(UPDATE) Povestea unei campioane: Crescută în orfelinate, Steluţa Duţă este din nou vicecampioană mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Steluţa Duţă şi-a asigurat medalia de argint la Campionatului Mondial de box. La noapte luptă cu o indiancă pentru titlul mondial!Sportiva de la CSM Buzău a câştigat azi-noapte meciul din semifinală cu Nazgul Boranbayeva, din Kazahstan. Buzoianca s-a impus la puncte (10-5), având asigurată medalia de argint.

UPDATE, ora 23.00: În finală, Steluţa Duţă a fost învinsă la puncte de Chungneijang Mery Hivianget, din India. Prima repriză i-a apartinut româncei, dar eterna sa rivală s-a impus în următoarele trei. Sportiva din Buzău rămâne, totuşi, cu satisfacţia unei perfomanţe de invidiat: pentru a treia oară în cariera sa, este vicecampioană mondială!

Indiferent de ce va fi la noapte , în marea finală, buzoianca Stela Duţă a reuşit deja o performanţă de excepţie, având asigurată medalia de argint la Campionatul Mondial ce are loc în Barbados. Astfel, Duţă şi-a egalat cele mai mari succese ale carierei, fiind de alte două ori până acum vicecampioană a lumii, pe lângă cele trei titluri de campioană europeană din palmaresul său.

CITEŢI ŞI: Vicecampioană la box, cu mătura în ring

Bacău: Încep Campionatele Naţionale de box pentru seniori


Meciul în care a schimbat bronzul pe cel puţin argint, cel cu Boranbayeva din Kazahstan, a fost dominat categoric de Stela. Buzoianca şi-a asigurat un avantaj important încă din prima repriză (3-0), a doua a fost mai echilibrată (2-2), iar în a treia rundă Duţă s-a dezlănţuit (4-1). În ultima repriză şi-a conservat avansul, impunându-se în final la puncte, cu 10-5.


Cele două se mai întâlniseră până azi noapte de cinci ori, buzoianca câştigând de patru ori.
În finală, Stela Duţă îşi va întâlni deseară marea rivală, indianca Chungneijang Mery Hivianget, cea care a învins-o în precedentele două finale mondiale în care a boxat Duţă.


Antrenorul pugilistei de la CSM Buzău, Constantin Voicilaş, spune că are motive să spere că de data această poate fi victorie românească. "Dacă e să ne luăm după cât au punctat cele două în ultimele trei meciuri de la aceste mondiale, Stela este mai în formă, a punctat mai mult. M-a sunat astă-noapte, imediat după meci. Deşi euforică după semifinală, se gândea deja la meciul cu indianca. Mi-a spus că se simte foarte bine, că e într-o formă deosebită. Că va lupta degajată, fără presiune, nu are ce pierde având deja obiectivul atins şi că va face tot posibilul să învingă. Oricum, chiar de va pierde, tot voi fi mândru de ea. Câţi pot să fie al doilea din lume? ", a declarat ne-a spus antrenorul Voicilaş.

A crescut în trei orfelinate şi un azil de bătrâni

Destinul i-a oferit Steluţei Duţă o copilărie zbuciumată, trăită prin trei orfelinate şi prin azilul pentru bătrâni de la Câmpeni, al Fundaţiei Sfântul Sava.
Nu măsoară mai mult de un metru şi jumătate, dar a reuşit să le bage multora spaima în suflet, pentru că în ciuda staturii nu se teme de nimeni şi de nimic. Curajul l-a dobândit în casa de copii unde a crescut şi unde a învăţat să se bată pentru o "eugenie" în plus. A fost abandonată la naştere în maternitate şi a crescut până la şapte ani în orfelinatul de la Râmnicu Sărat. Transferată la Centrul de Plasament Buzău, a urmat clasele primare, iar restul studiilor le-a făcut la Centrul de Plasament de la Stâlpu.


Fire rebelă, Stela a părăsit pentru câţiva ani centrul fără să termine opt clase. A avut însă noroc pentru că preotul Mihail Milea i-a făcut loc în azilul de bătrâni pe care Fundaţia Sfântul Sava îl patronează la Câmpeni. A petrecut acolo trei ani, timp în care a ajutat bătrânii cazaţi acolo. Până la 18 ani a stat la Câmpeni. A încercat alte câteva variante de reintegrare în centre de plasament, dar ajunsese deja la vârsta majoratului şi nu mai era loc pentru ea.

Boxul i-a schimbat destinul

O şansă incredibilă i-a schimbat viaţa total. Îşi aminteşte fiecare amănunt al zilei de 7 ianuarie 2002, când deschis doar din curiozitate uşa secţiei de box de la CSM Buzău, unde l-a întâlnit pe antrenorul Constantin Voicilaş, cel care avea să-i devină mentor şi părinte. Maestrul Voicilaş a sesizat momentul dificil în care se afla fata şi i-a întins o mână de de ajutor.
Două canapele în vestiarul sălii de box, o saltea şi lenjerie adusă de antrenor de acasă, i-au devenit culcuş. A început îndată antrenamentele la box şi a început să progreseze. Peste numai trei luni, era în finala Cupei României.

Stela Duţă se antrenează cu maestrul Voicilaş

Steluţa Duţă, la antrenamentele cu profesorul Voicilaş

Din nou la şcoală

A reluat şi şcoala pe care o abandonase, iar performanţele sportive au început să se ţină lanţ. A început cu argintul la campionatele naţionale din 2002 şi a ajuns să aibă o vitrină cu trofee de invidiat: nouă titluri de campioană naţională, trei de campioană a UE, două de campioană europeană. Iar la Campionatele Mondiale, două medalii de argint, lângă care va mai poposi încă, cea obţinută acum, în Barbados.
În acelaşi timp, a terminat cursurile de antrenori.

Se teme de singurătate

Pe cât de curajoasă este în rigul de box, pe atât de mult se teme să stea singură. "Am fost tot timpul în colectivitate. Mereu am fost în echipă şi îmi place să mă contrez sau să mă distrez cu colegii. Mi-e teamă rău să rămân singură", a mărturisit Şteluţa Duţă.

Îi place foarte mult săjoace fotbal şi este convinsă că împreună cu celelate fete de la lotul naţional pot învinge multe echipe de băieţi. "Cred că lotul feminin de box, împreună cu care joc fotbal când avem timp, ar bate o echipă de divizia C. Merg la meciuri la Steaua, că ţin cu Steaua. Jucătorul meu prefereat era Rădoi, acum nu mai am un jucător favorit", a adăugat campioana.


Steluţa Duţă spune că în afară vieţii sportive are momente când este destul dură: "Nu suport să fiu minţită sau luată peste picior. Sar la scandal dacă sunt luată peste picior".


Nu a uitat de unde a plecat şi îi ajută cât poate pe cei sărmani. "Nu-mi place să văd oameni amărâţi, mi se rupe sufletul când îi văd, pentru că am trecut şi eu prin aşa ceva. Îi ajut cât pot, din puţinul meu", a mai mărtusit Steluţa.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite