Iarna pe uliţă începe cu o viitură năprasnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un sătean se pregăteşte  să treacă prin apa pârâului Sărăţel
Un sătean se pregăteşte să treacă prin apa pârâului Sărăţel

Peste 600 de locuitori din comuna Mânzăleşti au rămas izolaţi după ce o viitură a distrus sâmbătă singurul drum de acces. Consiliul Judeţean a anunţat că abia anul viitor ar putea repara drumul. Ca să-şi ducă un consătean pe ultimul drum, oamenii au fost nevoiţi să treacă prin apa rece a pârâului Sărăţel. 

Viaţa celor peste 600 de locuitori din satele buzoiene Plavăţu, Cireşu şi Jgheab care aparţin de comuna Mânzăleşti a devenit un coşmar după ce sâmbătă seara o viitură puternică a rupt în două locuri singurul drum de acces şi a doborât trei podeţe din tuburi de beton.

Mai citeşte şi:

VIDEO Trei sate din Mânzăleşti sunt izolate de două zile. Drumul stricat de o viitură va fi refăcut abia anul viitor

„Sâmbătă a fost o viitură pe unul din pâraiele de pe raza comunei Mânzăleşti, iar drumul judeţean 204 M care asigură legătura cu celelalte sate a fost distrus pe 500 de metri", a declarat locotenent-colonelul Adrian Mondea, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău.

Timp de trei zile, sătenii au fost nevoiţi să treacă prin apa pârâului ca să poată ajunge la magazinele săteşti, la locurile de muncă, la biserică sau la Primărie. Tot aşa au ajuns la şcoală şi copiii. În cazul unei situaţii de urgenţă, nici ambulanţele şi nici maşinile pompierilor nu pot ajunge în cele trei sate.

„Aici este un nod de circulaţie la care vin oamenii din Jgheab, Cireşu şi Plavăţu ca să treacă în centrul comunei, unde sunt magazinele, şcoala şi biserica. Tot pe aici se ajunge la Lopătari, la târg. Dacă vin ambulanţe, nu au cum să treacă. Ferească Dumnezeu să fie vreun incendiu sau vreun bolnav!", ne-a spus Grigore Scurtu, unul dintre sătenii care locuiesc lângă albia pârâului Sărăţel.

Primarul Valeriu Beşliu spune că nu e prima dată când apele distrug drumul şi consideră că fondurile pentru reparaţii ar trebui să vină de la Consiliul Judeţean: „Deocamdată, am mobilizat cetăţenii din zonă şi am improvizat o cale de acces din scânduri pentru oameni şi căruţe. Maşinile nu pot trece. Numai printr-o investiţie mai mare se poate rezolva această problemă, astfel încât locuitorii din Plavăţu, Cireşu şi Jgheab să aibă şi ei o cale de acces."

Ultimul drum trece prin apă

Sosiţi duminică la Mânzăleşti pentru evaluarea pagubelor produse de viitură, reprezentanţii Consiliului Judeţean s-au convins repede cât de greu le este localnicilor de dincolo de pârâu să ajungă în centrul comunei. Ei au fost martori la calvarul de care au avut parte membrii unui cortegiu funerar: oamenii au fost nevoiţi să treacă prin apa pârâului ca să-şi poată duce pe ultimul drum un consătean.

Victor Mocanu, preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat ieri că a trimis un constructor la Mânzăleşti pentru a estima valoarea investiţiei care va fi realizată anul viitor prin repararea drumului şi construirea unui pod.

S-a şubrezit şi podul dintre Berca şi Sătuc

Alunecările de teren provocate de ploile din weekend au afectat şi un pilon al unui pod peste râul Buzău care face legătura între Berca şi Sătuc. Acolo s-a format o groapă de cinci metri adâncime şi doi metri diametru.

„Am găsit o alunecare de teren care a decopertat şi două ţevi, una de apă şi una de produse petroliere, care face legătura între Schela Berca şi depozitul de la Sătuc. Am intervenit imediat, pentru că exista pericolul ca ţeava să se rupă şi să polueze râul Buzău", ne-a declarat Dănuţ Nicolae, inspector-şef ISU Buzău. Din aceeaşi cauză, drumul care face legătura între comuna Odăile şi satul Lacuri s-a surpat pe o porţiune de 15 metri.

"Dacă vin ambulanţe, nu au cum să treacă. Ferească Dumnezeu să fie vreun incendiu sau vreun bolnav!"
Grigore Scurtu localnic din Mânzăleşti

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite