Călăraşi: Femeia care a făcut carieră pe Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angelia Maxim a trăit 20 de ani numai pe apă
Angelia Maxim a trăit 20 de ani numai pe apă

Angelia Maxim şi-a născut cele patru fete acolo unde au purtat-o pașii, urmându-și soțul și meseria. Din 1978 până în 1983, Angelia Maxim (55 de ani) a fost marinar la o întreprindere din Cernavodă, alături de soţul său.

Chiar dacă viaţa de marinar nu este tocmai uşoară, Angelia nu s-a plâns. „Ştefan, fiind marinar de la vârsta de 17 ani, am plecat şi eu cu el. Am lucrat ca marinar pe un ponton-dormitor la Cernavodă", zâmbeşte nostalgic Angelia Maxim. Şi-a născut cele patru fete în mai multe colţuri ale ţării, acolo unde au purtat paşii urmându-şi urmându-şi soţul şi meseria. Pe cea mai mare, Cristina, a născut-o la Cernavodă în 1975, cea de-a doua fiică, Daniela Vasilica, a venit pe lume la Stăncuţa - Brăila în 1978, cea de-a treia fiică, Adina Veronica, a văzut lumina zilei la Băneasa în 1981, iar ultima, Cosmina, s-a născut la Călăraşi în 1983.

„Pe cea de-a doua fiică am născut-o când eram la ponton. Am crescut-o acolo până când a intrat la şcoală", spune femeia. Fiicele sale i-au făcut şapte nepoţi. Cel mai mare este clasa a şaptea, iar cea mică are cinci ani. „Botezul nepoţelei Ana Lorena l-am făcut pe ponton. A fost foarte frumos. Ori de câte ori aveam ocazia făceam şi grătare şi ne distram cu copiii. Acolo este o parte din viaţa mea“, a adăugat Angelia.

VEZI AICI GALERIE FOTO

Cot la cot cu bărbaţii

Livretul de marinar l-a luat în 1974, iar atestatul de marină în anul 2002. Când a mers la specializare la Galaţi, era doar ea şi încă două femei marinar, din Galaţi şi Oltenia. „Ele erau singurele din ţară, dar eu aveam cea mai mare vechime“, se mândreşte femeia. Angelia îşi aduce aminte zâmbind şi de momentele haioase pe care le-a petrecut pe apă. La Cernavodă, când se afla pe o staţie electrică plutitoare, avea şi câţiva colegi ingineri bucureşteni.„După ce şi-au terminat programul, au decis să meargă la o partidă de vânătoare. Au plecat cu şalupa, însoţiţi de doi vânători şi s-au întors cu prada: două raţe sălbatice. Eram singura femeiede acolo şi, evident, trebuia să le gătesc. Raţele însă au dispărut“, povesteşte femeia zâmbind.

După ce au căutat raţele ore în şir, inginerii s-au resemnat şi s-au întors la Raşova. „Când să coboare, unul dintre ei a alunecat în apă, iar de sub haină au ieşit raţele care pluteaupe apă, la fel ca şi pălăria. Toţi râdeau de el. Era foarte haios- în apă şi cu raţele plutind şi pălăria într-o parte“, îşi aminteşte Angelia Maxim. Din 1995 Angelia lucrează la pontonul care aparţinea Muzeului Dunării de Jos, amplasat pe braţul Borcea, în parcul Central.

Citeşte şi: Educatoarea îndrăgostită de motoare GALERIE FOTO

Citeşte şi: Eugen Suciu, 30 de medalii pentru performanţă la canotaj

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite