Top "Forbes 500 miliardari": Constantin Toma este cel mai bogat buzoian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Constantin Toma este pe locul 170, cu o avere de 31de milioane de euro, potrivit topului „Forbes 500 miliardari", ediţia 2010, care a fost lansat astăzi. Topul „Forbes 500 miliardari", ediţia 2010, îi prezintă pe cei mai bogaţi români şi modul în care şi-au dobândit aceştia averile

Constantin Toma, 51 de ani, are afaceri în domeniile industria apei, agricultură, prelucrarea lemnului şi turism.

A început cu vânzarea de căruţe

De meserie este inginer TCM, însă a facut aproape de toate la viaţa lui. A intrat în afaceri în primii ani de după 1990 mai mult din disperare, pentru că fabrica din Buzău la care lucra nu mai mergea. Trebuia să facă ceva. A început cu vânzarea de căruţe, deşi nu se vedea mare constructor de atelaje, după cum îi place să spună. A fost mai degrabă o oportunitate, care i-a adus la acea vreme mulţi bani lichizi. Mai târziu s-a apucat să facă şi tractoare, în colaborare cu unul din cei mai mari producători din lume, Landini. Apucînd pe acest drum a fost interesat la un moment dat chiar de Tractorul Braşov. Nu a avut succes însă cu tractoarele, dar a dat lovitura cu echipamentele pentru tratarea apei, devenind cel mai mare producător local şi un jucător de temut la nivel internaţional, Romet fiind curtată de companii de renume din afară.

În cei 20 de ani de muncă, Toma a pus pe picoare un holding cu afaceri de aproximativ 200 milioane de euro, cu opt companii care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum echipamente pentru industria apei, industria energetică sau pentru irigaţii. Crescut la ţară, nu a putut sta deoparte însă de agricultură. În prezent lucrează circa 8.000 hectare de teren, cultivat cu plante tehnice, iar mai nou vrea să crească şi animale, urmând ca în timp să facă şi procesare, poate chiar să apeleze la fonduri europene nerambursabile, practic să închidă cercul.

Primul exit

Anul 2010 a debutat cu o tranzacţie, primul exit de altfel din istoria holdingului. Toma a vândut turcilor de la Superlit participaţia de 40% de la fabrica de ţevi, inaugurată în 2008 în urma unei investiţii de 10 milioane de euro. Partenerii turci deţineau anterior 60 % din afacere. Toma a obţinut o sumă importantă, despre care nu vrea să dea însă detalii. Şi-a dat seama că îi este greu să nu fie acţionar majoritar, dar nici nu vroia să mai investească. Şi asta, în condiţiile în care grupul turc viza până la sfârşitul anului dublarea capacităţii de producţie a fabricii de la Buzău.


Tot în acest an a mai dat o lovitură, de data asta mai mult de imagine. Livrează stingătoare de incendii pentru maşinile fabricate în Germania de Daimler AG, producătorul mărcii Mercedes. Dincolo de cifre, important este potenţialul, spune Toma, care speră să intre astfel ‘'în cărţi peste tot'', să fie în vizorul marilor constructori mondiali de autoturisme şi de ce nu a celor locali.

Parteneriatul cu turcii nu este însă singurul cu o firmă din afară. În urmă cu doi ani, Toma a realizat un joint-venture cu Shari Arison, cea mai bogată femeie din Orientul Mijlociu. La acea vremea a anunţat proiectul Romiya, creat pentru eliminarea pierderilor de apă din reţelele urbane şi care presupunea o investiţie de aproximativ un miliard de dolari. Nu au renunţat la idee, chiar dacă birocraţia din România le-a întârziat oarecum planurile. În acest moment se află abia în faza studiilor de fezabilitate. Au mai fost însă şi eşecuri, spre exemplu colaborarea cu Landini pentru producţia de tractoare la Buzău sau cu israelienii de la Chromagen, cu care intenţiona să facă un joint venture pentru producţia de panouri solare.

Principalul business al grupului din Buzău constituie echipamentele pentru tratarea apei, cu o pondere de peste 60% în veniturile pe partea industrială. Dacă până în prezent, Toma se uita mai mult spre piaţa internă, acum simte că a venit momentul ‘'să depăşească condiţia de jucător naţional şi să devină internaţional''. Pentru perioada următoare, exporturile vor deveni o prioritate, fiind vizate în special pieţele regionale, ţări precum Bulgaria, Ucraina sau Republica Moldova. Iar interesul este cu atât mai mare cu cât sunt destule fonduri europene nerambursabile pentru refacerea reţelelor de apă. Primul pas a şi fost făcut: şi-a deschis deja o firmă în Bulgaria. Pe termen mediu, obiectivul este ca peste 80% din veniturile Romet să provină din exporturi, după ce în prezent raportul este invers. În acelaşi timp, Toma nu scapă din vedere piaţa internă, pentru că nu vrea cu niciun chip să scape oportunităţile pe care aceasta i le oferă. Mai nou energia eoliană pare să capteze atenţia investitorului din Buzău.

Gheorghe Caruz este cel mai bogat brăilean, cu o avere estimată la 100 de milioane de euro


Se menţine în formă alergând

Patronul Romet este o persoană activă, se scoală la 5,30 dimineaţa, iar pe la şapte este deja la birou, unde stă până seara. Are o adevărată religie pentru muncă, ar munci şi duminica, dacă ar avea cu cine. Aşa este de când se ştie. Recunoaşte că nu prea are timp liber, însă asta nu înseamnă că nu-şi face răgaz pentru a-şi menţine condiţia fizică. Aleargă de trei ori pe săptămână, medicii spun chiar că are parametrii unui sportiv. Îi place să meargă şi la munte, de altfel, are o cabană, unde de retrage din când în când. Dacă ar fi să o ia de la capăt, ar schimba multe, probabil nu ar mai face atâtea greşeli, dar tot spre aceleaşi domenii s-ar îndrepta. Toma este încrezător în potenţialul businessului cu echipamente pentru tratarea apei, despre care spune că va deveni numărul unu la nivel mondial în următorii 20 ani. Va bate până şi energia.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite