FOTO Noua Bibiliotecă Naţională se deschide publicului: premierul MRU îi va întâmpina pe vizitatori cu numeroase surprize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uşile primului mall cultural din România se vor deschide la Bucureşti pe 23 aprilie. Începând cu prima zi de inaugurare, reprezentanţii Bibiliotecii Naţionale vor pregăti o săptămână cu program special.

Pe 23 aprilie, când va avea loc deschiderea oficială, invitat de onoare va fi chiar primul ministru, Mihai Răzvan Ungureanu. În ziua următoare vor fi organizate lansări de carte, expoziţii şi întâlniri cu scriitori celebri.

Ziua de 25 aprilie va fi dedicată copiilor. “Vom organiza activităţi artistice pentru cel puţin 400 de copii. Criticul litarar Alex Ştefănescu va fi prezent pentru o oră de literatură <ca la carte>”, a precizat Elena Tîrziman, directoarea bibliotecii.

De asemenea, pe 26 aprilie, ziua Proprietăţii Intelectuale, se vor adresa publicului reprezentanţi ai Oficiului de Stat Pentru Invenţii (OSIM) şi ai Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), urmând ca în ultima zi de festivitate, pe 27 aprilie, să fie organizat un atelier privind restaurarea cărţilor.

Modernizarea Bibliotecii Naţionale din Bucureşti

Click pe fotogalerie pentru mai multe imagini din interiorul Bibliotecii Naţionale!

Probleme cu personalul

Reprezentanţii bibliotecii susţin că, până la sfârşitul anului, cel mai modern edificiu cultural din ţară va fi amenajat în totalitate. “Avem şapte săli de lectură, dar personalul este insuficient. Se lucrează în două ture, câte 12 ore pe zi şi din acest motiv vom termina toată treaba cel mai probabil la sfârşitul anului”, a mai explicat Tîrziman.

Lucrările de construcţie a bibliotecii s-au finalizat în decembrie anul trecut, iar rezultatul arată spectaculos. Clădirea, nu demult o construcţie dărăpănată şi nesigură, este acum ,,un diamant al Bucureştiului“, după cum a numit-o inginerul Costel Grigorescu, şeful de şantier al lucrării. Sticla, piatra decorativă şi marmura sunt câteva dintre materialele care fac din Biblioteca Naţională un edificiu impresionant. Însă elementul de noutate este reprezentat de facilităţile şi dotările high-tech cu care este echipată clădirea.

Vizitatorii vor beneficia de un confort rar întâlnit în centrele culturale din ţara noastră. Sălile de lectură, cele de conferinţe şi spectaculosul amfiteatru multifuncţional dispun de pereţi acoperiţi de panouri fonoabsorbante. Ceea ce înseamnă că cititorii nu vor auzi zgomotul de afara, cu atât mai mult cu cât biblioteca se află pe un bulevard foarte tranzitat.

image

Click pe poze pentru a vedea mai multe imagini cu modernizarea Bibliotecii Naţionale!

Rafturi cu 12,5 milioane de volume

Cel mai interesant element este aula multifuncţională a Bibliotecii, care are aspectul unei săli de cinematograf elegant şi personalizată. Amfiteatrul dispune de o instalaţie impresionantă de lumini şi reflectoare, este complet echipată pentru proiecţie de filme şi este izolat acustic.     

De asemenea, cititorii îşi vor petrece timpul în mai mult decât nişte simple săli de lectură. Camerele Bibliotecii Naţionale au birouri moderne, însoţite de câte un calculator cu acces la internet. Ei vor putea căuta în baza de date orice carte din cele 12,5 milioane de volume şi o vor primi la cerere prin intermediul unui lift inteligent, aflat în fiecare sală de lectură. Liftul preia cărţile din depozite şi la aduce în camera de unde au fost solicitate. Un alt avantaj al sălilor de lectură este că au ferestre foarte mari, care asigură lumină naturală.

CITEȘTE ȘI:

FOTOGALERIE Biblioteca SF din Bucureşti: lift care-ţi aduce cartea la comandă, restaurant şi săli de lectură cu pereţi din sticlă

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite