CONTROVERSĂ De ce Facultatea de Ştiinţe Politice este în topul concurenţei la admitere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concurenţa la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării se datorează disciplinelor interesante şi perspectivelor bune de carieră, arată Gabriel Bădescu, şeful departamentului de ştiinţe politice de la UBB. El răspunde astfel specialiştilor în resurse umane citaţi de „Adevărul“ care arată că specializarea nu este căutată pe piaţa muncii.

Gabriel Bădescu, şeful departamentului de ştiinţe politice de la UBB, a trimis pe adresa redacţiei o reacţie la articolul „Topul concurenţei la admiterea în facultăţile din Cluj“, în care se arăta că la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării s-a înregistrat cea mai mare concurenţă la admitere: 6,02 candidaţi pe un loc bugetat. În articol au fost citaţi specialişti care arătau că specializările predate la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării nu sunt cerute pe piaţa muncii, iar o posibilă explicaţie a concurenţei crescute este faptul că facultatea „este uşoară“.
 „Numărul celor înscrişi la ştiinţe politice în 2011 a crescut cu 35% faţă de 2010, în condiţiile unui bacalaureat mai serios şi a scăderii demografice; e puţin plauzibil ca în condiţii de criză şi de exigenţă şcolară proporţia de 'elevi de mall şi de cluburi' să fi crescut atât de mult. O explicaţie alternativă: discipline interesante şi perspective bune de carieră“, explică Bădescu.

Citeşe aici articolul comentat de Gabriel Bădescu, şeful departamentului de ştiinţe politice de la UBB

Rată mică de absolvire

Cadrul didactic mai arată că nu are informaţii despre absorbţia pe piaţa muncii a absolvenţilor facultăţii dar, are următoarele date: „rata absolvenţilor care sunt admişi la masterate şi doctorate competitive în străinatate în fiecare an, între 10-15%, este dintre cele mai mari din ţară; rata de absolvire este dintre cele mai mici, fapt care sugerează că „ştiintele politice“ nu sunt o specializare uşoară;

În alte ţări, ştiinţele politice sunt cerute

Bădescu a mai arătat: „În alte ţări ştiinţele politice sunt o specializare cerută pe piaţa muncii (timpul mediu între absolvire şi rata celor angajaţi în 6 luni de la absolvire sunt dintre cele mai favorabile) tocmai datorita profilului generalist, adică a unei combinaţii între cunoştinţe din mai multe domenii (economie, drept, psihologie, administraţie publică) şi între cunoştinţe teoretice şi practice (ex. analiza statistică, management de proiecte). Avem motive să credem că lucrurile stau la fel şi în cazul absolvenţilor nostri.“

Replică pentru directorul Agenţiei de Muncă  

„Mulţi zic <<ne ducem la facultate să avem şi noi o diplomă>>, dar nu se gândesc ce vor face ulterior cu ea. E o problemă de mentalitate. Niciun dirigente nu ne-a contactat, pentru a ne invita să vorbim la clasă despre piaţa muncii. Elevii preferă facultăţi uşoare, să fie toată ziua în mall, în cluburi, iar după ce termină, dacă se poate, să ocupe şi un post de directori”, a spus Daniel Don, directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Muncă (AJOFM) Cluj, în articolul publicat de „Adevărul“. În replică Bădescu arată: „Domnule Don, faptul ca niciun diriginte nu v-a contactat până acum să vorbiţi despre piaţa muncii arată un fapt îngrijorator despre percepţia publică şi performanţele instituţiei pe care o conduceţi. Colegii mei şi cu mine suntem în contact permanent cu profesorii de liceu din Cluj şi ne oferim să vă facilităm contactul cu aceştia. Atât AJOFM cât şi elevii ar avea de câştigat în urma unui astfel de dialog.“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite