Vicecampioană la box, cu mătura în ring

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana se mândreşte că are un loc de muncă
Mariana se mândreşte că are un loc de muncă

Femeie de serviciu la CSM Buzău, Mariana Răducan vrea medalie la Jocurile Olimpice de la Londra. A fost copilul nimănui, dar odată ajunsă la sport şi-a pus ordine în viaţă. Trăieşte din salariul de femeie de serviciu la CSM Buzău şi tot la club şi-a găsit casa, într-o cameră din cantonament.

Trista poveste a copilăriei Marianei Răducan, vicecampioană naţională la box feminin de opt ori consecutiv, a început din primele ore de viaţă. La naştere, în urmă cu 27 de ani, a fost abandonată de mama sa în maternitate.


A crescut în mai multe centre de plasament, unde a învăţat să lupte pentru că se bătea cu băieţii pe desert sau pentru o porţie în plus. În ultimul an de liceu deja se gândea că o să trebuiască să părăsească centrul în care stătea şi nu ştia încotro să se îndrepte.


Într-o zi, a plecat cu două colege să se plimbe şi a ajuns la sala de box din cadrul Clubului Sportiv Municipal. Aici l-a întâlnit pe antrenorul Constantin Voicilaş care, iniţial, a crezut că este băiat şi i-a propus să înceapă antrenamentul la box.


Acesta a fost primul ei contact cu sala de antrenament, în urmă cu aproape zece ani.

„Am început târziu şi am intrat direct la senioare. Dar mă bucur că am apucat-o pe drumul ăsta pentru că altfel nu ştiu ce ajungeam. Sportul m-a ajutat mult, în sensul că m-a disciplinat şi am învăţat să duc o viaţă sănătoasă", ne-a declarat Mariana Răducanu.


Cea mai bună prietenă a Marianei este Steliana Duţă, campioană europeană şi vicecampioană mondială la box. Fetele au o poveste de viaţă atât de asemănătoare încăt parcă ar fi surori gemene.

Au avut ghinionul să fie amândouă la aceeaşi categorie de greutate, astfel că în ring prietenia se transform în aprigă rivalitate. Stela a fost mai bună mereu, astfel că Mariana a trebuit să se mulţumească de opt ori doar cu titlul de vicecampioană naţională. Din acelaşi motiv, Stela a fost la campionatele mondiale şi europene, iar Mariana a rămas acasă.


„Stela este prietena mea de ani de zile. Am dormit în aceeaşi cameră, pe aceeaşi canapea, am împărţit şi bune şi rele dar în ring ne duşmănim şi fiecare luptă pentru titlu. În ultimii cinci ani ne-am întâlnit mereu în finală dar nu am reuşit niciodată să o bat"
, a mărturisit Mariana.


Anul acesta, Steliana Duţă a urcat în categorie, trecând la 48 de kilograme, ceea ce o face pe Mariana Răducan să spere că-şi va vedea împlinit un prim vis, cel a de deveni campioană naţională.


Astfel, este convinsă i se va deschide uşa spre succes şi în competiţiile internaţionale. Cum din 2012 boxul feminin va fi în premieră printre disciplinele admise la Jocurile Olimpice, Mariana Răducan şi Steliana Duţă spun că vor munci pe brânci pentru a-şi vedea împlinit marele vis, să se întoarcă amândouă medaliate de la Londra.


Ambele pugiliste au obţinut zilele trecute, la Câmpulung Muscel, medalii la campionatul naţional. Stela Duţă a luat aurul, iar Mariana Răducan medalia de bronz. Mariana Răducan a pierdut la puncte, la o diferenţă foarte mică, în semifinale, în faţa Georgianei Anghel, o pugilistă care a coborât la categoria 46 kilograme de la 48, tocmai pentru a evita un duel cu Duţă.

„A fugit de Stela, pentru moment i-a ieşit, dar voi munci pentru a o face să fugă şi de categoria asta", a promis Mariana.


A dormit prin uscătorii de blocuri


Indiferent de greutăţile pe care le-a întâmpinat, Mariana Răducan nu a renunţat niciodată la box. Fie că a locuit cu chirie, fie că a dormit prin uscătoare de blocuri, a mers întotdeauna mai departe pentru că "o aveam pe Stela lângă mine, care nu m-a lăsat să renunţ".


Banii pe care îi câştigă în urma competiţiilor sportive sunt extrem de puţini şi nu se poate întreţine din ei. De doi ani s-a angajat ca femeie de serviciu la Clubul Sportiv Municipal Buzău şi tot acolo şi locuieşte. I s-a oferit o cameră mică, dar ea este mulţumită că are un loc al ei.

"Da, sunt femeie de serviciu. Nu mi-e ruşine cu treaba asta pentru că îmi câştig un ban al meu şi am un loc de muncă. Stau aici în cantonament, merg şi la antrenament. Mi-aş dori să am mai mult, o casă a mea, dar deocamdată numai atât se poate", a mai spus Mariana Răducan.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite