Eşti şomer? Mergi la biserică și ți se va găsi de lucru!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndemnul nu se referă la pupatul moaştelor sau la datul de pomelnice, ci la proiectul coordonat de un preot ortodox din Cluj. Dorel Galan îi cheamă pe şomeri la biserică pentru a le găsi slujbe, printr-un proiect european.

500 de şomeri de lungă durată (care nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă de mai bine de un an - n.r.) din judeţul Cluj vor fi ajutaţi să se angajeze, printr-un proiect european îndrăzneţ, coordonat de preotul ortodox Dorel Galan (35 de ani).

Icoanele făcătoare de minuni din judeţul Iaşi. Vezi aici unde te poţi închina FOTOGALERIE

Implementarea proiectului în valoare de 500.000 de euro a început la sfârşitul lui 2011 şi se întinde pe doi ani. Dorel Galan, preot la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", din cartierul clujean Grigorescu, a fost o perioadă misionar la Spitalul Dominic Stanca, după care, în urma unui training, a ajuns să colaboreze cu firmă care oferă servicii de consultanţă internaţională în vederea atragerii investitorilor străini în România.

„Nu sunt Mesia şomerilor!"

Prin intermediul acelei firme a ajuns preotul clujean să colaboreaze, în implementarea acestui proiect, cu o firmă din Spania specializată în training cu o experienţă în domeniu de peste 30 de ani, Cadmo Conocimiento. „Nu sunt Mesia şomerilor. Însă, ca preot, am datoria să am grijă de oameni atât sufleteşte, cât şi trupeşte. Alinare sufletească le oferim credincioşilor în biserică, cât priveşte restul nevoilor, încercăm să-i ajutăm altfel, găsindu-le locuri de muncă", explică Dorel Galan.

Din momentul implementării proiectului, preotul ortodox a luat legătura cu parohii ortodoxe, dar şi catolice din întregul judeţ. „Le-am oferit colegilor preoţi informaţii şi pliante despre proiect. Aceştia au anunţat credincioşii, iar noi ne-am întâlnit în biserici cu şomerii din Huedin, Turda, Dej, Gherla, Cluj-Napoca, dar şi în sate cum ar fi Poieni şi Aghireşu", explică Dorel Galan. Procedura este simplă. Oamenii vin la biserică în zilele în care preoţii anunţă prezenţa lui Galan. Acesta îi trece pe oameni pe liste, cu câteva informaţii despre experienţa în muncă şi număr de telefon, şi apoi transmite datele firmelor partenere, care caută muncitori. De exemplu, în această perioadă, partenerii proiectului Manpower (firmă specializată în recrutarea de angajaţi) şi Jolidon (firmă care produce textile) caută 100 de muncitori. 

250 de şomeri au fost deja identificaţi

În ultimele trei luni ale anului trecut, nu mai puţin de 250 de şomeri de lungă durată din judeţ au fost identificaţi în urma întâlnirilor din biserici. Aceştia sunt sfătuiţi de consilieri special angajaţi. Ei au ocazia, de asemenea, să urmeze şi cursuri gratuite de calificare sau de recalificare. „De pildă, un sudor, dacă nu reuşeşte să se angajeze în domeniu, însă ar dori să se facă bucătar, are posibilitatea să se recalifice prin cursurile pe care le punem la dispoziţie", mai spune preotul clujean.

Printre primii şomeri care au reuşit să se angajeze prin intermediul acestui proiect se numără şi clujeanul Dumitru Tămăşan (34 de ani), care, la doar câteva zile după întâlnirea avută cu preotul Galan, a obţinut slujba de om de curăţenie la un hipermarket din municipiu. „Părintele m-a sunat, ştia că-mi caut de lucru. Am dus nişte acte, iar a treia zi după telefon deja lucram. Nu am luat niciodată şomaj, am lucrat cu fratele meu o vreme, după care am trimis, cred, aproape 20 de CV-uri, dar nu mi-am găsit de lucru. Nici familie nu mi-am făcut, din cauza lipsei unui venit stabil. Acum, în sfârşit, sunt în rând cu lumea", declară Tămăşan.

„Mulţi credincioşi şomeri scriu în pomelnicele lor, de exemplu: «Ioan - pentru un loc de muncă». Noi ne rugăm pentru asemenea credincioşi. Dar încercăm să facem ceva mai mult pentru ei, să le găsim efectiv locuri de muncă", adaugă preotul.

Javier Fernandez Lopez, director al firmei spaniole de training, spune că nicăieri în lume nu a participat la şedinţe de recrutare organizate în biserică. „Am dezvoltat proiecte în Germania, Mexic, Panama, dar aşa ceva nu am văzut. În România, oamenii au încredere în preoţi. Românilor le lipseşte calificarea. Locuri de muncă există, cereri există, doar că şomerii au nevoie să se comunice mai bine cu ei", este de părere Lopez.

„Şomerii se spovedesc zi de zi la AJOFM"

Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, spune că este un lucru bun acest proiect. De altfel, în august 2011, AJOFM a semnat un contract de colaborare cu cei care implementează acest proiect la Cluj. „Şomerii ni se spovedesc zi de zi. Nu văd un lucru rău în faptul că un preot se implică în misiunea noastră", arată Daniel Don.

De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. „Noi avem 19 proiecte sociale în desfăşurare. Dorel Galan s-a implicat în proiectul cu şomerii ca şi coordonator, nu ca preot. Dar, desigur, se bucură de un plus de credibilitate fiind preot. Este un lucru bun", spune Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite