Cu dascălii în stradă, elevii învaţă singuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prag de examene 25 de mii de elevi sunt victime colaterale în războiul început în urmă cu trei săptămâni între dascăli şi guvern.

Greva profesorilor din învăţământul preuniversitar din Buzău a paralizat de aproape 3 săptămâni activitatea din peste 80 la sută dintre grădiniţele, şcolile şi  liceele din judeţ.

VIDEO Incident la mitingul profesorilor

Justificate sau nu, acţiunile dascălilor nu au rămas fără urmări mai ales în rândul elevilor care s-au văzut intraţi fără voie într-o vacanţă forţată.

În timp ce profesorii ies în stradă nemulţumiţi de noua bază de calcul a salariilor, elevii încearcă să-şi umple golurile din programă în funcţie de priorităţile pe care le au în acest an de studiu.

Un exemplu elocvent poate fi şi cazul liceenei Ioana Golea, elevă în clasa a 10 –a la Colegiul cu program sportiv Iolanda Balaş din Buzău.
Îndrăgostiă de sport dar şi de şcoală, adolescenta face eforturi susţinute pentru a putea reuşi în viaţă.

De fel din comuna Pârscov, Ioana stă în gazdă pe perioada studiilor într-un bloc de la periferia Buzăului în cartierul Micro 14.

Fata spune că după atâtea săptămâni de vacanţă a ajuns să fie îngrijorată de viitorul ei mai ales că anul acesta va trebui să treacă prin filtrul unei examen dificil.

Ioana se plânge că impasul în care au intrat negocierile dintre minister şi profesori dar şi spectrul  îngheţării anului şcolar au ajuns acum să îi dea fiori. „Sunt îngrijorată pentru că trebuie să dau un examen pentru admiterea în clasa a 11-a. Am rămas cu materia în urmă şi sunt conştientă că trebuie să recuperăm timpul pierdut. Încerc să mă pregătesc singură aşa cum pot dar este foarte greu fără ajutorul profesorilor. Sunt lecţii din care nu înţeleg mare lucru. Le înţeleg problemele profesorilor dar mi-aş dori să putem intra cât mai curând la ore” mărturiseşte Ioana.

Pe lângă materia pe care o are de pregătit în perspectiva unui examen dificil, Ioana trebuie să se menţină şi în formă fizică foarte bună. „Sportul este o materie foarte importantă la acest examen şi trebuie să fim în formă. În aceste săptămâni m-am antrenat singură pe aleile din Crâng. Sunt într-un fel norocoasă pentru că la sfârşit de săptămână oficiez ca arbitru de tuşă la partidele de fotbal din liga a 4-a” mai spune Ioana.

Greva prelungită a profesorilor a atras inevitabil şi nemulţumiri ale părinţilor care spun că s-au cam săturat de atâtea greve. „Sunt nemulţumit că după atâtea săptămâni acest conflict nu s-a încheiat şi copiii nu au intrat la ore . Elevii nu sunt vinovati cu nimic sunt doar victime colaterale. Îi înţeleg pe profesori dar mă uit şi la mine în buzunar. Câştig 8 milioane dar nu mă plâng pentru că lucrez la patron. Am înteles ca sunt unii profesori care au salarii chiar si de 50 de milioane. Mie nu mi se pare corect cum au procedat. Mi se pare un egoism iesit din comun pentru ca au de suferit copiii. Ar trebui să continue această grevă şi in vacanta de vară” se plânge Marian Zaman, părintele unui elev de clasa a treia de la şcoala numărul 11 din municipiu..

De cealaltă parte profesorii se apără şi spun că deşi înţeleg că elevii au de suferit, nu pot renunţa totuşi la drepturile salariale ce li se cuvin în mod legal.

Mai mult unii dintre ei sunt dispuşi să recurgă chiar la forme de protest extreme pentru a sensibiliza autorităţile. „Sunt profesor de desen tehnic din 1976. Am avut aproape 1700 de lei salariu iar după mărire ar trebui să iau 2100 de lei. În situaţia în care nu vom rezolva nimic, după Paşti voi intra în greva foamei alături de alţi colegi din ţară care am înţeles că se vor solidariza cu noi”  spune Cristian Roşu, profesor de gradul 1 la şcoala numărul 11 din municipiul Buzău

Cursurile rămân în continuare suspendate la Buzău iar sindicatul din învăţământul preuniversitar susţine că se poat recupera orele pierdute până acum fără îngheţarea anului şcolar.

Situaţia de la Buzău este unică în ţară pentru că la finele anului trecut profesorii şi-au câştigat în instanţă dreptul de a beneficia de majorările salariale de 33 la sută de pe vechea lege

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite