Cum să ai lumea la picioare. Povestea clujeanului care a traversat Sahara făcând autostopul (FOTO VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Homorodean (32 de ani) a călătorit, până în prezent, în 31 de ţări de pe patru continente. A trăit cu patru dolari pe zi în Asia, iar într-o pădure din Nepal, anul trecut, a fost fugărit de un rinocer. Nu s-a oprit aici şi a traversat deşertul Sahara făcând autostopul. Clujeanul a început să se aventureze în toate colţurile lumii de plăcere şi din dorinţa de a cunoaşte.

A plecat în Iran când era student la Universitatea Tehnică, cu doar 250 de dolari în buzunar. De atunci, Daniel Homorodean, care în prezent este managerul firmei de software Arxia, călătoreşte atât cât îi permite timpul în jungla africană, în deşertul Sahara, pe culmile celor mai înalţi munţi sau în zonele mărginaşe din Venezuela.

VEZI O GALERIE FOTO CU AVENTURILE CLUJEANULUI

Nu-i trebuie mulţi bani şi călătoreşte de plăcere. „Am nevoie să călătoresc. E ceva ce trebuie să fac. În viaţă, totul e o explorare, o călătorie“ e cea mai bună explicaţie pe care Daniel a găsit-o în privinţa aventurilor sale în lume. Businessul pe care îl are îi oferă şansa de a călători pe mai multe continente, iar timpul care-i rămâne îl foloseşte din plin: expediţii în munţi, în junglă, bungee-jumping de pe cele mai înalte poduri, dormitul şi trăitul în sânul unor triburi africane sau discuţiile despre România cu regele unei grupări de băştinaşi din Congo. De două-trei ori pe an, în concediu, clujeanul face acelaşi lucru: călătoreşte.

image

Toate acestea din dorinţa de a cunoaşte lumea, culturile, tradiţiile. Iar poveştile sale ar putea deveni foarte uşor subiectul unei emisiuni pe Discovery Channel.

Şeful unui trib din Congo a auzit de România

În cei 11 ani de când călătoreşe, clujeanul a tras câteva concluzii. „Mi-am dat seama că problemele majore în lume sunt, de fapt, goana după putere, conflictele armate şi lipsa de educaţie“, ne-a povestit el. Nu poate menţiona pe ce scară socială se află România faţă de alte ţări, însă precizează că de fiecare dată când se întoarce din excursii încearcă să le explice cunoştinţelor care se plâng de ţara noastră că unii au probleme mult mai mari. „Trebuie să gândim global. Esenţa nu stă în gropile din asfalt şi nici în bani“, este de părere managerul.

Laguna Canaima, Venezuela

image

Din toate expediţiile sale, Daniel Homorodean a rămas cu o sumedenie de poveşti şi amintiri, cele mai puternice fiind cele legate de Congo, unde a mers pentru a vedea cu ochii săi dacă e într-adevăr atât de rău pe cât pare la televizor sau în ziare. „Trebuie să vezi cu ochii tăi. Scopul era să descopăr că nu e atât de rău şi asta am descoperit. E sărăcie, e inima întunericului, e o junglă umană, dar oamenii sunt buni şi au speranţă. Au învăţat din greşeli şi merg înainte“, ne-a povestit clujeanul.

Femei grăbindu-se la piaţă, Mali

image

Congo a auzit de România. Şi nu un cetăţean de rând al republicii, ci tocmai regele unui trib din Katanga, Mwami al VIII-lea. „Una din cumnatele sale e fiica fostului ambasador al Zairului (actualul Congo - n.r.) în România“, ne-a dezvăluit Daniel, care a fost în audienţă la însuşi regele şi i-a fost prezentată zona de un vasal al acestuia.

Fugărit de rinocer, înspăimântat de o hienă

Homorodean a avut parte şi de aventuri pline de adrenalină, pe lângă saltul cu coarda, de la o înălţime de 111 metri, de pe un pod din Zambia. În jungla din Nepal, anul trecut, a fost fugărit de un rinocer, iar în acelaşi an, dar de această dată în Rwanda, într-o noapte în care a campat într-un parc naţional, o hienă i-a dat târcoale. „Am stat toată noaptea cu focul aprins“, îşi aminteşte clujeanul.

În urmă cu un an, Daniel şi-a deschis şi un blog, www.olumemare.ro, unde povesteşte detaliat toate trăirile sale. În februarie 2011, clujeanul va organiza o expoziţie la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, despre Africa tradiţională (măşti, statui, arme, textile, fotografii).

Unde a fost Daniel Homorodean

image

CONTINENT                                                 ŢĂRI
Africa                    Congo, Mali, Mauritania, Maroc, Rwanda, Western Sahara, Zambia
Asia                                                    Georgia, Nepal, Sri Lanka

Europa              Austria, Belgia, Bosnia Herzegovina, Croaţia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania,
                               Ungaria, Italia, Serbia, Spania, Elveţia, Olanda, Turcia, Marea Britanie
Orientul Mijlociu                   Iran, Liban, Siria, Emiratele Arabe Unite
America de Sud                                       Venezuela

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite