De ce a fost Platon condamnat cu suspendare pentru uciderea unui copil? „Detenţia ar fi un act de răzbunare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Cluj a făcut publică motivarea hotărârii judecătoreşti prin care fostul prefect Călin Platon a primit un an şi 11 luni de închisoare cu suspendare pentru uciderea din culpă a unui copil. Judecătorul a susţinut că perioada de două luni petrecută în detenţie de Platon i-ar fi ajuns. O perioadă mai mare după gratii ar fi,  în opinia magistratului, „un act de răzbunare“.

Judecătoria Cluj a făcut publică, astăzi, motivarea hotărârii judecătoreşti prin care fostul prefect Călin Platon a primit pedeapsa de un an şi 11 luni de închisoare cu suspendare pentru uciderea din culpă a unui copil. Judecătorul Lucian Buta a susţinut că perioada de două luni petrecută în detenţie de către Platon i-ar fi ajuns pentru conştientizarea faptei. O perioadă mai mare după gratii ar fi  în opinia magistratului, „un act de răzbunare“. „Instanţa apreciază că perioada de aproape două luni petrecută de inculpat în stare de arest preventiv a fost în măsură să atragă atenţia acestuia asupra gravităţii faptelor comise, cu consecinţa nerepetării, iar în condiţiile în care victimele prin apărătorul ales al acestora au lăsat la latitudinea instanţei modul de apreciere a laturii penale, că aplicarea unei măsuri cu executarea în detenţie ar constitui un act de răzbunare îndepărtat de scopul pedepsei care, potrivit art. 52 Cod Penal este prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni", se arată în motivare.

Citeşt cum judecătorul care l-a pedepsit pe Platon cu închisoare cu suspendare pentru uciderea unui copil l-a condamnat pe Florin Chilian la aceeaşi pedeapsă pentru  un accident fără victime.

Mica reformă a justiţiei l-a ajutat pe Platon

Platon a beneficiat şi de  aşa –zisa mică reformă a justiţiei, concret de modificarea Codului de Procedură Penală prin Legea 202/2010 prin care s-a introdus articolul 320, portivit căruia în cazul în care , până la începerea cercetării judecătoreşti, inculpatul recunoaşte săvârşirea infracţiunilor pentru care a fost trimis în judecată, pedeapsa este redusă cu o treime. În motivare se mai arată că la stabilirea deciziei s-a ţinut cont de „ poziţia sinceră a inculpatului, lipsa de antecedente penale, de conduita socială corespunzătoare înainte de comiterea infracţiunilor şi de pericolul social minor al acesteia“.

Citeşte aici cât a plătit Platon pentru a se împăca cu familia victimei

image

Citeşte despre înmormânarea victimei lui Platon, micuţul Alexandru Jakab de 3 luni

Judecătorul nu a fost convins de apărarea lui Platon
 

În august 2010, Călin Platon a lovit o femeie şi pe copilul acesteia, care se aflau pe o trecere de pietoni din cartierul clujean Grigorescu. Aceasta în condiţiile în care permisul lui Platon era suspendat pentru depăşirea limitei de viteză. Viaţa micuţului Raul, în vârstă de trei luni, nu a putut fi salvată, iar mama acestuia, Ioana Jakab (32 de ani), a rămas cu traume fizice şi psihice. Platon a invocat că nu a văzut femeia din cauza razelor de soare, aflat în acel moment la asfinţit, care care i-au intrat în ochi. „Este cert faptul că, raportat la poziţia autoturismului pe tronsonul de drum şi poziţia soarelui, raportat la locul în care se afla autoturismul, razele acestuia au produs o scădere a acuităţii vizuale, însă a lua în discuţie un aşa-zis fenomen de <<orbire totală>>este cel puţin discutabil“, se arată în motivare.Nici declaraţiile lui Platon în care spune că era în eroare şi nu ştia că că are permisul de conducere suspendat nu au fost luate în considerare de către magistrat. „Această explicaţie este contrazisă de documentele întocmite de Poliţia din Sibiu şi de cererea de reducere a perioadei de suspendare întocmită de inculpat care a luat la cunoştinţă în mode exact cât este valabilitatea dovezii, perioada în care acesta nu are dreptul de a conduce autovehicule, respectiv când intra şi cât durează perioada de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule“, se arată în motivare.

image

Citeşte despre modul în care s-a produs accidentul

Procesul nu s-a terminat

Procurorii au atacat cu recurs sentinţa de un an şi 11 ani cu suspendare pe care a primit-o fostul prefect de Cluj, Călin Platon. Acesta va fi judecat la Curtea de Apel Cluj.„Recursul a fost înregistrat în data de 25 martie. Dosarul nu a fost încă înregistrat la Curtea de Apel“, a spus judecătorul Lucian Marian, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Cluj-Napoca.

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite