VIDEO Trei sate din Mânzăleşti sunt izolate de două zile. Drumul stricat de o viitură va fi refăcut abia anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O viitură puternică a rupt sâmbătă, în două locuri, singurul drum care leagă trei sate din Mânzăleşti de centrul comunei. Pentru că drumul afectat de inundaţii este unul judeţean, 204 M, autorităţile locale din Mânzăleşti cer fonduri Consiliului Judeţean pentru repararea infrastructurii distruse de viitură.

Viaţa locuitorilor din trei sate ale comunei Mânzăleşti, Plavăţu, Cireşu şi Jgheab, a devenit un coşmar după ce sâmbătă o viitură puternică a rupt, în două locuri, singurul drum de acces către centrul localităţii şi a mutat din loc trei podeţe de tuburi. „Sâmbătă a fost o viitură pe unul din pâraiele de pe raza comunei Mânzăleşti iar drumul judeţean DJ 204 M care asigură legătura cu celelalte sate a fost distrus pe 500 de metri”, a declarat locotenent colonel Adrian Mondea, de la ISU Buzău.

De două zile, sătenii sunt nevoiţi să-şi ude încălţările în apa pârâului ca să poată ajunge la magazinele săteşti, la locurile de muncă, la biserică sau la primărie. Mai grav însă este că în cazul unei situaţii urgente, nici salvarea, nici autospecialele pompierilor nu pot ajunge în cele trei sate. „Aici este un nod de circulaţie unde vin oamenii din Jgheab, Cireşu şi Plavăţu ca să treacă în centru sau la Lopătari, la târg. Dacă vin ambulanţe, nu au cum să treacă. Ferească Dumnezeu să fie vreun incendiu sau vreun bolnav grav”, ne-a spus unul dintre sătenii care locuiesc aproape de albia pârâului Sărăţel.

Dificil le este şi copiilor care trebuie să treacă prin apă ca să ajungă la şcoală. Primarul comunei spune că nu e prima dată când apele distrug drumul însă cum acesta e unul de interes judeţean fondurile necesare reparării ar trebui să vină de la Consiliul judeţean.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean, sosiţi duminică la Mânzăleşti să evalueze pagubele produse de viitură, s-au convins repede cât de greu le este localnicilor de dincolo de pârâu să ajungă în centrul comunei. Ei au fost martori la calvarul de care au avut parte membrii unui cortegiu funerar care îşi petreceau pe ultimul drum un consătean, nevoiţi să treacă prin apă pentru a ajunge la biserică. VEZI AICI IMAGINI IMPRESIONANTE

„Deocamdată, am mobilizat cetăţenii din zonă şi am improvizat o cale de acces pentru căruţe sau la picior dar cu alte mijloace de transport nu se poate trece. Numai printr-o investiţie mai mare se poate rezolva această problemă şi cele 600 de persoane din Plavăţu, Cireşu şi Jgheab să aibă şi ele cale de acces”, a declarat Valeriu Beşliu, primarul comunei Mânzăleşti.

Conducerea Consiliului Judeţean spune că în această dimineaţă a trimis un constructor la Mânzăleşti, să estimeze o investiţie pe care autorităţile judeţului să o demareze în cursul anului viitor. „De la guvern nu sunt şanse să primim bani şi tot noi trebuie să investim în această lucrare. Cert este că deocamdată nu avem bani pentru a demara lucrarea în prima jumătate a anului viitor”, a spus Victor Mocanu, preşedintele CJ Buzău.

Ploile din ultimele zile au produs mai multe pagube în judeţ.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite