VIDEO / Buzău: Revoltă la Glodeanu Sărat, din cauza unei asistente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sută de localnici din Pitulicea l-au întâmpinat pe noul medic din sat cu un protest în faţa dispensarului prin care îi cereau păstrarea vechii asistente. Supărarea localnicilor mocneşte de aproape două săptămâni, de când s-a instalat noul medic şi şi-a adus cu el propria asistentă, despre care oamenii spun că nu este la fel de disponibilă precum înaintaşa sa.

Sătenii au decis să facă front comun în jurul asistentei Aurelia Radu, recent rămasă fără loc de muncă. Pe de o parte, îl acuză pe medicul nou că refuză să plece urechea la comunitate, iar pe de altă parte arată cu degetul spre primărie, pe care o acuză că nu a mişcat un deget să îl păstreze pe vechiul medic.

Marţi, peste o sută de săteni s-au postat în faţa cabinetului, în semn de protest faţă de „alungarea” asistentei. „A venit alt doctor, nu ştiu de unde, cred că de pe internet. A adus sora lui medicală care nu vine decât de două ori pe săptămână. Până atunci poate să îţi moară femeia în casă, pentru că nimeni nu are ce să îi facă. Asistenta veche, dacă îi dădeam telefon, venea repede, că e de aici”, spune Ilie Manta, un localnic de 80 de ani, din Pitulicea.

Sătenii spun că se simte deja lipsa asistentei Aurelia Radu. „Am patru nepoţi şi dânsa de câte ori a fost nevoie m-a ajutat fără să ne ia banii. Acum, am dat telefon la salvare, pentru o simplă injecţie. Nouă să ne lase asistenta care a fost pentru că veneam la ea ca la o soră”, spune Aurica Dincă, localnică.

Cauza asistentei este susţinută şi de unii consilieri locali din Glodeanu Sărat care îl bănuiesc pe primar de amestec. „Acest medic a spus că nu are nevoie de asistentă. În schimb, primarul nostru şi consiliera sa căutau cu disperare asistentă care să o înlocuiască pe cea veche. Cele două fete la care a fost primarul nu au vrut să vină, din respect pentru această asistentă”, spune Vasile Voicu, consilier local.

Protest spontan, la Glodeanu Sărat, domolit de jandarmi

Asistenta Aurelia Vlad

image

Asistenta Aurelia Vlad spune că ar fi fost normal să fie păstrată pe post, deoarece ea cunoaşte problemele comunităţii: „Domnul doctor este al patrulea medic şi am fost păstrată mereu. Motivează că nu are bani dar pentru celelalte am înţeles că primarul i-a promis un fond propriu de salariu. Se găsea vreo soluţie, cred, şi pentru mine. Nu ştiu de ce acum mi-au luat cheile şi m-au dat afară. Bănuiesc că e o răzbunare personală a primarului, care a făcut un rău comunităţii pentru că nu mai este asigurată continuitatea aici”.

În ciuda tensiunii, noul medic este hotărât să rămână în sat şi să îşi păstreze propria asistentă. Romeo Morariu mai are un cabinet la Blăjani şi, în paralel, va presta în punctul de lucru de la Pitulicea.

„Eu, timp de două trei luni, lucrez fără niciun avantaj financiar. Având un venit foarte mic, pentru că la Blăjani am doar 1000 de asiguraţi, am ales să vin şi aici. Ca să supravieţuiesc, trebuie să am mai mulţi pacienţi. Sătenii care vor, îi vom înscrie pe liste, va dura cam o lună şi apoi începem treaba, după ce lista e validată de Casa de Asigurări. Oamenii trebuie să înţeleagă că este o unitate medicală privată şi nu poate nimeni să impună nimic, nici comunitatea, nici primăria”, spune medicul Morariu.

Acesta urmează să încheie contractul de închiriere cu primăria care, potrivit bazei de calcul prevăzută de o nouă hotărâre locală, s-ar ridica la 250 de lei pe lună. Tocmai majorarea, anul trecut, a acestei chirii l-ar fi alungat pe fostul medic din Pitulicea, care pur şi simplu a refuzat să mai înnoiască actul de închiriere după expirarea vechiului contract.

Primăria neagă orice imixtiune în numirea medicului sau impunerea asistentei, spunând că „medicul are libertatea să îşi aleagă colaboratorii”. Protestatarii din Pitulicea se gândesc acum să îl boicoteze pe noul doctor, refuzând să se înscrie pe listele sale, cu speranţa că va renunţa la acest post.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite