Criză de terenuri, în centrul municipiului Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al companiei de evaluare Darian DRS indică o criză fără precedent a terenurilor din centru, disponibile rămânând câteva loturi mici şi extrem de scumpe. Piaţa terenurilor pentru construcţii din municipiul Buzău a intrat de doi ani într-un declin în ceea ce priveşte preţurile dar şi volumul tranzacţiilor, spun experţii imobiliari.

Potrivit analizei semestriale a pieţei imobiliare, efectuată de Darian DRS, companie de evaluare pentru garanţii bancare, ultima evoluţie pozitivă a pieţei a fost între 2007 şi 2008. Creşterea preţurilor terenulorilor din acea perioadă a fost influenţată de cererea mare care depăşea cu mult oferta.

Depreciere record pe piaţa imobiliară din Buzău

Atunci s-a produs şi reorientarea investitorilor imobiliari către zonele periferice, mânaţi fiind de criza terenurilor şi explozia preţurilor. „În această perioadă, în zona centrală şi semicentrală nu mai exista suficient teren liber pentru vânzare, micile loturi rămase, cu suprafeţe între 200 şi 400 metri pătraţi, aveau preţuri care depăşeau 400 euro metrul pătrat. Astfel, atât persoanele interesate în construirea unei case cât şi societaţile interesate să investească în cartiere rezidenţiale s-au orientat spre zonele periferice ale oraşului, în special în partea de nord, zonă dezvoltată din punct de vedere comercial”, se arată în raportul companiei Drian DRS.

Începând cu a doua jumătate a lui 2008, pe fondul crizei economico-financiare, a înăspririi condiţiilor de finanţare, a scăderii cererii, preţurile au scăzut brusc cu peste 15-20% faţă de prima parte a anului 2009. Tendinţa de scădere s-a menţinut şi în prima parte a lui 2010.

În prezent, potrivit experţilor imobiliari, cele mai căutate terenuri sunt cele pentru construirea de cartiere rezidenţiale şi cele pentru dezvoltare comercială, situate în zonele periferice ale oraşului.

De la începutul lui 2009 şi pană în prezent, preţurile la terenuri au continuat să scadă. Astfel, pentru terenuri situate în zona centrală şi ultracentrală s-a înregistrat în prima jumătate a anului 2010, o scădere de 10-15%, pentru cele din zone semicentrale si mediane, o scădere de 15-20%, iar preţurile la terenurile situate in zone periferice au scăzut cu până la 25-30%.

Un teren ultracentral pentru construcţia unui imobil cu înălţime medie se vinde acum cu 320, până la 400 de euro metrul pătrat, cu 50 la sută mai ieftin decât anul trecut. Pentru acelaşi regim de înălţime, metrul pătrat de teren la periferie, zonă cu potenţial de dezvoltare, costă 50 de euro, preţ care s-a păstrat de anul trecut.

Terenurile pentru clădiri înalte costă 450 de euro metrul pătrat în zona ultracentrală, cu 50 de euro mai puţin decât în 2009, iar la periferie, 80 de euro metrul pătrat.

Conform evaluării, o cauză importantă o constituie stagnarea proiectelor rezidenţiale din zonele periferice ale oraşului, care din lipsă de fonduri acestea au rămas la faza de început, lucrările nefiind încă demarate. Aceste noi proiecte rezidenţiale vor avea un impact major asupra preţurilor, în cazul în care vor obţine finanţările necesare.

Preţurile terenurilor din interiorul oraşului vor mai înregistra o uşoara scădere. În zonele limitrofe preţurile vor continua să scadă, în special pentru terenurile din zonele fară infrastructură, fară utilităţi.

Agenţii imobiliari sunt de părere însă că ieftinirea terenului vine şi pe fondul unei saturări a pieţei cu imobile fără valoare care se vând pentru terenul de sub ele. „Avem destule case vechi, prăpădite, în zone bune, care sunt vândute mai mult pentru terenul pe care îl au şi care valorează mai mult decât locuinţa. Astfel de terenuri, de exemplu, se vând la preţul de cel mult 220 de euro metrul pătrat în fostul cartier 23 August”, ne-a declarat Cătălin Stan, agent imobiliar.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite