Depreciere record pe piaţa imobiliară din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile apartamentelor au scăzut cu patru procente în ultimul an
Preţurile apartamentelor au scăzut cu patru procente în ultimul an

Toamna a adus cu ea o scădere bruscă a preţurilor pe piaţa locuinţelor, un apartament cu două camere valorând chiar şi 90.000 de lei.Experţii unei companii de evaluare confirmă că diminuarea volumului de vânzare a locuinţelor a provocat o scădere a preţului apartamentelor.

Biroul din Buzău al companiei Darian DRS SA, înfiinţat în 2007 cu scopul principal de a realiza evaluări pentru garanţii bancare, a finalizat recent analiza semestrială a pieţei imobiliare din municipiu. Potrivit experţilor de aici, tranzacţiile imobiliare au început să scadă pe la jumătatea anului 2008, trendul negativ păstrându-se până în prezent.


Scăderea continuă a mişcării pe piaţa imobiliară, timp de doi ani, a atras după ea micşorarea preţurilor, instabilitatea fiind determinată mai ales de diminuarea cererii de pe piaţă în urma înăspririi condiţiilor de creditare.

În analiza Darian DRS sunt evidenţiate şi principalele cauze care au influenţat negativ piaţa imobiliară rezidenţială din municipiul Buzău. Prima dintre ele este scăderea cererii, ca urmare a accesibilităţii limitate la credite, prin creşterea dobânzilor.

Determinante într-un mod negativ au mai fost: situaţia incertă şi previziunile pesimiste privind evoluţia pieţei imobiliare, restrângerea unor activităţi economice şi gradul crescut de îndatorare a populaţiei, o mare parte confruntându-se cu imposibilitatea de a-şi achita ratele lunare la bănci.


„În prezent, piaţa imobiliară se află într-un blocaj, realizându-se foarte puţine tranzacţii cu locuinţe. Principalul motiv al acestui blocaj îl constituie lipsa de lichidităţi şi blocajul din piaţa creditelor", conchid experţii Darian DRS în raportul lor semestrial.

Conform analizei, în Buzău, preţurile apartamentelor vechi au cunoscut o scădere de aproximativ 4 procente în semestrul curent, faţă de semestrul doi al anului trecut, de la o medie de 865 de euro pe metrul pătrat suprafaţă utilă, la 830 de euro pe metrul pătrat.

Preţuri minime record la apartamente

Agenţiile imobiliare spun că au parte de cea mai slabă toamnă, în privinţa eficienţei tranzacţiilor imobiliare. „În septembrie am înregistrat pragul minim privind preţurile. Am ajuns să dăm un apartament şi cu 90.000 de lei, cu vreo 20.000 sub preţul mediu al pieţei. Au fost proprietari disperaţi să îşi vândă apartamentele din diverse motive", ne-a declarat Cătălin Stan, de la agenţia Consentino.

În portofoliile agenţiilor imobiliare, garsonierele costă în medie 80.000 de lei, apartamentele cu două camere, 110.000 lei iar cele cu trei camere, 145.000 de lei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite