Pericol printre elevi! Epidemie de rubeolă în patru licee din judeţul Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenţii din judeţul Călăraşi sunt în pericol, după ce în patru unităţi şcolare, de la începutul anului şi până în prezent, au fost confirmate 143 de cazuri de rubeolă. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică(DSP) din Călăraşi, cele mai multe îmbolnăviri sunt în rândul elevilor de liceu. În municipiul Călăraşi, cele mai afectate unităţi de învăţământ sunt Colegiul Naţional Barbu Ştirbei cu 29 de ca

"Reamintim faptul că rubeola este boală transmisibilă aerogen cu contagiozitate înaltă şi imunitatea împotriva infecţiei rubeolice se dobândeşte fie prin trecerea prin infecţie fie prin vaccinare”, a declarat dr. Camelia Truică, medic epidemiolog în cadrul DSP Călăraşi.

La copiii nevaccinaţi, cel mai mare risc

Cele mai multe cazuri sunt la grupa de vârstă 15-19 ani , situaţie datorată neprotejării prin vaccinare a adolescenţilor(vaccinarea ROR a fost introdusă la copiii cu vârsta de 12-15 luni din anul 2004, iar la copiii cu vârsta de 7 ani elevi din clasa I din anul 2005). “Având în vedere că cele mai multe cazuri sunt la grupa de vârstă 15-19 ani, faptul că boala se instalează în medie cu 10 zile anterior erupţiei, faptul că infecţia se transmite aerogen, este de aşteptat ca în perioada următoare să se înregistreze în continuare focare epidemice de colectivitate”, a adăugat dr. Camelia Truică.

Erupţie contagioasă

Boala se manifestă prin febră, mărirea de volum a ganglionilor şi erupţie de pete roze uşor reliefate care apare la nivelul feţei şi se extinde rapid pe trunchi şi membre. Erupţia are o durată medie de 3 zile şi de cele mai multe ori apare la aproximativ 15 zile de la contactul infectant. Medicii lansează un apel către părinţii ai căror copii nu sunt vaccinaţi ROR( Rujeolă-Oreion-Rubeolă) să contacteze medicul de familie în vederea recuperării la vaccinare.

Citeşte şi:
Pacienţii care suferă de bolile copilăriei au umplut saloanele

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite