Cele 22 de porunci ale rectorului clujean Andrei Marga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“ urmăreşte ca instituţia să intre anul viitor în topul celor mai performante 500 de universităţi din lume.

Andrei Marga, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj (UBB), le-a dat de lucru profesorilor instituţiei de învăţământ încă din prima zi a noului an universitar.

El a prezentat la evenimentului de inaugurare a anului universitar 2011 – 2012 o serie de 22 de „reguli” a unei posibile strategii care să ducă universitatea clujeană în topul celor mai performante 500 din lume.

Citeşte aici toate cele 22 de reguli ale UBB pentru noul an universitar

Iniţiativa rectorului Andrei Marga vine după ce UBB a devenit prima şi singura instituţie de învăţământ superior din România care a fost luată în calcul la alcătuirea topului Shanghai, cel mai reprezentantiv clasament mondial al universităţilor.

Recunoaştere internaţională

Andrei Marga a pus accent, în cadrul discursului său care a avut loc sâmbătă, pe publicarea de către cadrele didactice ale UBB a unor articole de ştiinţă în revistele de top, un criteriu important în alcătuirea clasamentului.

„Fiecare cadru didactic, fiecare cercetător ştiinţific şi fiecare doctorand din Universitatea Babeş-Bolyai are de publicat anual cel puţin un studiu (articol) într-o publicaţie ISI (instituţia cea mai recunoscută pe plan internaţional în domeniul monitorizării şi recenzării publicaţiilor ştiinţifice – n.r.)“, le-a spus Andrei Marga cadrelor didactice prezente la eveniment.

De asemenea, rectorul UBB a cerut fiecărui departament, institut sau centru de cercetare să publice anual un număr de volume recunoscute internaţional, în raport cu numărul cadrelor didactice.

„Demascaţi plagiatorii!”


Fiecare facultate sau institut de cercetare va trebui să-şi elaboreze un nou program de cercetare, cu obiective de performanţă raportate la criteriile accederii în top 500. Marga le-a cerut universitarilor demascarea „plagiatelor” şi „plagiatorilor”, pentru a evita ca „autori inculţi” să publice în revistele indexate ISI.

De asemenea, masteratele la UBB vor deveni de anul acesta mult mai „serioase”, promite Marga: „Prorectoratul studiilor master asigură mărirea exigenţei profesionale şi caracterul de cercetare ştiinţifică al studiilor. Masterul este nivel superior de calificare, nu prelungire a licenţei”.

În top 500, în 2012

Potrivit lui Marga, UBB îşi propune să intre în topul celor mai performante 500 de universităţi din lume până la sfârşitul anului 2012. O strategie completă în acest sens va fi supusă, însă, aprobării Consiliului de Administraţie şi Senatului Universităţii Babeş-Bolyai, în luna noiembrie 2011.

„O strategie de acest fel există în UBB încă din 2006. E bine să vorbim despre nişte reguli, însă ele trebuiau operaţionalizate, ca să se ştie exact ce are fiecare de făcut, lucru care s-a întâmplat acum. Probabil, aceste puncte vor urma să fie detaliate, pentru a se stabili care sunt consecinţele în cazul în care ele nu respectate”, a comentat Daniel David, membru în comisia de cercetare a UBB.

În „anticamera” elitei mondiale

UBB este prima universitate din România care a intrat, la sfârşitul lunii august, în atenţia ARWU (Topul Shanghai), cel mai prestigios clasament al universităţilor din lume. Deşi nicio universitate din România nu figurează în topul celor bine cotate 500 din lume, în 2011, performanţa unei universităţi din România este analizată în premieră de către ARWU.

Ministrul Agriculturii, la USAMV

Studenţii din Cluj revin de azi la cursuri. Dacă UBB a avut sâmbătă festivitatea de deschidere, alte universităţi şi-au programat ceremonia azi. La USAMV şi-a anunţat participarea şi ministrul Agriculturii,Valeriu Tabără, şi vicepreşedintele Academiei Române, acad. Prof. Dr. Cristian Hera.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite