Icoanele făcătoare de minuni din judeţul Iaşi. Vezi aici unde te poţi închina FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vindecă boli despre care se credeau incurabile, găsesc vinovaţii de rele, prevestesc tragediile care urmează să se întâmple. Sunt doar câteva dintre proprietăţile pe care le au icoanele făcătoare de minuni din judeţul Iaşi.

Una dintre cele mai vizitate icoane din Iaşi la care duminică de duminică se închină sute de credincioşi este Icoana Maicii Domnului de la Catedrala Mitropolitană. Se află ferecată în argint, în partea stângă a bisericii, paralel cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

În faţa icoanei care o reprezintă pe Maica Domnului îşi deschid sufletele credincioşii disperaţi care sunt în căutarea unei alinări.  Că e făcătoare de minuni s-a stabilit în urmă cu 157 de ani. Astfel, în 1854, de pe 1 februarie şi până la sfârşitul lunii aprilie, din ochii Maicii Domnului au curs lacrimi continuu. A început să plângă în ziua Sfântului Trifon, cel cu şoimul pe umăr.

Doctorul de suflete de la Spitalul „Socola“ din Iaşi FOTO

Exemplu de risipă la Iaşi. Biserica cheltuie 1 milion de euro pentru a combate traficul de persoane

Biserica face terapie pentru dependenţii de sex

Se spune că din acel moment, icoana a prevestit nenorocirile care urmau să cuprindă lumea. Despre proprietăţile icoanei s-a dus vestea şi în rândul ieşenilor, care în fiecare zi de sărbătoare participă la slujbă şi apoi se închină la icoana făcătoare de minuni. Şi ruga pare să le fie ascultată, iar dorinţele îndeplinite.

Este cazul Olgăi Şpac (34 de ani) din Paşcani care ori de câte ori are ocazia vine la Mitropolie pentru a-i mulţumi icoanei la care s-a închinat în urmă cu câţiva ani şi care a scos-o din necaz.

„Am venit aici pentru că ştiu că icoana este făcătoare de minuni şi pentru că m-a ajutat când am avut o problemă de sănătate. Dacă crezi cu adevărat în ea te ajută. Eu am avut nişte probleme de sănătate în urmă cu ceva timp, am venit la Iaşi pentru că ştiam de această icoană, m-am rugat din suflet, am crezut şi totul s-a rezolvat chiar ca prin minune. Vin la Iaşi de câte ori am ocazia pentru a-i mulţumi Maicii Domnului", spune păşcăneanca.

image

Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea mai multe fotografii cu icoanele făcătoare de minuni şi lăcaşurile de cult în care se află

Şi Neculai (62 de ani) a simţit că Divinitatea i-a pus mâna-n cap imediat după ce s-a rugat la icoana făcătoare de minuni.

„Am venit şi m-am rugat la această icoană când aveam nişte probleme de justiţie, aveam nişte necazuri cu nişte drepturi băneşti şi totul s-a rezolvat la scurt timp după ce am solicitat Maicii Domnului să mă lumineze. În scurt timp problema s-a rezolvat în favoarea mea", mărturiseşte Neculai.

Această icoană a fost pictată în 1830 de un pictor laic, iar în 1830 făcea parte din catapeteasma Mănăstirii Socola, ctitorie a domnitorului Alexandru Lăpuşneanu, fiind mutată la Mitropolie după 1886.

Feţele bisericeşti nu vor însă să se creadă că unele icoane sunt mai puţin valoroase decât altele.

„Orice icoană este făcătoare de minuni, iar minunile sunt săvârşite în funcţie de simţămintele fiecăruia. Icoanele sunt egale în har, dar trebuie să recunoaştem că unele dintre ele au făcut unele lucruri minunate", spune preotul Iustin Neagu, părintele de la Biserica „Schimbarea la faţă" din curtea Spitalului Socola, acolo unde se află o icoană făcătoare de minuni.

Un alt obiect de cult renumit se găseşte la Mănăstirea Hadâmbu: icoana Maicii Domnului cu Pruncul, considerată făcătoare de minuni. Din această icoană în care coroanele Mântuitorului şi Maicii Domnului sunt din aur, decorate cu pietre preţioase precum rubine, safire şi smaralde, deseori a izvorât mir. Pentru prima dată a lăcrimat ochiul drept al Maicii Domnului în duminica Bobotezei anului 1992, apoi în 1993, în ajunul Sfintei Cuvioase Parascheva au curs trei picături de mir din umărul drept. De asemenea, şi din Icoana Sfântului Ioan Botezătorul aflată tot în lăcaşul de cult de la Hadâmbu izvorăşte mir. Pentru prima dată a vărsat mir de Bobotează, după slujba Sfintei Liturghii, pe 6 ianuarie 1999, la ora 12.00.

ICOANELE FĂCĂTOARE DE MINUNI DIN JUDEŢUL IAŞI

Icoana Maicii Domnului - Catedrala Mitropolitană din Iaşi (Bd. Ştefan cel Mare Nr. 16)

Icoana Maicii Domnului - Mănăstirea Golia, Iaşi (Str. Cuza Vodă Nr. 51)

Icoana Maicii Domnului -Mănăstirea Socola, Iaşi

Icoana Maicii Domnului („Prodromita") - Mănăstirea Bucium, Iaşi (Str. Păun Nr. 14)

Icoanele (cele 2) Maicii Domnului - Biserica „Sf. Nicolae Domnesc", Iaşi

Icoana Mântuitorului şi icoana Maicii Domnului (care plâng; minune neconfimată oficial) - Biserica „Sf. Nectarie" din cartierul „Alexandru cel Bun", Iaşi

Icoana Sf. Spiridon - „Biserica Sf. Spiridon" (din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon"), Iaşi (Bd. Independenţei Nr. 1, Pţa. Unirii)

Icoana Sf. Mina - Biserica „Sf. Andrei şi Mina", Iaşi (lângă Palatul de Cultură)

Icoana Maicii Domnului - Mănăstirea Dobrovăţ, Com. Dobrovăţ, jud. Iaşi

Icoanele Maicii Domnului (cele 3), Icoana Mântuitorului şi Icoana Sf. Ioan Botezătorul - Mănăstirea Hadâmbu, Com. Mogoşeşti, jud. Iaşi

Icoana Maicii Domnului - Biserica din Com. Pârcovaci (lângă Hârlău), jud. Iaşi

Icoana Maicii Domnului - Mănăstirea Miclăuşeni, Com. Butea, jud. Iaşi

Icoana Maicii Domnului („Iviriţa") - Mănăstirea „Sf. Ioan Teologul", Vlădiceni, Com. Tomeşti, jud. Iaşi

Icoana Sf. Nicolae - Biserica „Sf. Nicolae", com. Valea Seacă, jud. Iaşi (copie după o icoană minunată din Rusia).

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite