VIDEO EXCLUSIV: Primul român condamnat pentru fascism, în război cu spitalul de psihiatrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou scandal zguduie conducerea Spitalului de Psihiatrie de la Săpoca care este acuzată că tolerează agresiuni fizice ale supraveghetorilor asupra unor pacienţi. Primul român condamnat pentru fascism spune că a fost lovit de supraveghetorii spitalului, unde a fost obligat să se interneze.

Primul român condamnat de două ori la închisoare pentru fascism şi xenofobie, buzoianul Marius Zoltan Trancă, de 23 de ani, se plânge că a fost lovit de personalul care se ocupă cu paza bolnavilor internaţi în Spitalul de Psihiatrie şi Pentru Măsuri de Siguranţă de la Săpoca - Buzău.

CITIŢI ŞI:

EXCLUSIV Fascistul Marius Trancă făcea parte din gruparea "Gebeleizis"

Fascistul Trancă, un şomer cu cazier

Noile problemele ale lui Trancă au început la scurt timp după ce a fost obligat de o instanţă de judecată la tratament psihiatric în spitalul de la Săpoca. El se plânge că nu are linişte nici la balamuc după în urmă cu doi ani a făcut închisoare timp de şase luni pentru pornirile lui naţionaliste, fasciste şi antisemite.

Ameninţat cu izolarea

Afirmaţiile lui Marius Trancă sunt susţinute şi de mama tânărului, medic specialist în boli infecţioase, Marinela Trancă, care spune că starea generală a fiului său este cu mult mai proastă de când este internat în spital.

„Am fost sunată de fiul meu care s-a plâns că vor să-l bage la camera de izolare fără niciun motiv. Am aflat de la el că a fost agresat de unul din îngrijitori. Am vrut să discut cu personalul de acolo dar nimeni nu vorbeşte. Am chemat poliţia şi am dat declaraţie şi acum urmează să depun o plângere contra spitalului", a spus Marinela Trancă.

Aceasta a adăugat că a fost surprinsă de starea precară de sănătate a fiului şi de aceea a insistat ca el să fie transferat temporar pentru analize la spitalul judeţean de urgenţă din Buzău. Marius Trancă a ajuns la Buzău pentru un consult, sâmbătă după amiază, în prezenţa unuia dintre supraveghetorii acuzaţi că l-ar fi lovit.

Trancă: „Este mai rău ca la puşcărie"


După mai bine de două săptămâni de tratament medical, buzoianul care de aproape şapte ani are probleme cu justiţia, spune că după experienţa şocantă din penitenciar acum s-a lovit şi de realitatea mult mai crudă din spitalele de psihiatrie. Marius Trancă a povestit că s-a hotărât să rupă tăcerea după ce a fost bruscat de îngrijitori şi ar fi asistat îngrozit la bătăile la care ar fi supuşi unii pacienţi internaţi în acest spital.

„Este mai rău ca la puşcărie. Am fost bruscat de un supraveghetor pentru că mi s-a cerut să spun cine consumă alcool în spital şi am refuzat. Aici sunt nişte condiţii de nedescris în cuvinte. Pacienţii aflaţi sub supraveghere continuă care nu sunt ascultători, sunt băgaţi în baie ca să nu fie filmaţi şi apoi sunt bătuţi fără să li se lase semne", se plânge Marius Trancă.

La Săpoca scandalurile se ţin lanţ

De-a lungul timpului neregulile din spitalul Sapoca au fost semnalate de fostul manager Maria Cristache, care s-a aflat la conducerea instituţiei din 2006 şi până în luna martie a anului 2007. Maria Cristache nu este surprinsă de acuzaţiile familiei Trancă şi spune că lipsa personalului calificat face ca frecvent să se ajungă la situaţii conflictuale cu pacienţii.

„Condiţia bolnavilor psihic din acest spital nu s-a schimbat cu absolut nimic de pe vremea lui Ceauşescu. Marius Trancă nu este un caz singular de agresiune. E o practică curentă în acest spital pe care am descoperit-o şi cât timp am fost manager. Chair şi acum am pacienţi care vin şi se plâng de regimul la care au fost supuşi la spitalul Săpoca", a declarat Maria Cristache.

Conducerea aplică legea tăcerii

Directorul medical al unităţii, Monica Moşescu, nu a vrut să comenteze acuzaţiile grave aduse de familia Trancă angajaţilor unităţii spitaliceşti. "Nu pot să vă dau niciun fel de informaţii. Doar managerul unităţii, Dumitru Popescu, o să vorbească în prezenţa juristului nostru", a fost răspunsul sec pe care l-am primit de la Monica Moşescu, numărul doi în conducerea spitalului şi membru al comitetului director al instituţiei.

Contacat telefonic, duminică după-amiază, managerul spitalului, Dumitru Popescu, a refuzat şi el să comenteze aceste acuzaţii. „Sunt în timpul meu liber şi vă rog să nu mă deranjaţi", a spus Dumitru Popescu. Astăzi, nu a mai răspuns la telefonul mobil şi nici la cel de la spital nu a fost de găsit.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite