul, ba chiar era o monedă de schimb valoroasă. Pe la 1800 cu un astfel de obiect puteai cumpăra un sclav“, a mai spus Daniel Homorodean. Expoziţia este deschisă în perioada 8 februarie – 27 martie 2011, de marţi până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

CITEŞTE ŞI:
Daniel Homorodean, aventurierul cu diplomă de manager

Cum să ai lumea la picioare. Povestea clujeanului care a traversat Sahara făcând autostopul (FOTO VIDEO)

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite