25.000 de locuri la facultăţile clujene de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxele de înscriere la admitere variază între 50 şi 300 de lei, în funcţie de universitate. Numărul de locuri disponibile anul acesta la facultăţile de stat din Cluj-Napoca este de şase ori mai mare decât al absolvenţilor de liceu.

În judeţul Cluj, 4.155 de elevi au fost declaraţi admişi la examenul de Bacalaureat.
Pe lângă numărul proaspeţilor absolvenţi, numărul scos la bătaie de către universităţile clujene de stat este de şase ori mai mare. Absolvenţii de liceu au la dispoziţie 25.000 de locuri pentru anul universitar 2010-2011.

Înscrierile au început luni şi vor continua până săptămâna viitoare. Cu toate acestea, tinerii nu s-au înghesuit în primele zile de înscriere, astfel că la centrele de depunere a dosarelor a fost aproape pustiu. Datorită taxelor de înscriere, viitorii studenţi sunt mult mai precauţi decât în anii precedenţi. Spre exemplu, taxa de înscriere la facultăţile Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj variază între 50 şi 270 de lei. La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), taxa unică de înscriere este de 120 de lei.
„M-am înscris la Facultatea de Psihologie. Nu îmi voi depune dosarul la o altă facultate, pentru că oricum aici vreau să rămân, chiar dacă intru la locurile cu taxă“, spune Raluca Mihalcea, o tânără venită la Cluj din Baia Mare pentru a se înscrie la facultate.

15.000 de locuri la UBB

UBB scoate la concurs cele mai multe locuri pentru studiile la nivel de licenţă,  4.772 de locuri susţinute financiar de la bugetul de stat şi 11.914 cu taxă, la cele 21 de facultăţi. Pentru studiile cu predare în limbi de circulaţie internaţională, UBB scoate la concurs 219 locuri bugetate şi 561 cu taxă la linia engleză şi 13 locuri bugetate şi 17 cu taxă la limba franceză. Persoanelor cu handicap le sunt rezervate 11 locuri cu susţinere financiară de stat. Un numar de 60 de locuri sunt alocate candidaţilor de etnie romă. Înscrierile pentru admiterea la UBB au început luni şi se vor încheia vinerea viitoare, în 23 iulie.

Taxă de şcolatrizare mai mare la Medicină

La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj, înscrierile se desfăşoară până în 18 iulie, pentru cele 820 de locuri, din care 560 sunt bugetate. Taxa de înscriere este de 300 de lei, iar concurenţii vor susţine examenul de admitere miercuri, 21 iulie, pentru toate specializările. De altfel, UMF Cluj este singura instituţie unde taxa de şcolarizare a crescut, fiind stabilită la o valoare de 8.100 de lei pe an de studiu. În acelaşi timp, pentru studenţii străini, taxa a rămas neschimbată, de 5.000 de euro pe an de studiu.

Înscrieri online la UTCN şi UBB

Universitatea Tehnică, la fel ca UBB, oferă posibilitatea înscrierii candidaţilor în sistem online. Cu toate acestea, după completarea mai multor informaţii, înscrierea online se validează numai prin prezentarea la ghişeele de înscriere a documentelor cerute în regulamentul de admitere, semnarea fişei de înscriere şi primirea legitimaţiei de concurs ştampilată.

Patru candidați pe un loc la Facultatea de Marină Militară; vezi ofertele universităților constănțene
Raluca Mihalcea a venit din Baia Mare să se înscrie la facultatea de Psihologie a UBB. Foto: Caius Raţiu

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite