De ce se închide centrul Nokia din Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii economici şi experţii în domeniul tehnologiei informaţiei nuanţează motivele reorganizării companiei finalndeze. Centrul de cercetare al Nokia din Cluj-Napoca e o victimă colaterală în strategia de reorganizare a colosului finlandez. Până la finele trimestrului al treilea al acestui an vor fi concediaţi aproximativ 120 de angajaţi clujeni, au anunţat ieri reprezentanţii companiei.

Citeşte şi ULTIMA ORĂ Nokia închide centrul de cercetare din Cluj-Napoca!

Colosul finlandez va renunţa la circa 6.000 de angajaţi la nivel mondial, printre care şi cei 120 de la Cluj, majoritatea acestora fiind programatori şi dezvoltatori software. Televiziunea financiară canadiană BNN (Business News Network) notează că principalul motiv pentru care Nokia renunţă la aceşti angajaţi este dat de faptul că finlandezii îşi vor îndrepta atenţia către smartphone-uri (telefoane inteligente), care vor utiliza tehnologia Microsoft, Windows Mobile. Parteneriatul Nokia-Microsoft a fost încheiat la începutul acestui an.

Practic, sistemul de operare folosit pe noile telefoane Nokia va fi livrat de către americanii de la Microsoft, astfel încât nu va mai fi nevoie de dezvoltatorii de Symbian, sistemul de operare pe care rulau până acum majoritatea smartphone-urilorproduse de finlandezi.

„Restructurarea a fost de aşteptat pe scară largă. Nokia scade investiţiile sale în Symbian“, a declarat Ben Wood, director de cercetare la firma de consultanţă CCS Insight, citat de televiziunea canadiană.

Ce spun experţii români

Analiştii economici au explicat închiderea operaţiunilor de cercetare al Nokia de la Cluj prin faptul că marile corporaţii recurg la strategii globale de reorganizare. „Suntem într-o perioadă de stagnare din cauza crizei, lumea se adaptează la un nou nivel de echilibru al producţiei, iar România nu face excepţie. Iar când avantajele pentru investitori nu sunt excepţionale într-o anumită ţară, companiile îşi închid centrele neesenţiale sau cele aflate la periferii, să zic aşa. De obicei, ultimul deschis e primul închis“, a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, care a făcut referire nu doar la Nokia, ci şi la ING, care şi-a închis centrul regional din Cluj-Napoca luna trecută.

Pascal Fesneau, membru în comitetul director al Cluj International Club, care reuneşte comunitatea de expaţi din oraş, este de părere că autorităţilor locale nu li se poate imputa închiderea centrului de cercetare Nokia de la Cluj sau închiderea centrului regional ING de servicii pentru Europa.  „Ce putea face statul român sau autorităţile locale pentru acest tip de business? Aceste companii depind decizional de un centru exterior şi, atunci, autorităţile locale nu au cum să intervină. O companie cu centrul decizional local nu poate delocaliza atât de uşor oamenii“, a explicat Pascal Fesneau.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite