Un grup de intelectuali români a trimis o scrisoare deschisă Bruxelles-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Academicianul clujean Ioan Aurel Pop este unul dintre semnatarii scrisorii (foto: adevarul.ro)
Academicianul clujean Ioan Aurel Pop este unul dintre semnatarii scrisorii (foto: adevarul.ro)

Un grup de intelectuali români - profesori universitari, cercetători în domeniul științelor fundamentale, aplicative și umaniste, scriitori și artiști români - au adresat o scrisoare deschisă oficialilor europeni legat de situaţia din România, potrivit informatia.ro

Scrisoarea, datată 23 iulie, este adresată președintelui Consiliului European, Herman Achille Van Rompuy, președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, vice-președintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, şi secretarului General al Comisiei Europene, Catherine Day, conform informatia.ro.

 Redăm o parte din această scrisoare:

 „Suntem un grup de intelectuali români - savanți, universitari, cercetători în domeniul științelor fundamentale, aplicative și umaniste, scriitori și artiști. Unii suntem veterani ai mișcării democratice din România, alții - reprezentanți ai unor generații mai tinere, dar toți suntem apărători fervenți ai valorilor europene. Mulți dintre noi nu sunt implicați în niciun fel în politică; unii au afilieri și simpatii dintre cele mai diferite. Exprimăm aici un punct de vedere non-partizan.

Citeşte şi Vezi care sunt personalităţile din ţară care au semnat scrisoarea trimisă oficialilor de la Bruxelles

Singurul nostru scop este acela de a apăra principiile democratice și statul de drept, așa cum am făcut-o mereu începând decembrie 1989.

Suntem acum profund îngrijorați de reacțiile externe la recentele evenimente politice din țara noastră. Sperăm ca această scrisoare să ajute la clarificarea oricăror concepții eronate cu privire la situația curentă și va deschide un dialog în legătură cu viitorul. Căci suntem profund preocupați de recentele acuzații care pretind că Parlamentul și Guvernul României ar fi subminat statul de drept și independența justiției în încercarea de a-l demite pe președintele Traian Basescu. E greu pentru noi să vedem că reprezentanți de seamă ai Uniunii Europene iși exprimă poziția ignorând un principiu fundamental al dreptului, audiatur et altera pars. Această poziție nu a putut fi formulată decât pe temeiul unor informații înșelătoare sau incomplete cu privire la adevărata natură a situației din România.

Universitarii către Ponta: „Ştim ce-aţi făcut azi-vară“

Vă rugăm să ne permiteți ca, folosind experiența noastră de cercetare și cunoaşterea directă a climatului politic din țara noastră să vă prezentăm doar câteva puncte pe scurt:

• Curtea Constituţională nu este parte a sistemului judiciar independent din România. Este vorba de o instituție unde numirile se fac politic și care are ca unică vocație arbitrajul în chestiuni constituționale.

S-a dublat numărul universitarilor români şi străini care contestă credibilitatea doctoratului premierului Victor Ponta

• Curtea Constituţională a recunoscut că, substituindu-se Primului Ministru, Președintele Băsescu a încălcat principiul fundamental al separației și echilibrului puterilor. Guvernul României nu a mai răspuns în fața Parlamentului, așa cum se întâmplă în toate statele democratice din Uniunea Europeană, ci în fapt în fața Președintelui, ca în Federația Rusă. Parlamentul a tins să devină o cochilie vidă, atunci când majoritatea guvernamentală nu a avut voie să voteze de câte ori exista riscul unei opinii disidente. În consecință, așa cum a recunoscut-o Curtea Constituțională, suspendarea Președintelui este conformă cu Constituția României și urmează să fie confirmată sau nu de un referendum național, organizat deasemenea în strictul repect al legii. (...)", au afirmat intelectualii.

Scrisoarea poate fi citită integral AICI.

Documentul este semnat de peste 90 de academicieni, profesori universitari, cercetători, scriitori, critici literari, publicişti, jurnalişti, regizori, directori de muzee, manageri culturali etc.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite